1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Hiperautomobil De Tomaso P900 imaće ekološki najpodobniji V12 motor
Hiperautomobil De Tomaso P900 imaće ekološki najpodobniji V12 motor

Hiperautomobil De Tomaso P900 imaće ekološki najpodobniji V12 motor

149
0
Podelite sa prijateljima:

Oživljavanje italijanskog brenda De Tomaso dogodilo se 2019. godine, kada je predstavljen prototip superautomobila P72 sa Fordovim V8 motorom. Početak male proizvodnje tada je bio planiran za 2020. godinu, ali je zbog pandemije revidirana strategija i pomerani rokovi.

Proizvodni pogon u SAD se nije održao, ali je početkom ove godine najavljena saradnja sa holdingom Capricorn, koji proizvodi komponente za trkačke automobile. Izgradnja zajedničke fabrike, koja će se nalaziti pored staze Nirburgring, već je u toku, a proizvodnja serijskih superautomobila De Tomaso P72 ovde bi trebalo da počne početkom naredne godine. U međuvremenu je najavljen još jedan model.

De Tomaso P900 je hiperautomobil za stazu (bez prava na vožnju javnim putevima) zasnovan na istoj šasiji i monokoku od ugljeničnih vlakana kao i P72. Aerodinamički komplet karoserije postao je masivniji i spektakularniji, zadnje krilo je podesivo prema modelu sistema DRS u bolidima Formule 1. Ali glavna razlika od osnovnog automobila je skrivena iza sedišta.

Ugrađen je V12 motor, navodno sopstvenog dizajna! Kompanija ga naziva prvim V12 motorom na svetu sa neutralnom ugljeničnom emisijom, jer može da radi na sintetičko gorivo. Dakle, De Tomaso pokušava da zaobiđe sistem i zadrži klasični SUS motor sa njegovim jedinstvenim zvukom. Motor od 6,2 litara nije sa kompresorom i nema električnih priključaka. Ispostavilo se da je relativno kompaktan i lagan (220 kg). Motor proizvodi 990 konjskih snaga i može da se okreće do 12.300 obrtaja u minuti.

De Tomaso P900 ima pogon na zadnje točkove i sekvencijalni menjač Xtrac. Suva težina mašine je samo 900 kg. Ali druge karakteristike još nisu naznačene, jer sam automobil još nije spreman. Prvi trkački model biće predstavljen tek na proleće 2023. godine, a za završetak razvoja i usavršavanja hiperautomobila potrebno je oko godinu i po dana, tako da će se serijski kupe pojaviti tek do kraja 2024. godine. Biće 18 primeraka proizvedeno, a cena po komadu je 3 miliona dolara.

Ali postoji trik. Za one koji žele automobil ranije, De Tomaso je spreman da ga napravi sa motorom Judd V10 preuzetim iz starog Benetonovog automobila Formule 1. Takav hiperautomobil će biti zaista jedinstven i biće dostupan za kupovinu sledećeg leta.

AutoRepublika

(149)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments