1. Home
  2. Novo u Auto Republici
  3. Ford kompletna gama, arhitekture i budući modeli (III deo)
Ford kompletna gama, arhitekture i budući modeli (III deo)

Ford kompletna gama, arhitekture i budući modeli (III deo)

573
2
Podelite sa prijateljima:

D segment

Odmah da vam kažemo da je danas moguće kupiti osnovnu dizel verziju Mondea za nepunih 17.500 evra. Nigde više lima, za manje para po dužnom metru, i po onome što nudi. Sledeći filozofiju oličenu u kompanijskoj krilatici Filozofija jednog Forda (One Ford philosophy), model Fusion (izrađen za tržište Severne Amerike, uglavnom) i Mondeo (Evropa i Azijsko pacifički region) identičan su model, iako postoje neki detalji koji ih razlikuju. Fusion je bio prvo vozilo tadašnjeg Fordovog predstavnika C segmenta uz primenu CD4 platforme iz D segmenta, kada je bio lansiran u Severnoj Americi, tokom 2012. godine.

Ford Fusion

Životni ciklusi modela Fusion i Mondeo nisu bili sinhronizovani ali je evropska divizija Forda učinila napor da ujednači njihovo javno predstavljanje novim Mondeom, pred kraj 2013. Automobil je imao svoj javni debi na Salonu automobila u Parizu 2012. godine, nekoliko nedelja nakon što je predstavljen medijima na specijalno organizovanom događaju u Amsterdamu.

Ford – evropski ogranak je očekivao da počne sa proizvodnjom Mondea u Genku od oktobra 2013., ali je godinu pre toga doneta odluka o zatvaranju ovog belgijskog pogona. Nakon duge borbe sa predstavnicima sindikata, Genk je zatvoren na samom kraju 2014. Umesto ove fabrike, evropski Mondeo je rađen u Valensiji, a početak proizvodnje je startovao poslednjeg kvartala 2014. godine.

Za razliku od modela Fusion, “španski” Mondeo je nuđen u karavanskoj verziji, hedžbek verziji sa petoro vrata, ali i kao sedan sa četvoro vrata. Druga generacija Fusion sedana, za Amerikance, u međuvremenu je doživela globalni debi na Salonu automobila u Detroitu 2012. godine, a u drugom delu godine Fusion se našao u prodajnim salonima. Stajling Fusiona je sadržao elemente koncepta Ford Evos, koji je debitovao godinu ranije u Frankfurtu.

Ford Evos koncept

Fusion je bio nov za severnoameričko tržište, za modelnu 2013. godinu. Nudio je izbor agregata od 1,6 i 2.0 litra. Obe su bile EcoBoost jedinice sa četiri cilindra sa direktnim ubrizgavanjem i turbo kompresorom, dok je dvolitarski atmosferski benzinac primenu našao u Fusion Hybrid verziji. Prethodno hibridno izdanje je koristilo agregat zapremine 2,5 litre. Takođe, postoji i plug-in hibridna verzija, nazvana Fusion Energi. Fusion za 2013. godinu je lansiran na severnoameričkom tržištu u oktobru 2012. Nijedna od ove dve elektrifikovane verzije nije doživela ozbiljniju popularnost kod američkog kupca. Ford verovatno planira zamenu oba pomenuta modela, potpuno električnom verzijom, onda kada tehnologija dovoljno napreduje da bi i sam automobil bio pristupačne cene.

Ford Fusion Energi

Ford proizvodi Fusion za oba američka kontinenta u Hermosiljo fabrici u Meksiku. Dodatni primerci su od avgusta 2013., silazili sa proizvodnih traka mičigenskog pogona u Flet Roku, odnosno iz istog mesta gde se nekada proizvodila i Mazda6, čija proizvodnja je prestala u avgustu 2012. godine. Pripreme za proizvodnju modela Fusion, u ovom pogonu su započele dva meseca pre starta proizvodnje. Pre toga, na tom mestu je izrađivan samo Mustang, a radnici su radili u samo jednoj smeni. Poslednji Mustang sa pogonom na točkovima zadnje osovine kao i Fusion koji pokreće alternativni par točkova, trenutno su u proizvodnom repertoaru ovog pogona.

Šangan-Ford zajednički poduhvat (CAF) započeo je proizvodnju treće generacije Mondea u Kini, tokom juna 2013., dok je prodaja krenula dva meseca potom. Kineski Mondeo je bio prvi koji je doživeo primenu Fordovog 1,5-litarskog EcoBoost agregata. Ova jedinica je bila nova i za severnoameričko tržište. Za evropskog kupca, privremena proizvodnja je bila organizovana u rumunskoj Krajovi, ali je od avgusta 2014., proizvodnja izmeštena u Bridžend u Velsu. Restilizovani Mondeo je imao svetsku premijeru na Salonu automobila u Šangaju u aprilu 2015. godine.

Ford 1.5 Ecoboost

Severnoamerički model za 2016. godinu, praktično je kopija te verzija, ali se restilizacija desila za modelnu 2017. godinu. Proizvodnja u Rusiji je započela u pogonima Forda lociranim u blizini Sankt Petersburga u aprilu 2015. godine. Lokalizovana verzija sedana je viša za 12 milimetara od ostalih primeraka za evropsko tržište. Očekivano je da Fusion za modelnu 2019. godinu krase minimalne izmene.

Sledeći Ford Fusion je očekivan da se pojavi za modelnu 2020. godinu, a premijera će uslediti neposredno nakon promocije naslednika Mondea za Kinu. Predstavljanje oba modela je zakazano za sledeću godinu. Novi evropski Mondeo neće biti predstavljen pre 2020. godine, pre svega zbog okasnele proizvodnje aktuelnog modela za evropsko tržište. Razvojni kod novog modela će poneti oznaku CD542, uz primenu iste arhitekture koja karakteriše četvrtu generaciju Focusa.

AutoRepublika

 

(573)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Uh, kako bih uzeo ovaj Evos koncept, minimalno ga prekrojio (izbacio galebova krila) i dobio Ford Kapri na fokusovoj platformi.

s mile

Lično mi se baš sviđa maska forda, farovi, skladno, a ne kao na nekim BMWima gde je roštilj za 20 osoba između farova