1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Kako proizvođači vide prednji prtljažnik kod električnih modela?
Kako proizvođači vide prednji prtljažnik kod električnih modela?
5

Kako proizvođači vide prednji prtljažnik kod električnih modela?

445
5
Podelite sa prijateljima:

Veliki broj električnih automobila koji se prodaju imaju drugi prtljažnik, mali prostor smešten u prednjem delu gde bi se nalazio motor sa unutrašnjim sagorevanjem. Neki proizvođači se odlučuju za ovo rešenje, uprkos činjenici da nove platforme sa ravnim podom omogućavaju povećanje zadnjeg dela za nekoliko litara više, a čak omogućavaju i pravilnije oblike.

Ovaj prednji prtljažnik, koji se obično naziva „frunk“ – na engleskom „front trunk“ (prednji prtljažnik) – nije velika novina, jer postoji decenijama u sportskim modelima sa motorom smeštenim u zadnjem delu kao što je Porsche 911, ali je postao prepoznatljiv detalj, uprkos činjenici da je njegov kapacitet minimalan.

To je prava stvar za nošenje kablova za punjenje i male torbe, savršeno mesto u električnim za sakrivanje vrednog predmeta, jer bi malo lopova se setilo da pogleda ispod prednje haube. Ali posebna analiza je otkrila njen značaj za američke i za evropske brendove.

Mercedes to ne smatra korisnim u svojim električnim modelima, nešto što njihovi kupci kažu ne smatraju važnim. Dodatni prostor Nissan Leaf nikada nije imao kada je lansiran na tržište u svojoj prvoj generaciji. A ni duga lista modela nove generacije kao što su Nissan Ariya, Toyota bZ4X, Subaru Solterra, Mercedes EQ ili BMW iX. Čak i u nemačkim modelima može se pristupiti samo u zvaničnom servisu, pošto se ispod njega nalaze različite tehničke komponente.

Mercedes-Benz EQS

Evropski proizvođači su se opredelili za ovu opciju kako bi uvećali unutrašnji prostor, koristeći prednji odeljak za smeštaj sistema za klimatizaciju putničkog prostora i baterije od 12 V koja napaja električne sisteme, što omogućava pomeranje kontrolne table dalje napred čineći ovaj komad plićim. Ova koncepcija je čak moguća i deljenjem prostora sa elektromotorom na prednjoj osovini. Pogotovo ako je SUV ili pikap u pitanju.

Amerikanci su veoma različiti po tom pitanju i oni to nude kao element koji čini razliku. Ford F-150 Lightning, električni pikap, jedan je od modela na tržištu sa najvećim kapacitetom u prednjem gepeku, dostižući do 400 litara kapaciteta. Polovinu te zapremine ima Lucid Air i nešto više od 100 litara u Teslinom Modelu Y. Plavi oval čak nudi prednji prtljažnik sa frižiderom i odvodom.

AutoRepublika

(445)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„Ford F-150 Lightning, električni pikap, jedan je od modela na tržištu sa najvećim kapacitetom u prednjem gepeku“

A, koliki mu je „gepek“ pozadi ? Pa, i nema ga. Jer je pikap.

😊

Matija

Ne bi trebalo porediti „babe i zabe“, tj. limuzine i pikapove. Limuzine uvek imaju nisku haubu ispod koje se nalazi gomila tehnike, tako da ima vrlo malo praznog prostora za prtljag. Tu i tamo kod nekih modela tu se nalazi minijaturna kutija za odlaganje kablova i pribora koji ide uz vozilo – to je sve. Glavni prtljaznik je pozadi gde stvari mogu da se tovare do krova, zavisno od tipa karoserije. Americki pikapovi su svet za sebe! Visina njihove prednje haube je priblizno jednaka visini krova limuzine i naravno da tu ima prostora za prtljag. Dole ispod, u „podrumu“, nalazi… Pročitaj više »

BB

Super mi je ofa fora sa gepekom u F150, čak mi je dalo jednu ideju 👍

Matija

Bas me zanima! 🙂

BB

E moraš da sačekaš dok nacrtam, a možeš slobodno da me napominješ 😉