1. Home
  2. Vesti
  3. Rusija moli Indiju za spasonosnu isporuku delova za automobile, avione i vozove
Rusija moli Indiju za spasonosnu isporuku delova za automobile, avione i vozove
17

Rusija moli Indiju za spasonosnu isporuku delova za automobile, avione i vozove

460
17
Podelite sa prijateljima:

Jedna od tužnih implikacija rata u Ukrajini se ogleda i u ekonomskoj krizi koja je zahvatila Rusku Federaciju. Kao posledica sankcija razvijenog zapada i još nekih američkih satelita u svetu, došlo je do nestašice raznih, posebno visokotehnoloških proizvoda u najvećoj zemlji na svetu. Stoga su vlasti Rusije bile prinuđene da zamole indijske kolege da im pomognu isporukama rezervnih delova za putničke automobile, avione i železničke kompozicije.

O ovome je već pisala novinska agencija Reuters, kada je izvestila da je par nedelja pre zvanične posete Rusiji, od strane ministra spoljnih poslova Indije, Subramanjama Jaišankara, zvanična Moskva zamolila kolege s indijskog potkontinenta za pomoć u robi koja (uglavnom) pripada navedenom spektru. Lista koju su pripremili Rusi obuhvata više od 500 proizvoda raznih privrednih grana, a sve zbog nemogućnosti kupovine tih komponenti usled međunarodnih sankcija.

Vlada Indije je pregledala nežni i preliminarni zahtev pristigao iz Moskve i izjasnila se ocenom da je lista poprilično neobična po pitanju obima. Uključuje komponente koje su nužne kako bi se obezbedile performanse vitalnih privrednih grana. Ipak, još uvek se ne zna kada i da li će uopšte doći do isporuke tražene robe jer se brojne indijske firme boje da će i same postati predmet sanckija razvijenih zemalja.

Ako se malo detaljnije zagleda u listu zahteva iz Ruske Federacije, a koja je ispisana na četrnaest stranica, vidi se da je oko 200 artikala plod rada sektora metalurgije, automobilske i avionske industrije. Konkretno, pominju se karike, klipovi, pumpe za ulje, kalemovi za paljenje, branici, sigurnosni pojasevi, sistemi za ubrizgavanje goriva, jakne za spasavanje i gume za letilice.

Da li će do isporuka doći, to ostaje da vidimo, ali jeste činjenica da su indijski privrednici zainteresovani za jačanje privredne saradnje uprkos strahu od sankcija.

AutoRepublika

(460)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

17 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Dok nekom ne smrkne, drugom ne svane.

Mada po spisku čudi me da nisu tražili neke Hi Tec delove, nego mašinske delove…zar su i na tom polju tanki…

Tomislav

Oni su tanki po svemu osim u proizvodnji raketnih motora, propagandi svog diktatora i maltretiranju slabijih od sebe.

TheStig

Kakvoj propagandi? Jel ti citas samo hrvatske portale ili nekad otvoris i neki drugi medij? Cuj Rusi nekoga maltretiraju. Ubijaju im narod i ukidaju prava u oblastima gdje su Rusi vecina i koje su istorijski Ruske. Tomislave sjedi 1 iz istorije haha

Tomislav

Pratim i srpske portale posto sam Srbin, ime dobio moj Kum po Princu Tomislavu a ja po njemu, pravi srbin, ne novokonponovani kojima su ocevi i dede komunisti a sto se tice istorije, moze kviz jedan na jedan. A ako ocekujes ti i rusofili da ce ih milovati posle aneksije Krima, gresite, Rusi prvi poceli ali to je stara prica o stvarnom povodu i nebitnom uzroku ali to vi ne mozete da shvatite. Da su bar Rusi nego rusokomunisti…

Matija

Pa ima tu neke istine – ko god je bio u savezu sa Rusima nije mu bilo lako! To ti je kao kad udjes sa slonom u lift – jedan njegov neoprezan pokret i ti si zgnjecen! Dzaba izvinjenje! 🙂

Matija

Nadajmo se da ce sankcije imati i pozitivne efekte na privredu Rusije – trebalo bi da ih „inspirisu“ da razviju svoju proizvodnju u najsirem smislu, tj. da mogu samostalno da proizvedu jedan kompleksan proizvod kao sto je auto. Rusija suvise zavisi od plasmana prirodnih sirovina, morala bi mnogo, mnogo vise da investira u razvoj vrhunske tehnologije. Ruski naftaski i dijamantski baroni drze svoj novac u zapadnim bankama umesto da ga investiraju u industriju sopstvene zemlje. To je odraz drustvenog primitivizma Rusije: u vreme oktobarske revolucije Rusija je bila feudalna zemlja, socijalizam im je doneo razvoj ogranicen na oblast vojne industrije… Pročitaj više »

BB

Ni mi, a pogotovo oni ne kasnimo nigdje… Poremećaji postoje sa obje strane ali ništa to nije dramatično. Pitanje je koliko razvoj (filozofsko pitanje – šta znači taj razvoj uopšte) u nekom smjeru uopšte dobar, pogotovo na dugi rok. To ti je kao da pripitomiš vuka i onda ga pustiš u divljinu, pa nema od njega ništa neće se znati snaći u prirodnom okruženju, e sad za pantere je vjerovatno druga priča 😀

Zsphere

Slazem se, jedno je razvoj a sasvim drugo je medijska propaganda multikulti kompanija koja kreira svijest potrosaca pod sloganom „razvoj“. Zapravo su samo stvorili nezasito potrosacko drustvo koje bi da je nastavilo ovako prekopalo cijelu zemlju vađenjem resursa i proizvodnjom novih i novih i novih proizvoda dok se stari nagomilavaju u kontinentima otpada. I sve to dok se desava dok su etika i moral postali neke strane nerazumljive rijeci. To društvo je sve sem napredno.
Ionako je sva ta naša tehnologija pa i ona koja se podrazumjeva kao najnaprednija samo prdez u moru nezamislivo naprednije tehnologije u kosmosu.

Matija

Postujem tvoj ponos i optimizam ali moram da ponovim – kasne Rusi u razvoju visoke tehnologije a o nama da ne govorim! Za svoje avione, rakete, tenkove, kosmicke brodove, itd. Rusi kupuju elektroniku i precizne uredjaje u EU. Nisu u stanju da ih sami razviju i proizvedu. Jos gore, oni kupuju gotov proizvod a ne tehnologiju za njihovu proizvodnju – znaci sami sebe guraju u zavisnu poziciju. Uzrok – glupost i uobrazenost: „imam novac i mogu sve da kupim“. Kinezi vec desetinama godina investiraju u razvoj visoke tehnologije, ne kupuju samo finalne proizvode vec kompletnu tehnologiju za njihovu proizvodnju. Ovde… Pročitaj više »

BB

Evo ti jedan primjer Brusilice za precizno brušenje se proizvode u Kikindi (nije strana investicija nego nastvak ex Yu tradicije u režiji jednog od promoćurnih menadžera) CNC tipa, high tech, a glavni kupci su u Rusiji, očigledno razvijajući svoju mašinsku industriju za naredna vremena koja su izgleda i došla. Drugo, rusi snažno ulažu u svoje institute Tsagi, Nami i sl.. prave modele jezgra mlaznih motora sinterovanjem, faktički 3D štampom, prvi u svijetu, skraćujući vrijeme razvoja. Kada su ameri uveli sankcije na karbonska vlakna za „crno krilo“ uskotrupnog aviona (najpopularnija klasa putničkih aviona) opet prvi u svijetu, oni su osvojili vlastitu… Pročitaj više »

Matija

Brusilica ce da promeni sve! 🙂

BB

Brusilica koja košta i po 500.000 eur 😉

DOLF

Najveća boljka Rusije je korupcija i sve vezano za nju i oko nje…!
Onog časa kada se bude gubila glava (bukvalno) zbog korupcije na visokim pozicijama Rusija će uznapredovati.

DOLF

P. S. Mislim i na kriminal.

'79 DeVille

Cim vesti o Rusiji prenosi Reuters znaci da su makar pola od recenog izmisljotine.

Bungi

Ako je pisao Rojtets, sve je jasno. Ništa više ne treba reći.