1. Home
  2. Prezentacije
  3. Debitovao lakši i brži Lamborghini Urus Performante
Debitovao lakši i brži Lamborghini Urus Performante
0

Debitovao lakši i brži Lamborghini Urus Performante

564
0
Podelite sa prijateljima:

Superautomobil s povišenim odstojanjem od tla, Lamborghini Urus će uskoro napuniti pet godina tržišnog vojevanja u jednoj verziji. A upravo sada dobija prvi varijetet i on dolazi u vidu modela Lamborghini Urus Performante.

Ovde nemamo posla s restilizovanom verzijom niti bilo kakvom planiranom modernizacijom. Naprotiv, ovo je izoštrena alternativa namenjena eksploataciji, ne samo na asfaltiranim putevima.

Upravo ovaj automobil je nedavno postavio rekord u klasi krosovera na planinskom putu u Sjedinjenim Američkim Državama Pikes Peak. Tom prilikom je testni vozač Simone Fađijoli prešao distancu od 20 kilometara za 10 minuta i 32,064 sekundi, penjući se sa nadmorske visine od 2.862 metara do 4.302 metra.

Rezultat koji je postavljen 2018. godine, a koji se pripisuje modelu iz iste grupacije, koji i počiva na identičnoj arhitekturi a zove se Bentley Bentayga je na taj način popravljen za celih 17,8 sekundi, što nikako nije zanemarljiva razlika. Evo, sada vidimo rekordera s oznakama Urusa, ali bez maskirnih folija. Doživljaj je upotpunjen i objavom tehničkih specifikacija novajlije.

Prvo kao što je red, da prozborimo koju o motoru. Ništa se posebno tu nije odigralo. I dalje je tu pod haubom biturbo jedinica V8 4.0 biturbo, ali umesto sa 650, ovde je došla sa 666 konjskih snaga. Iz nekih razloga vezanih za homologaciju, u Kini će ovaj model razvijati 640 „konja“. U svakom slučaju, najviši obrtni moment se ne menja i opstaje na nivou od 850 Nm.

Osmostepeni automatski menjač je standard, ali je centralni diferencijal tipa Torsen prilagođen distribuciji obrtnog momenta među osovinama. Postojeći režimi vožnje su ponovo fino podešeni, a oni se zovu Strada, Sport i Corsa, dok je umesto načina eksploatacije predviđenog za sneg, onog koji se zove Neve, debitovao režim Rally (za terenske uslove korišćenja).

Sistem oslanjanja zadržava prilagodljive amortizere i aktivne stabilizatore, ali se umesto konvencionalnih opruga nalaze vazdušni jastuci. Šasija dolazi s proširenim tragom točkova za 16 milimetara, dok je najniža tačka podvozja sada bliža tlu za dva centimetra. Sistem upravljanja je rekonfigurisan i sada je odziv na obruču upravljača značajno direktniji.

Nova modifikacija donosi naplatke promera 22 cola, dok je u običnom Urusu prečnik felni na nivou od 21 inča. Za glavčinu su točkovi pričvršćeni putem titanijumskih šrafova. Umesto serijskih pneumatika zvanih Pirelli P Zero, mogu se dobiti i polu slik gume Pirelli P Zero Trofeo R (doduše samo u posebno adaptiranoj verziji)!

Novi Urus Performante je bio prvi krosover s ovom fabričkom opicjom, a upravo je rekord na Pikes Peaku postignut na ovim polu slik gumama.

Učešće plastike obogaćene ugljeničnim vlaknima je u strukturi karoserije sada obogaćeno, a tu su i nov poklopac motora, prednji odbojnik, izražajniji lukovi oko točkova, zadnji difuzor, kao i još neke komponente izrađene od ovog materijala.

Moguće je poručiti čak i ugljenični (kako kažu džudže „karbonski“ – isti oni koji ogibljenje, vešanje, oslanjanje nazivaju „suspenzijom“, a rešetku hladnjaka „grilom“, kao da će da roštiljaju)  ali se tu naručilac mora finansijski isprsiti „još malo“. Treba reći da i novi zadnji spojler, montiran na vrhu petih vrata, omogućava dodatnih 38% vertikalnog aerodinamičkog potiska, pa je tako ukupan potencijal ovog vozila po tom kriterijumu povećan za nemalih 8%.

Redizajnirano perje učinilo je Urus Performante 25 milimetara dužim krosoverom, kao i za centimetar širim od onog kog nazivamo osnovnom ponudom. Težina praznog vozila je smanjena za 47 kilograma, iako je to samo 2% prvobitne vrednosti, a čak i u novoj i laganijoj modifikaciji, Urus meri čak 2.150 kilograma žive vage. Akrapovičev titanijumski izduvni sistem je takođe doprineo rezultatima ove „dijeti“, a ova slovenačka kuća se na vrlo uspešan način igra s prizemnim nagonima homo sapiensa. Verovatno kao i sam Lamborghini generalno, a posebno s ovim Urusom.

U kabini pršti alkantara na sve strane, dok se za kožu mora doplatiti, kako je i red na vozilu verovatno skupljem od 200 hiljada evra. Nova je grafika na instrumentima i multimedijalnom sistemu.

Šta je rezultat svih pomenutih izmena? Pa umesto 3,6 sekundi koliko je standardnom Lamborghiniju Urusu neophodno da iz mesta dobaci do 100 km/h, ovom sada treba samo 3,3 sekundi, dok je vreme ubrzanja do 200 km/h sniženo s 12,8 na 11,5 sekundi. Maksimalna brzina je uvećana simbolično, sa 305 na 306 km/h. Jasno, sve ove skokove će čula čoveka teško registrovati, pa je i verovatno dramatična razlika u ceni, dodatno obesmišljena.

U „matičnoj“ Italiji ovaj krosover startuje s cenom od oko 210 do 215 hiljada evra, odnosno nekih 10 do 15 procenata više nego za bazični model. Ali to nije sve, Lamborghini je nedavno obećao da će dve verzije Urusa debitovati ove godine. Potsetićemo, ovo je prva…

AutoRepublika

(564)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments