1. Home
  2. Vesti
  3. Testirali Toyotu bZ4x i ostali šokirani razlikom između stvarnog i deklarisanog dometa
Testirali Toyotu bZ4x i ostali šokirani razlikom između stvarnog i deklarisanog dometa
11

Testirali Toyotu bZ4x i ostali šokirani razlikom između stvarnog i deklarisanog dometa

862
11
Podelite sa prijateljima:

Automobilski novinari iz Danske su ostali veoma neprijatno iznenađeni kada su shvatili koliko je lošija autonomija Toyotinog baterijskog krosovera po imenu bZ4x u stvarnoj eksploataciji od one koja je zvanično deklarisana. Renomirani, zapravo najveći svetski proizvođač iz Japana trenutno istražuje iz kog raloga je došlo do navedenog problema.

Kao što je to svima i poznato, zvanični podaci o autonomiji električnih automobila, oni koji su navedeni u tehničkim specifikacijama EV, a koji su dobijeni primenom standarda WLTP, tradicionalno su isuviše optimistični, da ne kažemo iracionalni. Ako ih je moguće dostići, pa čak i ponekad premašiti u kontekstu strogo urbane upotrebe, stvarna autonomija je generalno niža u mešovitom testnom ciklusu, onom koji uključuje i vožnju regionalnim putem ili autoputem.

Tokom obavljanja standardnih testnih procedura Toyote bZ4x u Danskoj, na primer, novinari automobilske redakcije caradisiac, sa zapada Evrope, konkretno iz Francuske, su izmerili samo oko 360 kilometara autonomije na mešovitoj ruti (što će reći da je prosečna zabeležena potrošnja od 19,6 kWh). Brojka je znatno ispod zvaničnog podatka koji bi trebalo da otkriva autonomiju ovog vozila, a taj navod se kreće između 411 i 513 kilometara, u zavisnosti od verzije i veličine točkova.

Međutim, primer koji su navele danske kolege iz redakcije FDM-a, daleko je drastičniji. Oni su uspeli da se s jednom dopunom baterije provozaju samo na distanci od 246 kilometara, i to u verziji s dva pogonska točka. Za to izvođenje je Toyota tvrdila da će biti dostižno postići više nego dvostruko (513 kilometara). Varijanta s pogonom na obe osovine je u rukama Danaca prevalila svega 215 kilometara, dok je zvaničan navod na nivou od 461 kilometra. To praktično znači da su novinari dobacili samo do 47% od deklarisane brojke.

Navedeno je i da je tokom testiranja temperatura vazduha bila samo 4 stepena Celzijusa, a kao olakšavajuća okolnost su uzeti i montirane zimske gume. Za razliku od Toyote na ovom testu su se mnogo bolje pokazali Tesla Model Y s produženom autonomijom, a koji je uspeo da postigne 70% od deklarisane autonomije, a bolji je bio čak i  Volkswagen ID.4 koji je u odnosu na WLTP dobacio do 67%.

Iz danske filijale Toyote su objasnili novinarima FDM-a da je razlika najverovatnije nastala kao posledica težnje da se očuva baterijska bezbednosna rezerva, uz opasku da se i nakon što kompjuter pokaže nultu autonomiju, u ćelijama nalazi i dalje zavidna rezerva struje.

Ali, ovaj pokušaj objašnjenja se ne može tretirati s poštovanjem jer je apsolutno nedovoljan da pojasni tako grub jaz između stvarnosti i tehničkih specifikacija. Svesni su toga i u Toyoti, posebno zato što trpe pritužbe i drugih skandinavskih medija i kupaca, pa su zato prionuli na posao kako bi bolje razumeli kako je došlo do problema.

AutoRepublika

(862)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Tradicija

U Danskoj loš kvalitet struje zbog toga se to desilo.

TheStig

Ja dometa i govana 😀 Znači ako ne zivis u Kaliforniji povuci dizel generator za sobom hahaha

Matija

Samo bez uzbudjenja drugovi, nije ovo nista novo! Nemacki testeri, vec po pravilu, pri testiranju e-vozila realizuju autonomiju koja je 30 do 50% manja od deklarisane. Nedao Bog da na trasi ima uspona, gde tezina baterije jede energiju! Do 2030 godine preci cemo na „plan B“ – na vodonik.

Goran Jurkovic

Najbolja električna Toyota je ona što se zove rav4 plugin hibrid. Voziš se na struju po gradu a nemaš strah od autonomije.

TheStig

I jos posle voznje imas struje da prodas elektrodistribuciji 😂Zivio nam Jurkovicu

Laki

👍👍

gavrilo

verovatno su ga mnogo terali na uzbrdici… eto i ja razmisljam da idem u Dansku na skijanje

Peki

Opste poznata stvar, samo se prikriva… Jedino u gradskom uslovima voznje, u nekom eko programu, s lakim stopalom na „gasu“ i pri spoljasnjoj temperaturi od barem 20° C moze se ocekivati obecana autonomija… Sinoc sam se vratio s dugog puta, jadan od najopterecenijih auto-puteva izmedu Pariza i Liona prepun je novim snaznih stanica za punjenje (po desetak na jednom mestu), uprkos tome ni malo me ne odusevljava ideja da na svakih 200 km panicno trazim punjac i cekam po pola sata da se baterija dopuni do 80 % (preko toga treba znatno vise vremena i para). A bio sam u… Pročitaj više »

Laki

Svaki dan sam na putu a još nisam video „EV“ da vozi brzo uključujući i one najskuplje!Dosta njih vozi iza kamiona i autobusa da bi „rastegli“tu prokletu autonomiju.

Balkanboj

Ja sam letos na autoputu prošao pored jedne Tesle Y koja je išla možda 80 sa spuštenim prozorima. Napolju je bilo možda 32°. A upravo sam pre toga svratio na neku pumpu po kafu. Jbg, možda se preračunao za domet a na vidiku nema struje. Deonica od Splita ka Zagrebu.

Izmenjeno 1 godina pre od strane Balkanboj
kikiriki

Novinari su vazda bili goveda, prodane duše, šibicari, reketaši. Evo ga primer na tacni