1. Home
  2. Life
  3. Bezbednost
  4. Ford F-150 Lightning odvučen sa punjača: vlasnik tvrdi da mu je punjač „spržio“ pikap
Ford F-150 Lightning odvučen sa punjača: vlasnik tvrdi da mu je punjač „spržio“ pikap

Ford F-150 Lightning odvučen sa punjača: vlasnik tvrdi da mu je punjač „spržio“ pikap

337
3
Podelite sa prijateljima:

Jedan vlasnik Forda F-150 Lightning punio je svoj kamion na brzom punjaču kompanije Electrify America (EA) pre nekoliko dana kada je navodno čuo „glasan udarac“ nakon čega se njegovo vozilo nije pomerilo. To se dogodilo u Njuportu u Oregonu (prema nalepnicama na kamionu za vuču koji je došao da pokupi „ukočeni“ Lightning), koji je nekih 1.600 km udaljen od kuće vlasnika, kada su on i njegova porodica (uključujući dva psa) bili na odmoru .

Erik Ro objašnjava da nije uradio ništa neobično, prateći standardnu proceduru da se jedno od ovih vozila brzo napuni. U tvitu on napominje da je „priključio Lightning na punjač EA, počeo da se puni, čuo glasno bučanje, a punjač je potamnio i Lightning je izbacio gomilu kodova grešaka i nije hteo da se pokrene. Nije mogao čak ni da prebaci u neutralan položaj“ i „vozač šlep službe je morao da odvuče automobil sa lica mesta.“

MotorTrend je kontaktirao Electrify America za pojašnjenje ove situacije i dobio je odgovor od operatera mreže za punjenje da „istražuje nesrećni problem koji je doživeo Erik Ro i da su se obratili njemu“. Očigledno, kada se gospodin Ro obratio Fordu u vezi sa svojim problemom, rekli su mu da ništa ne može da se uradi pre 9. decembra, ali je portparol Forda saznao za priču i „brzo je alarmirao inženjere“ da ubrza stvari.

Zanimljivo, Ford se obratio gospodinu Rou nakon što su preuzeli pikap i rekao da prvo treba da zameni 12-voltnu bateriju, inače ne bi mogli da dijagnostikuju problem. On je ovo pomenuo u drugom tvitu gde je napisao da su mu rekli da neće učiniti ništa dok ne zamene bateriju od 12 volti, iako tvrdi da je ona radila.“

Prema MotorTrendu, EA nije dala vremenski okvir kada će se završiti njena istraga o tome šta se dogodilo, ali je aktivno radila na tome. Na prvi pogled zvuči kao da je punjač isporučio više struje nego što je vozilo moglo da podnese i da je možda prešao u zaštitni režim da se baterija ne ošteti.

Ako bude više detalja, AutoRepublika će to preneti.

Pogledajte i video na ovom linku

AutoRepublika

(337)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

EV ima problem sa akumulatorom od 12V ? Ispraznio se pa neće „da upali“ ?
Za pohvalu da su na EV ipak zadržali i nešto klasično …
Ko zna, možda i kao neki hibridi u pokušaju ostvarenja „boljih deklaracija“ aktivira punjenje akumulatora tek kada mu napon padne na 12,44V …
http://popaj-commonsense.blogspot.com/2022/11/toyota-hibridi-skriveni-problem-moguce.html

BB

To zna biti čest problem kod EV, ostari 12V baterija (kao i kod svakog auta), ali nju preko DC/DC konvertora puni velika baterija pa se ne primijeti kvar, dok to ne eskalira i drekne otpornik u velikoj bateriji (konkretan primjer sa Mitsubishi iMiev). E ako odeš u ovlašteni servis, obično znaju dati ponudu (ako i to) da se mijenja komplet velika baterija po ogromnoj cijeni. Ali se pojavljuje sve više specijalista za EV koji skinu veliku bateriju, zamijenu taj otpornik (mislim da je u pitanju veći kočioni ptpornik koji kupi energiju od kočenja u momentima kada je baterija puna, a… Pročitaj više »

moron

Najpre, „a za koji moj“ EV mora da ima klasičan akumulator od 12 V ?

A to drugo, oko „rastruranja“ baterijskog pakovanja … Mislim da je to primenjivo samo kod starijih modela, kod kojih se „nakon rasturanja“ moglo prići i pojedinačnim člancima i zameniti ih. Kažu da je to kod novijih sve to „zaliveno“. I da ni kod novijih Toyota hibrida ne možeš to više da radiš kao što su neki radili na starim Priusima iz perioda od pre 10 godina.