1. Home
  2. Life
  3. AR putopis: Porsche Macan GTS 2,9 V6 do Lisabona i nazad
AR putopis: Porsche Macan GTS 2,9 V6 do Lisabona i nazad

AR putopis: Porsche Macan GTS 2,9 V6 do Lisabona i nazad

958
70
Podelite sa prijateljima:

Ovo nije prvi put da idem do Lisabona kolima, ali jeste prvi put da idem sam, i da želim da stignem za četiri dana. Prvi put je putešestvije trajalo desetak dana u jednom smeru i nisam išao sam, i stajali smo na svakom ćošku. Ali, ovaj put, životne obaveze ne dopuštaju da na putu provedem nekoliko nedelja, koliko je potrebno da bi se na ovakvom putu stvarno uživalo.

Put od Beograda do Lisabona je dug nešto preko 3.100 km, i mogao sam da ga pređem i za 3 dana, ali ipak nije bilo potrebe za takvim tempom, pa sam ga razvukao na 4 dana i 3 spavanja. Put vodi preko Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, Španije, i na kraju malo i kroz Portugal.

Narodna izreka kaže, ako želiš da putuješ brzo, putuj sam, tako da sam se na put uputio baš tako, a kao prevozno sredstvo sam koristio Porsche Macan. Prvi zastoj na putu je na granici sa Hrvatskom. Tu sam čekao nešto manje od sat vremena. Možda zato što je to bio prvi dan raspusta pa su svi kretali na more. Put kroz Hrvatsku je prav ko strela, sve je autoput, i  tu nema šta da se priča, veoma dosadno, svi voze tu negde tik iznad ograničenja, nema puno saobraćaja, jedva sam čekao da to prođe.

Putarina na autoputu može da se plati karticom, ili preko ENC-a koji se relativno jednostavno kupuje. Do granice sa Slovenijom se putarina plaća dva puta. Nakon malog čekanja na granici sa Slovenijom, plaćam autoput i tamo, 30 EUR za mesec dana, pa nastavljam vožnju dalje.

Put ima i malo krivina, pa je bar malo zanimljiviji nego kroz Hrvatsku. Vožnja kroz Sloveniju nije dugo trajala, i nakon kraće pauze za klopu sam brzo stigao do Italije. Izabrao sam da prvo spavanje bude u Italiji, okolina Novi Ligure.

Kroz Italiju je sve mnogo zanimljivije. Prvo što iz moje perspektive svi voze kao manijaci 😊a onda i što ima i krivina, ima i po 3 trake na autoputu, ima i veoma dugačkih tunela, ma ima svega! A ima i jako zanimljivih automobila. Što se brzine tiče, zvanično ograničenje je 130 km/h. Ali, ko vozi po ograničenju taj vozi u najsporijoj traci. Ceo put sam koristio i da isprobam kako radi Android Auto na mojim kolima.

Dok je radio, to je bilo sjajno. Da ne bi ceo put bio samo krstarenje autoputem, smeštaj sam izabrao da bude malo u brdima, jedno 45 min vožnje od autoputa. Ti uzani planinski putevi su pravo zadovoljstvo za vožnju, i prilika da se malo isproba sportski režim vožnje.

Smeštaj je bio odličan, sa lepim parkingom, i tu sam saznao da se u Italiji koristi još jedan priključak za struju koji nije isti kao i kod nas. Srećom, taj moj smeštaj je pored tih imao i naše priključke, pa nisam ostao bez struje. Vožnja do smeštaja je uključivala i prolazak kroz jedan stari gradić sa veoma uzanim ulicama. Taman da jedva prođe jedan automobil. Ne znam kako bi neko sa širokim sportskim automobilom tuda prošao. Verovatno bi se nekoliko puta preznojio. Tu sam toliko polako vozio da je neka žena pešaka bila brža od mene.

Onda je došlo vreme da se sipa gorivo, i to je bio trenutak da se isproba Android Auto i njegovo prepoznavanje glasa. Moram reći da to radi mnogo bolje nego što sam očekivao, a svakako dramatično bolje nego Porscheova ugrađena navigacija. Sipanje goriva je isto bila avantura, jer su instrukcije za sipanje na italijanskom koji na žalost ne govorim.

Pumpa na koju sam stao, to jest do koje me je Google doveo, je bila skroz automatska, i nekako sam uspeo da se izborim sa sipanjem goriva. Ali je ograničenje u količini novca bilo na valjda 100 EUR, što nije bilo dovoljno da se napuni rezervoar, ali je bilo dovoljno da se ode do neke pumpe gde nema takvih ograničenja.

Francuska

Ah, Francuska, Azurna obala, milina. Ali, nije baš tako. Prvo da krenemo od putarina. Putarine su na svakom ćošku. U tom delu, oko Nice, nema ono kao kod nas, uzmeš karticu, pa vozi dok ne dođeš do kraja autoputa, i tamo platiš. Jok. Ovde je plaćanje na svakih 100 metara.

Ok, malo karikiram, ali moj utisak je da je to prečesto. Onda dolazimo do neverovatne gužve na svim putevima, možda nema gužve samo u ranim posleponoćnim satima. I naravno, najgora stvar, neverovatne gužve i stil vožnje. Naime, i u Francuskoj, kao i u većini zemalja u EU je ograničenje na autoputu 130 km/h. I onda su Francuzi uveli milione nekih kamera. I kako to onda izgleda?

Pa evo kako: jedan deo vozača vozi striktno 10 km/h sporije od ograničenja. Jedan deo striktno po ograničenju, jedan deo vozi kao da su ukrali kola, a onda koče ko manijaci pre svake kamere, i onda pored istih prolaze sa 10 km/h nižom brzinom od ograničenja. I kad se na to sve doda neverovatna količina vozila, onda to znači da je sve to veoma neefikasno, i da je onda prosek manji nego što bi mogao da bude.

Pritome, u levu traku pređu čim vide kola ispred sebe, i onda se u levoj traci napravi kolona a desna traka prazna. Ludilo. Ali i pored toga, prosečna brzina nije bila mnogo manja od ograničenja. Iako su pejzaži super, putovanje kroz Francusku mi nije nešto prijalo, verovatno zbog kiše koja me je pratila. Spavao sam blizu granice sa Španijom u okolini mesta Bayonne.

Španija

Kad sam kretao iz Francuske, prestao je da mi radi Android Auto. Srećom, Macan ima svoju navigaciju koja čak i pristojno funkcioniše. Nakon kraće vožnje kroz Španiju, prestala je kiša i krenulo je lepo vreme. Put se otvorio, i gužva je nestala.

U Španiji je najliberalnije ograničenje brzine na 120 km/h. Koliko sam primetio, uglavnom se poštuje sa do +10 km/h tolerancije. Pošto nije bilo gužve, onda nije bilo ni problema na autoputevima Španije. Spavanje u mestu koje se zove Salamanka, blizu granice sa Portugalijom. To je bila prilika da malo smanjim tempo i da napravim duži odmor u Španiji. Tu pauzu sam iskoristio da proverim moj španski koji je na veoma veoma niskom nivou 😊 ali na dovoljnom da se konobari u restoranu slatko nasmeju.

Portugal

Na samom ulasku u Portugal ima putokaz koji otprilike kaže: kola sa stranim registracijama desno. Skrenem ja desno, i tu put vodi na pumpu i na neku naplatnu rampu. Ali na naplatnoj rampi nema rampe. Dođem ja dotle, srećom imaju instrukcije na engleskom. Fora je u tome da se tu plaća putarina tako što ti upišu broj tablice, i tvoju kreditnu karticu, pa ti posle skidaju pare kako prođeš kroz neke segmente autoputa.

To me je malo zbunilo pa sam onda otišao i do pumpe da pitam o čemu se tu radi. I devojka na kasi mi je rekla da je to u stvari samo za ove obične autoputeve, a za one sa 3 trake se i dalje plaća tako što se uzme kartica (ili telepass). Reče mi na veoma dobrom engleskom: sačuvaj taj račun za svaki slučaj i vozi.

To jedno upisivanje registracije i broja tablice važi mesec dana, što je meni bilo sasvim dovoljno jer je plan bio da ostanem 4 noći. U Portugaliji je ograničenje brzine na autoputevima 120 km/h, ali to se shvata više kao poželjna brzina jer svi voze ko manijaci. Srećom, na putevima nema gužve dok se ne priđe na 50 km od Lisabona, a tek kad se uđe u Lisabon kreću pravi krkljanci.

Jednu od pauza sam iskoristio da pričam preko telegrama sa mojim, hm, serviserom koji mi je pomogao da se namesti Android Auto i da ga pitam kako da to popravim. Čovek mi je rekao na kolima na navigaciji da uradim resetovanje na fabrička podešavanja. Ništa, nađem ja to u meniju, kliknem, jeste li sigurni, naravno, jeste li stvarno sigurni nema nazad posle ovoga. Naravno, reče on.

I onda nastupi pauza gde se ništa nije dešavalo od dobrih nekoliko minuta, da sam već krenuo da se brinem. Ali nakon tih nekoliko minuta, navigacija se samo resetuje, i kaže vraćanje na fabričko podešavanje nije uspelo, došlo je do greške. Tu mi naravno preko usta proleti par lepih reči na račun svih koji su imali dodira sa tim, ali reko daj da probam jel radi Android Auto, kad ono radi.

Da li je resetovao navigaciju na fabrička podešavanja? Pa, deluje da jeste. Šta onda kuka kako nije uspeo? U svakom slučaju, ponovo vlada sreća u kolima jer radi Android Auto. Pošto sam u Lisabonu bio poslom, nisam imao previše vremena za smucanje okolo, ali imao sam čak jedno slobodno popodne, pa sam tu pauzu iskoristio da sa drugarima odem do neke plaže u okolini Estorila.

Tražio sam od navigacije da nas odvede manje prometnim putevima, i tako je i bilo. Put je bio baš dobar, i prilika da se proba i režim vožnje Sport Plus na Macanu. Na plaži je duvao ozbiljan vetar, bilo je takvo vreme da sam obukao i duks. Niko se nije kupao, talasi su bili pozamašni, ali me to nije sprečilo da pipnem okean i sa ove strane. Sutradan je bio dan za polazak iz Lisabona, i poučen prethodnim iskustvom, rešim ja da u danu preskočim i Portugaliju i Španiju i da spavam u Francuskoj.

Francuska, drugi put

Ovaj put je vreme bilo baš lepo tokom celog puta kroz Francusku, tako da mi je put mnogo više prijao. Ali i ovaj put je u Francuskoj prestao da radi Android Auto nakon prespavane noći. Potpuno isti simptomi kao i prethodni put.

Probam ja „staru medicinu“, resetovanje na fabrička podešavanja, ali avaj, nije pomoglo. Pomislim kako je Francuska ukleta, i promrmljam par lepih reči na tu temu, i nastavim vožnju ka Nemačkoj, koja je bila moja sledeća destinacija. Tu sam imao mali gaf sa Porscheovom navigacijom. Naime, navigacija mi je rekla prati put, pa onda neke stotine kilometara. I pratim ja tako put, kad mi u nekom trenutku kaže, e burazeru, ti si skrenuo sa puta, aj se okreni pa nazad. A sledeće isključenje je 20 minuta vožnje dalje.

Posle tog iskustva sam mnogo pažljivije gledao šta je nacrtano na toj mapi pri svakom odvajanju. I malo da se dotaknem gužvi na putevima u Francuskoj. Oko svih većih gradova, gužva je poprilična. Ali, čim se malo odmaknem od gradova, autoput je fluidan, i može da se vozi tih 130 km/h koliko je ograničenje.

Mala nedoslednost, u okolini Strazbura je ograničenje 110 km/h iako je put skoro isti kao autoput. U nekom trenutku taj put definitivno prestane da bude autoput, i ograničenje dramatično padne, i nema šanse da se vozi brže od ograničenja jer je gužva sumanuta na tom delu druma. Ali nakon Strazbura dolazi Nemačka. Plan je bio da u Nemačkoj spavam dve noći i da se dobro odmorim pred put kući.

Nemačka

Opšte je poznato da je Nemačka jedina država u kojoj na nekim delovima autoputa nema ograničenje brzine. Neko ko se nije vozio ozbiljnije kroz Nemačku bi mogao da pomisli kako je to sjajno i kako se velike distance prevaljuju veoma velikom prosečnom brzinom. Ali, to nije baš tako. Pošto sam u Nemačku ranije išao često, znao sam šta me čeka, i sa žaljenjem moram da konstatujem da se situacija nije promenila na bolje.

Da krenem od očiglednog, a to je da su ti delovi puta bez restrikcija brzine prilično retki, to jest da se mnogo više vremena provodi na putevima na kojima ima ograničenja. Onda dolaze problemi sa beskonačnim radovima na putu. Ti radovi su veoma česti, i tamo gde su te aktivnosti putara potpuno su opravdana ograničenja brzine, a zbog suženja puta i velike gužve, čak ni tu ne može da se postigne brzina ograničenja nego je saobraćaj uglavnom u kreni-stani režimu.

Onda ne treba zaboraviti da se na putevima nalazi i ogromna količina vozila. Nisu sva vozila sa 200+ konjića niti su svi vozači raspoloženi da voze brzo. Mora da se pazi i na one koji ne gledaju u retrovizor, pa to takođe usporava saobraćaj. Empirijski sam ustanovio da su brzine preko 200 km/h dostižne, ali uglavnom jako kratko. Takođe sam ustanovio da je oko 170 km/h maksimu, što bih se usudio da vozim kad ima drugih kola okolo, a koja se kreć sporo.

No i pored toga, uspeo sam da se provozam na nekom delu autoputa gde nije bilo previše saobraćaja i uspeo sam da postignem 270 km/h u Macanu. Možda je moglo i brže, ali nije više bilo mesta, morao sam da prikočim. Kao jedna od stvari koja me iritira u Nemačkoj, naveo bih i običaj da se na benzinskim pumpama naplaćuje ulazak u WC. I to 70 euro centi.

I može samo kovanicama da se plati. Čini mi se da je isto tako i u Austriji, ali tamo nisam stao ni na jednoj pumpi da to proverim, nego sam izdržao do Slovenije. U Nemačkoj sam ponovo probao da osposobim Android Auto, koristeći oprobani metod, i tu je taj postupak urodio plodom. Dakle, Francuska ima nešto protiv interfejsa zvanog Android Auto 😊.

A kao kuriozitet bih naveo da je prosečna brzina kroz Francusku bila viša nego prosečna brzina kretanja kroz Nemačku. To zapažanje je bilo isto takvo i za Belgiju i Holandiju, u smislu da je i kroz te dve zemlje bila veća prosečna brzina nego kroz Nemačku, kad sam išao kroz te zemlje prethodnih godina.

Austrija

Nemam nekih preteranih komentara na Austriju. Mnogo radova, mnogo kamera, velike gužve oko gradova, ograničenje 130 km/h, sem u tunelima i oko naseljenih mesta gde su ograničenja još manja i gužve još veće. Tu me je pride pratila i neka kiša tako da nije to bilo neko uživanje, a kao što se da naslutiti, ne volim da u normalnom saobraćaju vozim po kiši. Napomenuo bih da je tu neophodna vinjeta, koja može da se kupi i u Nemačkoj i lepi se na staklo.

Slovenija, Hrvatska, drugi put

U Sloveniji sam već imao digitalnu vinjetu, pa nisam morao da stajem zbog toga. Stao sam samo da koristim (besplatni) WC i da sipam benzin. Nakon toga dolaze Hrvatska i Srbija, i tu nema nikakvih promena, sve je isto kao što je i bilo. Autoput kroz Hrvatsku je praktično prazan čim se odmaknem od Zagreba. Isto tako i u Srbiji dok se ne priđe Beogradu.

Macan na dugom putu

Nije bilo nikakvih problema na putu sa Macanom. Macan se samo čuo kako prede, i bilo je manje naporno nego što sam očekivao. Ipak, ono što moram da primetim je da su sedišta tvrđa nego što sam navikao na prethodnim kolima, ali je zato sve ostalo bilo bar za klasu bolje nego ranije. Da pomenem samo stvari koje su me baš impresionirale, i odmah da kažem da je ovo krajnje subjektivna lista:

  • Menjač. Menač je fenomenalan. Promene brzina su trenutne iz moje perspektive. Čak i u normalnom režimu vožnje sve radi veoma dobro. Jedna od zanimljivih osobina je da agresivno radi smanjivanje stepena prenosa na kočenju, što je potpuno sjajno. Recimo, pri vožnji u sedmom stepenu prenosa (najviši stepen prenosa na Macanu), ako prikočim iole agresivnije, skoro odmah spušta u petu brzinu i povećava broj obrtaja radilice, da bi moglo hitro i da se ubrza u slučaju potrebe. Ma potpuno sjajno. Pri laganoj vožnji brzo povećava stepene prenosa da bi štedeo gorivo. Ručni režim menjanja brzina nisam imao potrebe da koristim tokom celog puta.
  • Klima i hlađenje sedišta. Ja sam mislio da je prethodni automobil imao dobru klimu. Ali u Macanu je to dovedeno na mnogo viši nivo. Možda i boja automobila ima uticaja, jer manje upija toplotu, a takođe i stakla su fabrički zatamnjena i imaju dodatnu termo i zvučnu izolaciju. Veoma je bilo prijatno i nije bilo nikakve frke sa klimom.
  • Aktivno vazdušno ogibljenje. Ovo je prvi auto koji posedujem sa aktivnim vazdušnim ogibljenjem. Ranije sam mislio da je to čisto preterivanje, ali sad nakon dužeg iskustva mogu reći da mi je to sad veoma visoko na listi prioriteta pri kupovini automobila. Može da se podešava i visina i tvrdoća, i svakako da se na ovako dugačkom putu skoro uvek vozi na najudobnijem setovanju. Ali bilo je prilika da se proba i malo tvrđe ogibljenje i to je sjajno.

Vladimir Kukuruzović

(958)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

70 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Da, pošto nisam poznavalac Porsche-a, ja se nakon pročitanog testa najpre upitah, „Pa, koja je snaga ovog motora?“
😊😊😊

TheStig

Gts ima 434 ks, S ima 375 i oni su 2.9 l v6, dok je najslabiji 2.0 261 ks.

moron

Ja sam ostao „zaglavljen u vremenu“, tamo negde „pre Hrista“, kod „klasičnog“ 911. U čiji bokser motor je išlo 18 litara ulja 😊

Branko

12 litara ulja Morone, 12 litara! Imao i vozio Carreru 2S serije 993 iz 1995…

moron

Ma, ovo je pisalo dok sam baš bio dete, za neku mnogo stariju verziju 911-ice, kada 993 nije ni postojao ni u mislima.

moron

A, ima li šta se i zameri ovom vozilu ?
Stvari za pohvalu sam akceptirao 😊

Autor

Uvek ima 🙂 Do sad još nisam bio u kolima kojima ništa nema da se zameri. Neke stvari su subijetivne, neke objektivne, ali evo šta bi ja voleo da je boljeČ – nema HUD 🙁 to mi baš nedostaje – alpina je udobniji auto. Ne kažem da je macan neudoban, ali je to moglo bolje. Da nisam imao alpinu pre toga, verovatno to ne bi ni primetio. – nema dovoljno mesta pozadi – gepek bi mogao da bude veći – ne dolazi sa android auto – apple carplay koji stiže sa kolima je patetično mali, ali kad se hakuje, onda… Pročitaj više »

moron

Bravo ! „Moj čovek“. Svako vozilo neku manu ima. Ne postoji savršeno. Da je bez mane 😄

J4ZZ3R

Pa vidiš da mu Android Auto radi ko da ga je Zastava pravila 🙂

moron

😊😊😊

BB

Ja bih (iz moje perspektive) dodao na tu listu onaj brzinomjer gdje su brojke sitne veličinom a krupne vrijednošću, pa još ako nema hud, uz takav motor i transmisiju, idealan za sakupljanje plavih koverata… 😜
A ovoliki put bih ipak avinom prešao radije 😉

Iznogud Časni

Bi kuki, ako firma sve plaća i to prijedjenom kilometru, ti bi voz’o i tamo i vamo i sa mokom a dje nećeš sa polom iz porsea.

Branko

Imam frenda koji je IT-jevac i okorjeli Androidaš, ali čak i on koristi stari iPhone radi Apple Car Play-a… puno bolje radi i nikad ne “šteka”

J4ZZ3R

Meni Android Auto nije štekao ni na jednom automobilu do sada, a nisam baš prestižne automobile lično vozio, Honda Civic, Citroen C3, Peugeot 2008 i sada Mazda CX3… i da čak je lepo radio baš na Toyotinom Aygou…

TheStig

Od kako sam kupio auto prije 2.5 god nijednom AA nije zastekao/zaledio i slicno. Radi savrseno. Jos sad sa novim updejtom koji ce da podijeli ekran bez obzira na velicinu ekrana kojo posjedujes, zaista je pun pogodak.

S mile

Ne uporedjujem…ali

Skoro se vozih Merc GLE 300 d 4 matic, 9 brzina, ladja, nije bas bila agresivna voznja, ponekad… dogura do 150kmh… a uglavnom drzi na oko 1500rpm…

Lađa…na toĉkovima

Yankee

Imam jedno pitanje za nas koji ovako putujete po celoj Evropi – kako komunicirate u svakoj drzavi? Svuda se prica drugi jezik, kako recimo u restoranu u Francuskoj narucite klopu? Nije valjda da serveri pricaju engleski i slicno?

BB

A šta drugo reći nego:
https://youtu.be/UzdCIs79qD4
🤣😂🤣

A koliko Macan troši?

Iznogud Časni

😁😁😁😁

kikiriki

Meni je Macan sprčeno vozilo prema Kajenu

'79 DeVille

Iz ovog teksta smo naucili da Android Auto na Porseu nije bas dostojan prestiza ovog brenda. It to je to. Sve ostalo se moze primeniti na gotovo sve automobile i motore.

TheStig

Ma ne, Porsche je krš, a Chevy Blazer je makina od auta. Idi bre na Chevy forum pa se tamo naslađuj slatkim malim lažima.

'79 DeVille

Ti si dečko opterećen ozbiljnim problemima.

TheStig

Rece jedan amerikanizovani mediokritet 😂

'79 DeVille

To i dalje ne znači da nije istina, ma ko god da je rekao.

Yankee

Pa hajmo reci da ce Chevy Blazer nadziveti bilo koji Porsche … 😉 Posebno ako je K5 Blazer.

TheStig

Hoce, al’ u k….. Moderni Chevroleti se raspadaju odmah nakon sto izadju iz fabrike 😂

Yankee

Mozda oni „Made in Korea by Daewoo“ koje ste navikli da vidite u Evropi hehe

TheStig

Ti sto ti mislis da su made in korea su zapravo made in slovakia. Ali dobro oprosteno ti je. Amerikanci svakako misle da ima samo jedan kontinent 😂 i ako nisi pratio liste satisfakcije kupaca za tvoju informaciju kie su odmah iza japanaca 😉

A ovo za chevy-ja. Ima brdo kanala na yt americkih koji otkrivaju pravu istinu ukljucujuci Scotyja Kilmera. On svrstava Chevy otprilike sa VW sto je otprilike tacno 😁😁😁

Yankee

Koji Chevy se pravio u Slovackoj? Lacetti, Spark, Aveo, Cruze, Orlando, Captiva, itd – svi iz Juzne Koreje.

TheStig

Aa mislio sam da vrijedjas koreance hyundai/kia. Zaboravio sam da Chevrolet nije bio u stanju da sam napravi vozilo za Evropu za probirljive evropske kupce pa je morao koreance da zove 😂

Yankee

Pa sam podatak da je posao pravljenja auta za Evropu dopao Daewoo govori sta je GM mislio o evropskom trzistu i o evropskim kupcima. Nece valjda slati svoje najbolje inzenjere da prave Spark umesto da ih ostavi kod kuce da prave Corvette i Silverado?

TheStig

Gm nema najbolje inzenjere. Oni sam0 imaju gomilu rednecka na čelu sa Bud i Bobom koji sklapaju šklopocije u šupi. Druze GM je sprdnja od firme. Uspjeli su da naprave korvetu da iole valja iz osmog pokusaja haha

Yankee

Bili vise od 80 godina najveci proizvodjac automobila u svetu, i dan danas su u top 5, ali eto „sprdnja od firme“ … 😉 Sta bi tek bilo da nisu sprdnja od firme … 😉

Yankee

p.s. evo odgledao sam par video snimaka tog Scotty Kilmer … U sustini vidim da je automobilska verzija Jerry Springera hehe, samo da mu nije „Made in Mexico“ hehe
Ironicna njegova tvrdnja za Blazer da ga „niko ne kupuje“, kad ono Blazer je zadnje 3 godine #2 po prodaji u svojoj kategoriji, nadmasuje ga samo Ford Edge. 😉

TheStig

Problem danas je sto svako ukljucujuci i tebe moze da mlati okolo sta mu padne na pamet. Međutim taj Scoty je mehanicar 40 godina i popravio je automobila koliko ti nisi vidjeo u zivotu, imao svoju emisiju i generalno pomaze ljudima. I naravno da je sve sto kaze receno na bombastican nacin jer covjek zeli preglede ali on ne laze ni za jedno vozilo koje podbode. Uostalom GM je na dnu liste kvaliteta od 2000tih pa na ovamo.

Yankee

Sve je to lepo sto je on toliko godina bio mehanicar, ali to sta je popravljao pre 30 ili 40 godina nema veze sa danasnjicom. Kad bi pratili njegovu logiku onda bi Hyundai i Kia danas bili krsevi u rangu sa Zaporozetsom. Eno jedan od video snimaka koji sam danas pogledao je kada je kritikovao unuka sto je kupio Toyotu Tacomu jer je ipak „made in Mexico“ … a ono je rec o jednom od najpouzdanijih vozila koje postoji u svetu. A s obzirom da si gore spomenuo Blazera, pogledao sam sta Scotty kaze za Blazera jer kapiram od tamo… Pročitaj više »

TheStig

Cuj na kojoj listi? Na listi pouzdanosti vozila. Ti se blamiraš na trivijalnim stvarima. Scoty popravlja automobile i dan danas. Kako će ostati zarobljen u vremenu? 225 k vozila za populaciju od 300 mil ljudi za 2.5 godine? To uopšte nije neka brojka jer Toyota je prodala 177 hiljada Camry-ja u 2021 odnosno 155 Corolla. I Blazera nema nigdje na listi 2021 u prvih 15 mjesta. Sve su Toyote, Honde i Kia-e hehe. Toliko o GM-u.

Yankee

Pa daj da vidimo tu listu pouzdanosti vozila. Okaci je ovde. Scotty je kritikovao jedan od najpouzdanijih vozila danasnjice (Toyota Tacoma) samo zato sto je Made in Mexico. Pricamo o rodjaku Toyote Hilux, a znamo u kakvoj reputaciji danas uziva i to je po njemu los auto jer eto napravljen je u odredjenoj drzavi. Scotty izgleda misli Meksikanac koji pravi Toyotu Tundru u Texasu bolje radi nego Meksikanac koji pravi Toyotu Tacomu u Meksiku 😉 Taj video mi je dovoljan da vidim o kakvom „ekspertu“ je rec – ostao zarobljen u 1950-im godinama kada je verovatno bio klinac i kada… Pročitaj više »

moron

Scotty Kilmer je dovoljno stručan da unapred zna sve o mogućim realnim problemima svakog modela automobila ?
Mnogo je on prepotentan, a ono što sam gledao „od njega“ mi je delovalo jako plitko.

TheStig

On radi 40 god na automobilima i prepotentan je, a vi koji zašarafite šaraf svako 3 godine znate šta on ne zna?! 🙂

moron

Niko mu ne spori iskustvo – sa onim automobilima koje popravlja. Van te kategorija vozila nema ni iskustvo. I može da priča o svemu jednako kao i svaki YT „tester“ ( o dizajnu, estetici, komforu, utiscima iz vožnje … ). Ali, od njih nije ništa veći autoritet da eventualno kaže da je neki motor „promašen“.

TheStig

Pa popravlja čovjek sve što mu doveze neko. Čuj poredi mehaničara sa jutjuberom haha. Po tome ako mi šta zvekne na autu mogao bih Pekiju da ga dovezem. Druže izvini ali logika vam danas malo ne štima. Onaj koji popravlja nešto nije autoritet da kaže da to ne valja? Onda da odemo kod otorinolaringologa da njega pitamo? 😀

Yankee

Da, znamo da njegovo iskustvo sa 1992 Blazerom nema nikakve veze sa 2022 Blazerom. I znamo da ne donosimo zakljucak o vozilu na osnovu drzave gde je napravljen.

TheStig

.

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
TheStig

Hahaha ma presmiješan si iskreno. Evo ti 2 liste najprodavanijih auta u Americi u 2021.

https://www.caranddriver.com/news/g36005989/best-selling-cars-2021/#:~:text=Top%2025%20Bestselling%20Cars%2C%20Trucks%2C%20and%20SUVs%20of,Jeep%20Grand%20Cherokee%20%28264%2C444%20units%20sold%29%20More%20items

https://www.newsweek.com/15-best-selling-cars-us-2021-1606971

Ako ne gledamo pickup-e jer ih ne kupuju oni koji vozila koriste kao iskljucivo putnicko vozila onda Chevroleta nema nigdje. Ima na 19 mjestu Chevy Equinox. Sve japanci, kie i fordovi.

Ja bih se poklopio da sam na tvom mjestu.

Yankee

Amerikanci ne koristi pikape kao iskljucivo putnicko vozilo? HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA
Druze, ajde na neku drugu temu i diskutuj koliko plina Fiat Punto treba da trosi, ovo sta Amerikanci voze i kupuju ti zaista ne ide.
Nego, sta bi sa onom listom da je GM na dnu po pouzdanosti i zadovoljstvu kupaca? Jesi li je nasao ili jos trazis?

TheStig

Oh Boze, pa ti si plitak kao i svaki prosjecan Amerikanac. Logika vam je nepostojeca kategorija. Ako dođeš u salon i hoćeš putnički automobil, a ne radiš ništa u smislu da ćeš prevoziti alat, teret i sl nećeš kupiti pickup-a. Podijelio sam ti 2 liste na kojima je jasno pokazano da izmišljaš činjenice i ne poznaješ stanje o prodaji vozila u zemlji u kojoj živiš.

Yankee

Pikapi trenutno cine cini mi se skoro 40% svih prodatih vozila u Americi, ti mislis da su svi koji su ih kupili to uradili da prevoze alat, teret i slicno? :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Da, da, ja sam taj koji ne poznaje stanje o prodaji u Americi, ne ti koji tvrdis da Blazer nije prodajni uspeh jer je Corolla prodavanija HAHAHAHA. Hoce li vise doci ta lista da je GM na dnu liste pouzdanosti? Ili ces priznati ono sto obojica znamo, a to je da si izmislio? Koju cinjenicu sam ja izmislio? Lepo sam ti rekao – Blazer je #2 u svojoj klasi,… Pročitaj više »

Renault Terminator

Zoki..mani se vetrenjača,uzalud pokušavaš😉🍻.

Yankee

Verovatno mu je Scotty pricao kako je njegov cale pre 2. svetskog rata imao 1931 Ford Model A Pickup i da ga je koristio samo za posao, pa je Stig zakljucio da je tako i danas hehe

Izmenjeno 1 godina pre od strane Yankee
Renault Terminator

🙃

TheStig

Ja sam tebi lijepo sve sistematski objasnio. I potkrijepio dokazima. Ti izvlacis recenice iz dupeta koje pri tome ne znace nista. Evo opet da te demantujemo. Moji stricevi koji zive u Torontu oba imaju pikape. Zasto? Jer ih koriste za posao. Njihova djeca nikad nisu sjela u te skule.

Vezano za Blejzera. Rekao sam i ja tebi. Naveo si broj prodatih vozila za 2.5 god. Smijesan broj u odnosu na broj prodatih drugih best sellera i smijesan broj imajuci u vidu americku populaciju.

Yankee

Ma kojim dokazima si popunio? Ja kazem da je Blazer #2 po prodaji u svojoj kategoriji, a tvoj odgovor na to je „Corolla je prodavanija“ … Sta drugo ima da se diskutuje sa nekim ko napise tako nesto?
A jos bolja je ova druga prica „znam bolje od tebe zbog cega neko kupuje pikape tamo gde zivis jer imam strica u Kanadi“ hahaha
p.s. nadje li listu da je GM u dnu po pouzdanosti?

TheStig

Poslao sam ti 2 linka sa listom najprodavanijih. Gdje je Chevrolet? Pitam te za to 3 puta ti pricas nesto deseto. Gdje je Gm na tim listama? Bile su ovdje liste i na svakom japan koreja prvih 15 mjesta. Posto sam ti poturio americku listu iz americkog medija sa prodajnim brojkama gdje nigdje nema gm ni chevroleta necu drugo nista da postavljam jer si rastavljen u diskusiji na proste faktore?

Jos jednom. Gdje je na 2 linka koja sam postavio gm?

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
Yankee

Evo ja vidim Chevrolet je 3. mestu tvog prvog linka – bolje plasiran nego bilo koji import … ali posto ti ne odgovara da vidis Chevrolet tako visoko plasiran, onda si odlucio da izbacis pikape sa liste. 😉 I naravno sve to je potpuno nebitno jer je prica o Blazeru i ja poredim prodaju Blazera sa njegovim konkurentima, a ne sa Corollom kao ti. Isto tako zadnji JD Power po zadovoljstvu kupaca na duzi period pokazuje da je Buick na 2. mestu i da su sva 4 GM brenda (Chevrolet, Buick, GMC, Cadillac) iznad proseka industrije – ali naravno i… Pročitaj više »

Renault Terminator

🤣..moj ti je savjet da sve ignorišeš🤣

TheStig

Daje mu savjet veći duduk od njega ahahah

Renault Terminator

Šta ćeš,kada nismo popili svu pamet ovog Svijeta kao ti…

TheStig

Kako sreće da sam popio svu pamet, ali bar ne lupam gluposti.

Renault Terminator

Ma laže te ko ti kaže da nisi najpametniji ovde…

Iznogud Časni

Android Auto. Ja imam problem jer u mene nije tvornički neg od kineza. Onda telefon od kineza pa lagano moram otići u opciju na telefonu gdje piše Android auto i odabrati spajanje sa kladom i onda radi. Naravno, sve preko žice. Kakvih ti imaš problema, ne znam. Čudno da auto od sto hiljada eura nema tvornički instalirano pa da se krekirati mora ko što ja uradih u kladi.bmw je tu recimo dosta lošiji, kod tih kretena moraš i na autima iz 2020 mijenjati Hardware da bi imao carplay/Android auto, nije dovoljna je instalacija, kod njih se sve nadoplacuje jer ionako… Pročitaj više »

BB

Kod Mečke je to moguće bez mijenjanja hardvera zato što je ona cca 20% kineska 😜

Iznogud Časni

A pravi dizel jer je 20% arapska.

BB

A 60% ruska…

Iznogud Časni

Njemacka? Tu bi se dalo štošta napisati, pa i o Holandiji. Austriju ne podnosim jer ima puno kontrole i brzina je na 100 uglavnom. Švicarska je druga priča, tu najebes dok si keks rekao, Italija onako, takodje je čudna. Ih, mogao bi se nadovezati na ovo…