1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Zamišljene smirenije verzije „sedmice“
Zamišljene smirenije verzije „sedmice“
3

Zamišljene smirenije verzije „sedmice“

2.79K
3
Podelite sa prijateljima:

Pre par dana smo svedočili premijeri jednog od najviše iščekivanih noviteta ove godine. Videli smo BMW Serije 7 novog pokolenja, i utisci o taze perjanici nemačkog brenda se lagano sležu. Donje dve slike su tu da ožive prva sećanja na novu perjanicu Bavaraca.

Iako se u medijima, na koje proizvođač ima očit uticaj, govori o kontroverznom dizajnu, mi po vašim komentarima ne primećujemo bilo kakvu polarizaciju po tom pitanju, već vlada jednoznačna averzija u odnosu na novoproklamovani stil. Kako bilo, novinari ruskih Kolesa su „nacrtali“ dve verzije nove poslovne limuzine koja bi bila značajno prijemčivijeg, svedenijeg izraza. Nažalost, vidimo samo kako bi to moglo izgledati s prednje strane posmatrano, što i ima smisla jer zadnji kraj i nije tako problematičan.

BMW-ova Serija 7 se pojavila u paleti proizvođača iz Minhena još 1977. godine i njena promocija je umnogome pomogla bavarskom brendu da na tržištu počne da biva raspoznavan kao premijum brend, a ne samo kao marka koja lansirana odlične, omanje sportske automobile.

Velika limuzina je tokom svoje istorije bila uglavnom strogo, konzervativno stilizovana, ali bilo je i izuzetaka, pa se tu možemo setiti „sedmice“ s indeksom E65, koja se pojavila 2001. godine, a imala je veoma dvosmislen dizajn (fotografija ispod). To su shvatili u samoj kompaniji, zbog čega je restilizovana verzija modela iz 2005. već izgledala tradicionalnije.

Od tada nisu pravljeni tako eksplicitni dizajnerski eksperimenti s vodećim modelom, ali su već prve špijunske fotografije testnih primeraka nove generacije jasno dale do znanja da BMW priprema nešto originalno. Tako je i nova poslovna limuzina, po stepenu neobičnosti jasno nadmašila sve svoje prethodnike. Na naslovnoj fotografiji se može videti i kako bi mogao da izgleda automobil svetle tradicije, ali sa nešto klasičnijim dizajnom.

Ta prva opcija je izvedena na način da bude više usklađena s trenutnim korporativnim izrazom minhenske marke. Prednje svetlosne grupacije su nacrtane tako da se slažu s onima na ostalim bavarskim modelima, pa podsećaju na one koje će dobiti i osveženi krosover X5. Istovremeno, nozdrve, odnosno nekadašnji takozvani bubrezi su značajno umanjeni, dok je prednji odbojnik zadržao stil nove Serije 7.

Druga opcija je i više konzervativna i oslanja se na stil koji su promovisale najklasičnije, da tako kažemo, iteracije popularne „sedmice“. Preciznije, za osnovu je iskorišćena silueta perjanice BMW-a iz generacije E38, a koja je debitovala 1994. godinbe. Karakterišu je uski i vodoravni farovi, kao i rešetka hladnjaka koja je ne tako široka, ali jeste izdužene forme. Dodatno, sedan je dobio širi usisnik vzaduha pri dnu branika, a slično rešenje je implementirano i kod pomenute klasične „sedmice“.

AutoRepublika

(2791)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Ako Boga znate dovedite ove ljude što znaju dizajnirati a sadašnju ekipu u kamenolom!

Renault Terminator

Ružan je…ali je ipak ostala klasična limuzina pa mu opraštam ružnoću i Setrine televizore u salonu za putnike😁

Laki

Setra je za vožnju kao i „sedmica“samo malo veća!