1. Home
  2. Vesti
  3. Proglašen pobednik u izboru za japanski automobil godine
Proglašen pobednik u izboru za japanski automobil godine
7

Proglašen pobednik u izboru za japanski automobil godine

312
7
Podelite sa prijateljima:

Dodeljena je nagrada u takmičenju nazvanom Japan’s Car of the Year Award. Azijati su doneli odluku da prvo mesto podele dva modela iz domaće kuhinje.

Takmičenje se odnosi na sezonu 2022. / 2023. godine, a odvija se u organizaciji komiteta pod imenom Japan Car of the Year (JCOTY). Ovo nadmetanje je uspostavljeno još 1980. godine, tokom kog najbolje među odličnim bira selektovani žiri u čiji rad su uključeni eksperti za tržište i automobilski novinari s domaćeg tržišta.

Svi modeli koji su učestvovali u izboru su bili dužni da ispune dva mandatorna uslova. Naime, svi do jednog su morali da budu inaugurisani u ponudu na japanskom tržištu u intervalu koji pokriva vremenski period između 1. novembra 2021. godine i 31. oktobra 2022. godine, uz istovremeni plasman u tiražu koji prevazilazi 500 primeraka.

Ispostavilo se da su na kraju nagradu ravnopravno osvojila dva automobila iz segmenta električnih vozila. Iako je zanimljivo da su vozila proizvod rada na identičnoj platformi, još je interesantnije to što pobednički četvorotočkaši s oznakama Mitsubishija i Nissana, pripadaju segmentu sićušnih (kei) automobila.

Pobednički duet modela zvanih Nissan Sakura/Mitsubishi eK X EV je dobio po 399 poena, svaki ponaosob dakle. Honda Civic e:HEV/ Civic Type R je zauzela treće mesto sa 320 poena dok je Toyota Crown zaradila 236 bodova. U vrhu liste su se svojim kvalitetima, a koje su raspoznali ugledni članovi ocenjivačke ekipe, zauzeli i sledeći modeli: Mazda CX-60 e-Skyactiv D 3.3 (141 poen) kao i Nissan X-Trail (84 poena).

Najlošije ocenjen je bio Suzuki Alto sa svega 28 bodova, dok su samo neznatno bolji plasman ostvarili veliki Range Rover (sa 30 bodova) i baterijski BMW iX (sa 45 „bambija“). Model Nissan Fairlady Z je zaradio 72 poena, dok je francuski krosover Renault Arkana nagrađen sa 70 poena. Južnokorejski „SUV“ Hyundai Ioniq 5 je raspoznat kao najbolji automobil inostrane konstrukcije i on je na svom kontu uknjižio 75 bodova.

Još da kažemo da je titula prošle godine dodeljena hečbeku Nissanu Noteu, dok su ga sledili domaći modeli: Toyota GR86/Subaru BRZ, Toyota Land Cruiser 300, pa onda i Chevrolet Corvette i ostali finalisti.

AutoRepublika

(312)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Baš me interesuje kako ovi Kei automobili prolaze na testovima bezbednosti.

Matija

Ne prolaze. NCAP testovi nisu obaveza. U Japanu se ipak niko ne zali zbog toga. Razlog – Kei Cars su gradska vozila gde se vozi malim brzinama. Daihatsu je uvozio svoje malisane u EU. Jedini pravi problem su suvise male dinenzije ovih automobilcica, narocito sirina od samo 145 cm. Da podsetim da su evropljani za glavu visi od japanaca.

Moje licno misljenje jeste da EU treba da uvede kategoriju „gradska vozila“ za propise bezbednosti. Nije isto jurcati autoputem brzinom od preko 200 na sat i gmizati po gradu brzinom od 0 do 50 km/h!

Renault Terminator

Imaš one Liege ili kako se već zovu..ima ih po Austriji pun ku.ac,digne mi se kosa na glavi kada ga vidim ispred sebe a on ne može preko 49km/h.Pa ako je iza njega neki idiot koji ne zna da to pretekne napravi se kilometarska kolona na putu gdje dozviljeno voziti 80km/h…Meni koji vozim bus to je baš problem jer dosta puta kasnim na stanice upravo zbog tih automobila.

Matija

O, da! Svi ih mrzimo! To su automobilcici klase L6e sa maksimalnom brzinom od 45 km/h a mogu da se voze bez vozacke dozvole?! Na svu srecu u Nemackoj su veoma retki! Kei Cars su nesto sasvim drugo – pocetkom 50-tih godina japanska drzava je precizno definisala njihove maksimalne dimenzije, maksimalnu zapreminu i snagu motora. Od 50-tih do danas ova vozilca su malo porasla. Uopste nisu spori, voze se ko pravi automobili 🙂 . Razlog za ovu politicku akciju jeste prenaseljenost japanskih gradova! Godisnje se proda oko 2,5 miliona (!) ovih vozila, od ukupno 3,5 miliona. Vlasnici ovih malih vozila… Pročitaj više »

Matija

https://youtu.be/8liH4qxnBCo – izgleda mnogo bolje nego sto sam mislio! Dugo vremena bilo je u EU zestokih kritika protiv pasivne bezbednosti malih Japanaca. Izgleda da je kritika dejstvovala! Bas me raduje! Ako Kinezi i Japanci ne donesu svoje male automobile u Evropu onda oh ovde vise nikada nece biti. Evropski proizvodjaci traze profit u visim klasama.

moron