1. Home
  2. Prezentacije
  3. Porsche pokazuje električnu studiju Vision 357 Speedster
Porsche pokazuje električnu studiju Vision 357 Speedster
1

Porsche pokazuje električnu studiju Vision 357 Speedster

112
1
Podelite sa prijateljima:

Porsche predstavlja koncept Vision 357 Speedster na festivalu brzine u Gudvudu u Velikoj Britaniji. Električni automobil je sestrinski model zatvorenog Visiona 357, kojim je proizvođač sportskih automobila započeo svoju jubilarnu godinu.

Takođe omaž 356 u smislu dizajna, potpuno električni Vision 357 Speedster je zasnovan na tehnologiji 718 GT4 e-Performancea. „Porsche Vision 357 odnosi se na prvu Porscheovu seriju modela, sportski automobil iz snova Ferija Poršea. A pošto se 356 urezao u kolektivnu memoriju brenda kao otvorena i zatvorena verzija, isto važi i za studiju: mogu biti samo dve“, kaže Mihael Mauer, šef stila u Porscheu.

Porsche Vision 357 Speedster otelotvoruje suštinu brenda. „Zadovoljstvo u vožnji i dinamika vožnje ovde se susreću sa izuzetno purističnom formom. Slično našoj studiji Mission X koja je predstavljena pre nekoliko nedelja, jasno je da je DNK Porschea zadržan čak i sa svežim dizajnerskim genima“, kaže Mauer.

Pošto je Vision 357 Speedster zasnovan na tehnologiji 718 GT4 e-Performancea, električni motori i tehnologija baterija dolaze iz Missiona R, a šasija iz 718 GT4 Clubsporta.

Tipično za Speedster, studija ima ravno, skraćeno vetrobransko staklo. Preko desne strane vozila proteže se cerada – takozvani toneau cover, kao što je u prošlosti bilo uobičajeno u sportskim automobilima sa otvorenim krovom. Čini se da vozačev naslon za glavu lebdi jer se iza njega nalazi konstruisani ugljenični element za prevrtanje. Iza su vrata prtljažnika i tačke za pričvršćivanje tipičnog krova Speedstera.

Dvobojni koncept je inspirisan istorijskim modelima iz motosporta. Kamere zamenjuju spoljašnje retrovizore. Kao i kod istorijskih modela, ovi nisu na vratima, već ispred njih na branicima. U otvorenom 357, dobili su novi, aerodinamički optimizovan dizajn koji podseća na krila.

Dalji detalji o dizajnu eksterijera poznati su iz sestrinske studije: svetlosni pečat u četiri tačke na prednjoj strani je okrugao kao reminiscencija na Porsche 356. Vertikalna mreža pozadi je takođe vizuelno zasnovana na prvoj seriji modela Porsche. Treće stop svetlo je formalno integrisano u ravni sa rešetkom.

Široki trag stvara snažan utisak i doprinosi stabilnosti u vožnji. Točkovi od 20 inča su napravljeni od magnezijuma i imaju poklopce od ugljeničnih vlakana, a takođe i brave.

Unutrašnjost je ograničena na osnovne stvari i prilagođena vozaču. Položaj sedenja je sportski i dubok. CFRP sedišta je integrisana u monokok. Vozač sedi na podmetaču i fiksiran je pojasom u šest tačaka sa plavim trakama Miami. Instrument tabla se nalazi kao providna površina na stubu upravljača.

Kada je početkom godine predstavljena Vision 357, rečeno je da nacrt pokazuje moguće oblike buduće filozofije dizajna. Ograničeni specijalni model mogao bi biti zasnovan na studiji – ostaje da se vidi da li se to odnosi i na Speedster.

AutoRepublika

(112)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Ideja o spidsteru kao malom sportskom automobilu prisutna je u Porseu vec jako dugo – njeni inicijatori su uvek dizajneri a njeni „kocnicari“ rukovodstvo. Razlog za neodobravanje serijske produkcije uvek je bio isti: visoki troskovi i nedovoljno veliki krug zainteresovanih za kupovinu – ovo su bile samo grube procene. Godine 2012, posle zavrsetka mojih zadataka u projektu 918, radio sam i u ovom projektu, samo nekoliko specificnih zadataka. Koncept se zasnivao na centralnom motoru koji potice iz Golfa. Prvi i nepremostiv problem bila je visina Golfovog motora koji se nije uklapao u dizajn. Predlozio sam sefu projekta da upotrebe skraceni… Pročitaj više »

Izmenjeno 9 meseci pre od strane Matija