1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Podzemni kiper GHH krunisan kao najlepši
Podzemni kiper GHH krunisan kao najlepši
1

Podzemni kiper GHH krunisan kao najlepši

325
1
Podelite sa prijateljima:

Nema tog ljubitelja automobila koji se tokom godina, pa možemo čak reći i decenija, nije navikao na razna takmičenja u lepoti u kategoriji putničkih vozila. Ali, priznaćete da nije baš ovozemaljski događaj kada svedočimo analognom takmičenju među vozilima koja pripadaju segmentu visoko specijalizovanih radnih mašina.

Tako je nedavno postalo poznato da je pobednik svetskog takmičenja za industrijski dizajn Good Design Award bio podzemni kiper s oznakom MK-42, razvijen od strane proizvođača GHH Group. Ovaj teškaš je namenjen za rad u rudnicima.

O rezultatima na takmičenju se izjašnjavao poseban žiri sačinjen od više od 900 članova. Oni su primetili i naglasili da je dizajn ovog kamiona bio izuzetno dobro promišljen i da kombinuje funkcionalnost samog vozila s različitim bezbednosnim rešenjima kreiranim da se zaštiti vozačevo radno mesto. U isto vreme, zanimljivo je da su predstavnici žirija bili jedni od retkih koji su imali priliku da vide ovu „spravu“ u neokaljanom izdanju, jer teško da bi o dizajnu uopšte mogli da sude da su uvid u stil neobičnog kipera imali tokom njegovog tipskog radnog dana u rudniku.

Što se tiče samog kipera, treba reći da je montiran uz poštovanje svih kanonskih pravila koja su u primeni kod kreiranja ovakvih komada opreme. Dakle, kiper krasi najviše moguće zdepasta silueta, pa od tla do najviše tačke kabine ima samo 2,8 metara. To je postavljeno na taj način da bi vozilo moglo da služi svrsi i u zonama s ograničenim pristupom po visini. Zato je širina kipara impozantnija i iznosi čak i više od tri metra.

Vozilo pokreće 625 konjskih snaga moćni Mercedesov motor. Dizajn teškaša se može opisati kao artikulisan. Tovarni sanduk predviđen za smeštaj 19 kubika tereta je osmišljen da bude u stanju da primi tovar težak 42 tone, dok je na nekim zahtevnijim tržištima nosivost podignuta i na 45 tona, kod pojedinih modifikacija. Za kraj ćemo još reći da je ukupna masa kamiona, onda kada nosi najteži dozvoljeni tovar, na nivou koji se graniči sa osamdeset tona.

AutoRepublika

(325)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
igi

Izgleda opako, nema šta.