1. Home
  2. Prezentacije
  3. Zapažen nastup BYD-a u Šangaju
Zapažen nastup BYD-a u Šangaju

Zapažen nastup BYD-a u Šangaju

241
2
Podelite sa prijateljima:

Glavna premijera poznate azijske kompanije BYD a koja je prezentovana na Salonu automobila u Šangaju, tiče se novog modela vazalne marke zvane Denza. Ovaj zajednički poduhvat je svojevremeno oformljen s nemačkim koncernom Daimlerom, dok su germanski inženjeri učestvovali u razvoju prvih modela. To se moglo zaključiti i iz odgovarajućih naziva i ispisa. Ali, pre nekih osamnaest meseci, Daimler je snizio svoje učiešće u kapitalu zajedničkog poduhvata, pa više nema polovinu, već samo 10%.

Shodno tome, električni krosover po imenu Denza N7 koji je prikazan u Šangaju, u potpunosti je razvijen od strane firme BYD.

Glavna odlika noviteta se tiče upotrebe nove platforme sa zrelom arhitekturom, pa je u napred sistem oslanjanja s dvostrukim ramenima, dok je multilink nazad, uz sistem vazdušnog ogibljenja koji omogućava da se prilagodi visina odstojanja podvozja od tla, ili na staroslovenskom „da se prilagodi klirens“.

Sistem električnog ožičenja radi na naponu od 800 volti (pa da kažemo da „genijalni premijumi“ kakvi su Mercedes i BMW nude samo po prevaziđenih 400 volti), pa tako punjač DC može dopuniti bateriju za 250 kilometara vožnje za samo deset minuta rada. Kasnije će biti ponuđen i autopilot, što podrazumeva i ugradnju dva lidara.

Denza N7 je po veličini i obliku blizak modelima Lexus RX ili Changan Uni-K. Dužina mu je 4.860 milimetara, širina je 1.935 mm, visina je 1.602 milimetra, onda kada je ogibljenje u standardnoj erekciji. Međuosovinski razmak iznosi 2.940 mm.

Sva vrata su opremljena elektromagnetnim bravama, pa je u kabini umesto uobičajenih ručica za otvaranje vrata, implementirano rešenje koje podrazumeva tastere za otvaranje vrata. Prednjica automobila donosi prostor za smeštaj prtljaga koji nije naivne zapremine.

Krosover Denza N7 se nudi u dve verzije. Bazična podrazumeva zadnji pogon i jedan električni motor kapaciteta 313 konjskih snaga. Druga modifikacija je s integralnim pogonom, pri čemu je zadnji motor isti, dok je onaj napred sa 218 konjskih snaga.

Nemamo podatke o baterijskom pakovanju, ali znamo da domet s jednom dopunom ćelija može premašiti 700 kilometara, ako je verovati pravilima iz CLTC-a (a nije baš, kao ni onim definisanim u drugim protokolima).

Na frontalnom panelu se nalaze dva ekrana dijagonale 10,25 inča za vozača i za saputnika, kao i jedan monitor dijagonale 17,3 inča, a tu je i projekcioni displej (HUD). Sva sedišta su grejana, dok su prednja i podesiva uz pomoć struje. Pride su i ventilirana i presvučena kožom tipa nappa. Stakleni krov s kliznom sekcijom je uključen u standardni paket.

Mikroklimatski sistem je rešen na neobičan način. Prilagođavanje pozicije i dejstva svih ventilacionih otvora se isključivo obavlja putem oslanjanja na multimedijalni sistem, a nema mehaničkih ručica. Takođe, u meniju su postavljeni glavni parametri klima uređaja. Ali, bočni otvori za ventilaciju na čeonom panelu (oni pred vozačem i suvozačem) nude zasebne postavke i podešavanja!

Uz pomoć tastera osetljivih na dodir, a koji su ugrađeni u površine tih panela, možete podešavati temperaturu vazduha i brzinu rada ventilatora, indikatori su prikazani na monitoru integrisanom u otvore za protok svežeg vazduha.

Da kažemo i da je krosover Denza N7 postao prvi serijski proizveden automobil opremljen muzičkim sistemom francuske marke Devialet, poznate po tome što daruje akustiku vozilima iz skupog segmenta. Po kabini je razmešteno šesnaest zvučnika, nudi se pet podešavanja koja su već zadata, a dostupno je i ručno podešavanje.

Prodaja električnih vozila s oznakama na kojima piše Denza N7 počinje u junu, i tu pričamo o matičnom tržištu. Ipak, cene nemamo. Ono što ipak znamo jeste to da BYD već planira ponudu pristupačnijeg modela slične veličine, a i on je izložen na skupu u Šangaju. Dolazi u formi konceptnog vozila po imenu BYD Song L.

Novi kupeoliki SUV nema direktne veze s aktuelnom paletom krosovera iz porodice Song: pruža modernu električnu arhitekturu e3.0 sa električnim ožičenjem na naponu od 800 volti i dvomotornim pogonskim sklopom uz sva četiri pogonska točka.

Koncept leži na točkovima koji integrišu naplatke prečnika 21 cola. Implementiran je i zadnji pokretni (podižući) spojler. Drugih pojedinosti još uvek nema, ali znamo da se verzija namenjena masovnoj proizvodnji očekuje u roku koji je kraći od godinu dana.

Još jedan šangajski debitant je viđen i on je mnogo bliži trenutku pokretanja serijske montaže. Pišemo o hibridnom sedanu po imenu BYD Destroyer 07, a koji se već pojavio u obliku predserijskog četvorotočkaša. Doduše, prozorska stakla su mu jako zatamnjena.

Novitet je po gabaritima blizak modelu BYD Han. Dakle, dugačak je 4.980 milimetara, širok je 1.890 mm, dok je visina na koti od 1.495 mm. Među osovinama se nalazi razmak od 2.900 mm. Izložbeno vozilo nosi felne prečnika 19 inča.

Hibridni pogonski sklop DM-i uključuje turbobenzinski agregat zapremine litru i po, a tu je naravno i električni motor. S punom, skroz dopunjenom baterijom, novitet prevali 200 kilometara u bešumnom režimu kretnje. Nema drugih dostupnih podataka, ali je punomasni debi zakazan u drugom polugođu 2023. godine. Najavljen je i cenovni okvir za ovo vozilo. U Kini će se nuditi u rasponu cena od 29 do 36 hiljada američkih dolara.

AutoRepublika

(241)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Ne znam samo po kojim osobinama je crossover… 🤔
Ali, iako po mom ukusu ima previše ekrana – jbg nisam „u trendu“ ni po kom osnovu 😜, ukupno je sve to dobro skrojeno i dopadljivo 👍.
Međutim to ke vozilo prilično visokih performansi pa za mene spada u kategoriju „kiselo grožđe“ 😉

Matija

Estetski veoma zreli i elegantni automobili! Tek tu i tamo promenio bih ili izbacio poneki detalj, to je sve. Zadnji deo gornje limuzine je veoma uspeo!