1. Home
  2. Industrija
  3. Geely i Volvo su sklopili 100 hiljada električnih Polestara 2 za dve i po godine
Geely i Volvo su sklopili 100 hiljada električnih Polestara 2 za dve i po godine
0

Geely i Volvo su sklopili 100 hiljada električnih Polestara 2 za dve i po godine

1.20K
0
Podelite sa prijateljima:

Jedinica broj 100.000 modela Polestar 2 nedavno je napustila fabriku u Lukijaou (Kina), što je prekretnica za najprodavaniji model kineskog proizvođača. Odredište ove jedinice biće Irska, jedno od poslednjih tržišta na koje je brend električnih automobila ušao. Od svih ostalih se razlikuje nalepnicom na vratima.

Tomas Ingenlat, izvršni direktor kompanije Polestar, naglasio je da je to model lansiran usred pandemije korona virusa, posebno teškog vremena širom sveta. Proizvodnja je u Kini počela krajem marta 2020. godine, kada je na Zapadu, pa i kod nas, vladalo ludilo zbog korone, a prve isporuke su obavljene tog jula.

Brend računa da će ove godine moći da isporuči 50.000 jedinica električne limuzine, koja predstavlja okosnicu prodaje brenda, pošto je Polestar 1 bio model ograničene serije, a Polestar 3 još nije počeo da se serijski proizvodi. U stvari, njegovo svetsko predstavljanje je bilo pre nekoliko nedelja.

Na evropskom nivou, Polestar 2 je peti najprodavaniji model u premijum D segmentu, sa kumulativnom brojkom od 17.994 jedinica od januara do septembra, što je povećanje od 63%. Ispred je tradicionalnijih modela, kao što je Audi A5.

Ako se uporedi direktno sa potpuno električnim modelima, on je takođe peti i ispred Audi Q4 e-tron, BMW i4, Mercedes-Benz EQA ili Volvo XC40 – sa istom platformom. Nije iznenađenje da je Tesla Model 3 taj koji danas vodi u segmentu.

Do sada je ove godine, u Španiji, registrovano samo 86 automobila, iako je značajno napomenuti da je skoro polovina, 40, registrovano u oktobru.

Najjeftinija verzija se zove Long Range Single motor i ima cenu od 50.190 evra. Za 3.000 evra više, Long Range Dual motor je na raspolaganju, sa pogonom na sve točkove. Verzija Long Range Dual motor sa Performance Pack-om, košta 60.400 evra. Najranija isporuka je predviđena za jun sledeće godine, za sve tri verzije.

Konfigurator upozorava da neke opcije mogu dodatno odložiti isporuke. Postoji šest boja koje se mogu izabrati, tri paketa opreme (Pilot lite Pack, Plus Pack i Performance Pack), tri dizajna felni, pet kombinacija enterijera i neka dodatna oprema kao što su krovni nosač, kablovi za punjenje, dečije sedište…

Kao što je često slučaj sa modernim električnim automobilima, morate ih rezervisati jer zaliha jedva da ima.

Proizvođač polaže velike nade u SUV, Polestar 3, koji će početi da se proizvodi i prodaje naredne godine. Predviđa se da će za celu 2024. godinu dostići 67.000 jedinica širom sveta, prema poslednjem izveštaju akcionarima. U Polestaru žele da prodaju 290.000 automobila 2025. godine.

Prošlo je već pet godina od predstavljanja Polestara 1, plug-in hybrida koji ima visoke performanse a i visoku cenu.

Firma se približava se tački rentabilnosti, jer je u poslednjem kvartalu izgubila 196,4 miliona dolara (292,9 miliona u trećem kvartalu 2021. godine), dok je naplata udvostručena, sa 212,9 na 435,4 miliona dolara.

Očekuju da će poslednji kvartal biti najbolji u njihovoj istoriji. U narednim godinama asortiman će se povećati sa još tri modela: Polestar 4, Polestar 5 i Polestar 6. Potonji je predstavljen u avgustu u obliku prototipa i iscrpljena je planirana proizvodnja prvih jedinica LA Edition, koje će stići 2026. godine. Srednjeročno, oni teže ugljenično neutralnoj proizvodnji do 2030. godine.

AutoRepublika

(1198)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments