1. Home
  2. Vesti
  3. Citroen C5 X dobija novi elektrifikovani motor uz oznaku ECO
Citroen C5 X dobija novi elektrifikovani motor uz oznaku ECO
4

Citroen C5 X dobija novi elektrifikovani motor uz oznaku ECO

289
4
Podelite sa prijateljima:

Citroen C5 X je jedan od Citroenovih modela koji se može pohvaliti, uslovno rečeno, solidnom motorizacijom, s obzirom da ima i klasičnih benzinaca među jačim verzijama, a ne samo benzinac 1.2, što u poslednje vreme jeste retkost u galskom konglomeratu. Pored toga, tu su i verzije sa plug-in hibridnom tehnologijom (PHEV), dok dizela nema.

Međutim, izbacivanje dizela i uvođenje modela PHEV nije dovoljno da se postignu određeni ciljevi u vidu smanjenja emisija.

Zbog toga Citroen ima na dnevnom redu uvođenje važne novine za C5 X – novi elektrifikovani motor. U pitanju je blagi hibrid (MHEV) s naponom od 48 volti. Stoga, pod uslovom da se ne izvrše nikakve izmene u propisima pre nego što stigne u prodajne salone, ovaj Francuz kineskog porekla će imati ekološku oznaku ECO (u Francuskoj) sa svim prednostima mobilnosti koje to podrazumeva.

Stellantis je dao zeleno svetlo brendovima automobila iz starog PSA da se pucaju na laku hibridizaciju. To tehničko rešenje omogućava značajno smanjenje nivoa potrošnje i emisija iz motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Peugeot i Citroen su jedne od prvih kompanija koje su lansirale novu tehnologiju MHEV koju je razvio Stellantis.

Peugeot 3008 i Peugeot 5008 su prvi modeli koji će ga ugraditi u svoju ponudu. Međutim, C5 X neće zaostati. Model koji je trenutno dostupan sa dva benzinska motora od 130 konjskih snaga i 180 „grla“ i plug-in hibridnom verzijom koja oslobađa ergelu od 225 „konja“. Sve oči su uprte u benzinski motor 1.2 PureTech sa 130 KS.

C5 X će sa ovim „novim“ benzincem raspolagati sa 136 KS i 230 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Blaga hibridizacija od 48 volti obećava smanjenje potrošnje goriva do 15%.

Pomenuti motor biće povezan sa novim osmostepenim hibridnim automatskim menjačem eDCT u koji će biti integrisan električni sistem. Dizajniran zajedno sa firmom Punch Powertrain, ima električni motor od 29 KS i litijum-jonsku bateriju od 0,9 kWh. Električna autonomija ovog modela dostići jedan celi kilometar (smajli).

Naš Peki je testirao ovaj model, a test možete naći ovde.

AutoRepublika

(289)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa, da vidimo i ovo čudo od motora …

Zoca

Bice malo izdrzljiviji sa ovom doradom ovaj motor.Po pitanju moderne(benzinske,elektro) motorizacije jedan Hyundai /Kia su ispred …

Izmenjeno 1 godina pre od strane Zoca
Rikošet

Kako su nam samo preko noći namazali oči debelim slojem kolomasti pa da u ovakvom automobilu tri cilindra postanu „novo normalno“ stanje…

Što se mene tiče može da troši i litru, ma i pola litre na 100 km, ali nikada tri cilindra neće imati smisla u ovakvom automobilu…

BB

Ako bi bio 28 k eur, sutra bih ga kupio, ali cijene su mu prevelike pa se o tome me razmišlja…