1. Home
  2. Vesti
  3. Dacia će čekati do poslednjeg trenutka da prestane da prodaje benzince
Dacia će čekati do poslednjeg trenutka da prestane da prodaje benzince
4

Dacia će čekati do poslednjeg trenutka da prestane da prodaje benzince

431
4
Podelite sa prijateljima:

Proces elektrifikacije koji je Dacia pokrenula izaziva veliko interesovanje. Popularna kompanija za jeftine automobile je se upustila u ambiciozan izazov. Konačni, dugoročni cilj nije ništa drugo do potpuna transformacija u brend električnih vozila. Međutim, i za one najnestrpljivije, imamo loše vesti. Dacia će sačekati poslednji trenutak da završi svoju elektrifikaciju.

Putanja koju je zacrtala Dacia obuhvata prodaju automobila na benzin nakon 2030. godine. Strategija koja je u velikoj meri u suprotnosti sa linijom koju sledi većina brendova u Evropi. Na nedavnom događaju koji je kompanija organizovala radi objavljivanja svog novog vizuelnog identiteta i nekih novina koji će se uskoro pojaviti na tržištu, potvrđeno je nekoliko ključeva o pomenutom procesu prelaska na održivu mobilnost.

Sam Denis Le Vot, generalni direktor Dacije, potvrdio je ovaj važan detalj o strateškom planu koji je uspostavljen. Uprkos činjenici da je Renault nagazio na gas u procesu prelaska na električne automobile, Dacia će nastaviti da se kladi na automobile sa termičkim motorima i posle 2030. godine.

„Renault će nastojati da bude šampion električnih motora, što je rizik. To je i razlog da Dacia postoji. U zavisnosti od toga koliko brzo se tržište pretvara u električno i od apetita kupaca, Dacia je tu. Dve marke mogu koegzistirati“, rekao je Le Vot.

Rumunska firma je spremna da se oprosti od dizel automobila. U narednim godinama, hibridi sa benzinskim motorom će dobiti na značaju, dok je posvećenost TNG-u (tečni naftni gas) zadržana. Prvi Dacijin hibridni automobil stići će u salone sledeće godine. To je Dacia Jogger.

S druge strane, i ne manje važan, uspeh modela marke Dacia daleko je od evropskih granica. Na tržištima u razvoju plasiraju se pod brendom Renault. To su tržišta na kojima ciljevi nisu elektrifikacije tako ambiciozni kao u Evropi, ili ih nema još uvek.

U ovom trenutku neko može da se zapita kada će Dacia postati brend električnih automobila. Pa, kao što je Le Vot ispravno istakao, to će biti u „poslednjem trenutku”. Transformacija koja će biti održiva tek 2035. godine, kada će u Evropi biti zabranjena prodaja automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem. Za neke su čak su i sintetička goriva osuđena na propast, vreme će pokazati.

Jedino električno vozilo koje možemo pronaći u asortimanu je Spring, proizveden u Kini, koji proizilazi direktno iz automobila dizajniranog za tržišta u razvoju. Njegove karakteristike i pristupačna cena učinili su ga bestselerom i već predstavlja 12% poslovanja brenda. Za dve godine se očekuje naslednik Springa.

AutoRepublika

(431)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Dobra strategija brenda.
Svi istinski „Petrolhead“-i će na kraju završiti za volanom Dačije. Pre nego ih „udari struja“ …

Matija

Taj „poslednji trenutak“ verovatno nece nikada doci. Politicari i njima slicni nestrucnjaci polako ali sigurno shvataju da baterija ne moze da pokrije ni 10% trzista motornih vozila. Ukupan procenat e-vozila sirom sveta ceni se momentalno na oko 1,8%.

BB

Znaju rumuni to, ali ovako izgleda to politički korektno 😜

Matija

Interesantno je kako se svi proizvodjaci cvrsto drze u „strujnom kolu“, niko se ne usudjuje da iskoci! Istovremeno se svi spremaju da jednoga dana napuste to kolo kada bude puklo! U pozadini ovog fenomena stoji neka minimalna nada da ce baterija jednom, mozda, doziveti kvalitativni skok i osloboditi se sadasnjih problema. „Nada umire poslednja.“

Izmenjeno 1 godina pre od strane Matija