1. Home
  2. Vesti
  3. I Lincoln čeka Fordova sudbina?
I Lincoln čeka Fordova sudbina?
2

I Lincoln čeka Fordova sudbina?

550
2
Podelite sa prijateljima:

Pre nekoliko sedmica, Ford je šokirao automobilsku javnost sa vestima da će penzionisati sve automobile na američkom tržištu sa izuzetkom Mustanga i Focusa Active. Mnogi su se zapitali šta će se desiti sa premijum markom Lincoln, a kako stvari stoje – i njega čeka identična sudbina.

Lincoln trenutno u ponudi ima samo dva automobila, MKZ i Continental, a njihova prodaja je niža za čak 31% posle prva četiri meseca ove godine. Ova vest i ne predstavlja neko iznenađenje kada se zna da oba automobila dele produženu platformu sa Ford Fusionom (u Evropi Mondeo) pa će se američki proizvođač vozila koncentrisati isključivo na krosovere i terence.

MKZ (skraćenica za Mark Zephyr) je debitovao krajem 2005. godine i nikada nije bio preterano popularan među kupcima. Kao najjeftiniji model Lincolna u ponudi, MKZ je uvek previše ličio na Fusion da bude ozbiljno shvaćen među premijum kupcima, a prošle godine je prodato 27.387 primeraka. Posle četiri meseca ove godine prodaja je pala za 35% na samo 6.051 automobil.

Continental se vratio na tržište prošle godine posle dugogodišnjeg odsustva, a i pored mnogih pohvala samo 12.012 kupaca je odlučilo da potroši novac na njega. Ove godine prodaja je niža za 22% sa 3.272 prodata primerka.
Nažalost, Lincolnu ruže ne cvetaju ni sa krosoverima i terencima. MKT je u zadnjoj godini proizvodnje, MKX će za nekoliko meseci biti zamenjen sa novim Nautilusom, a „pod nož“ će verovatno i najmanji MKC čija je prodaja pala za 32% ove godine. Jedini Lincolnov uspeh je novi Navigator sa rastom prodaje od čak 76%.

I pored toga što neće biti dostupni na svom domaćem tržištu, MKZ i Continental nastavljaju sa prodajom u Kini.
Fordov predsednik Džim Heket je nedavno odgovarao i na pitanja o potencijalnim planovima na osnovu rasta cena goriva, koje su trenutno najveće u poslednje četiri godine.

Heket je izjavio da kompanija trenutno radi na električnim proizvodima i da je morala da ugasi Fiestu, Fusion, Taurus i standardni Focus, na kojima je godišnje beležila gubitke od 800 miliona dolara. Prema njegovoj analizi američki proizvođač vozila će ovim potezom uštedeti oko 25 milijardi dolara do 2022. godine. Na pitanja da li je Ford zaboravio na greške iz prošlosti koje su ga umalo koštale bankrota pre desetak godina, predsednik kompanije za globalni marketing, Džim Farli, je dodao da je današnja situacija drugačija i da su krosoveri gotovo jednako ekonomični kao i automobili na kojima su zasnovani. On za primer uzima krosovere EcoSport i Escape, koji imaju gotovo identičnu potrošnju kao Focus i Fusion, a pri tom su prostraniji i sa opcionim pogonom na sva četiri točka.

Zoran Tomasović

(550)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

MKZ je prelep.

Odesza

Nažalost pružene informacije su takve da će Ford u ostatku svijeta sljediti istu priču.
Više manje sa svim modelima.
Suv segment sve više uzima danak D segmentu,ni ostali nisu pošteđeni tako da proizvođači idu lakšim putem,put zarade,profita i ove ekspanzije SUV segmenta.