1. Home
  2. Prezentacije
  3. Najviše navijeni Audi RS 6 i RS 7 dobili više vatre pod haubom
Najviše navijeni Audi RS 6 i RS 7 dobili više vatre pod haubom
0

Najviše navijeni Audi RS 6 i RS 7 dobili više vatre pod haubom

306
0
Podelite sa prijateljima:

Dok ne dočekamo performantne mešance iz Audija, pri čemu mislimo na one s hibridnim pogonskim sklopovima gde se kombinuju rasni motor SUS s električnim motorom (koji za ovu priliku možemo šaljivo prozvati „avlijanerom“), imamo priliku da pozdravimo inovirane proizvode iz odeljenja Audi Sport.

Dakle, konvencionalni performantni modeli prstenaste „šestice“ i „sedmice“ žive poslednje tri godine, nakon ćega e prvi Audi RS 6 Avant postati dopunjivi hibrid, o čemu je već doneta načelna odluka a razvoj novajlije je već započeo. Zato ova premijera ima posebnu draž…

Karavan Audi RS 6 i u tehničkom smislu identični liftbek Audi RS 7 Sportback su dobili nove performantne verzije s najviše prestiža. Lista unapređenja im je takođe iste, a jedina razlika se odnosi na fina podešavanja iznuđena različitim karoserijskim postavkama i raspodelom mase.

Novi Audi RS 6 Avant i Audi RS 7 Sportback se od bazičnih verzija razlikuju, posmatrani od spolja, po mat umecima na plastičnim komponentama i još samo po kontrastnom dekoru koji je dodat u kabini.

Glavna novina se tiče korekcija na V8 motoru s oznakom 4.0 TFSI. Biturbo zver je dobila novi, veći turbo punjač zahvaljujući čemu je potisak ojačan sa 2,4 na 2,6 bara. Kao rezultat toga, snaga je skočila sa 600 na 630 „konja“, dok je pozitivne promene doživeo i obrtni moment, pa je narastao sa 800 Nm na maksimalnih 850 Nm.

Ovaj motor sada proizvodi najviši obrtni moment koji je identičan analognom pokazatelju kod egzotičnog krosovera Lamborghinija Urusa, iako je snaga italijanskog vozila i dalje superiornija i ide u rasponu od 640 do 666 „grla“, zavisno već od verzije i tržišta na kom se nudi.

Osmostepeni „automatik“ je nanovo podešen i osposobljen da „brzine“ menja nešto hitrije. Glavna inovacija kod sistema prenosa snage na sva četiri točka, kod čuvenog Audijevog Quattroa, dolazi u vidu samozaključavajućeg središnjeg diferencijala.

Laganiji je i više kompaktan od prethodnog, iako su glavni parametri i dalje identični za obe mašine. Predodređeno je da je ulazni obrtni momenat distribuiran u odnosu od 40:60 (što će reći da je vodeća zadnja osovina), ali je ostavljena mogućnost da do 70% pogonske sile bude preneto napred, dok nazad taj procenat može ići i do 85%.

Paket RS Dynamic Package je opredeljen da bude standardni, i on uključuje potpuno upravljivu šasiju, aktivan zadnji diferencijal i pomeren elektronski limit najviše brzine kretanja na 280 km/h. I dalje će biti nužno doplatiti za paket nazvan RS Dynamics Package plus. U toj varijanti će biti moguće vinuti se i do 305 km/h a ugrađene su i ugljenično-keramičke kočnice.

Neke će začuditi, a pisali smo i ranije na ovu temu, ali Audi je planski smanjio nivo zvučne izolacije između kabine i motora, kao i u zadnjem delu kabine, pa je zvuk motora sada čujan u unutrašnjosti vozila na način koji budi buru emocija kod srećnika na sedištima. Povrh svega, novitet je i za 8 kilograma laganiji, iako je to „kap u moru“ jer karavan teži 2.090 kg, dok je liftbek nešto laganiji s masom od 2.065 kg.

U bazičnom izdanju novitet nosi felne prečnika od 21 inča dok su jedinice od 22 cola dostupne uz doplatu. Interesantno je da je konstruktor navodi razlike u težini samo u odnosu na modifikacije s većim naplacima, što će reći da je masa snižena za pet kilograma po svakom točku.

Ova dijeta bi već trebalo da donese vidne efekte jer se radi o neopruženim masama. Kao rezultata svega, Audi RS 6 i RS 7, kada su u performantnim verzijama, mogu ubrzati iz mesta do „stotke“ za samo 3,4 sekundi, umesto za „bednih“ 3,6 sekundi u bazičnim izdanjima.

Prodaja najperformantnijih aduta s oznakama RS u Evropi kreće u decembru. Cene neće zavisiti od karoserijskog oblika i koštaće najmanje 135 hiljada evra u Nemačkoj, što je za samo sedam hiljada evrića skuplje od osnovnih modifikacija RS 6 i RS 7.

AutoRepublika

(306)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments