1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Stellantis reorganizuje evropsku distributivnu mrežu od jula sledeće godine
Stellantis reorganizuje evropsku distributivnu mrežu od jula sledeće godine

Stellantis reorganizuje evropsku distributivnu mrežu od jula sledeće godine

192
1
Podelite sa prijateljima:

Franko-italijansko-američki proizvođač automobila Stellantis je pre dan-dva izjavio da će u julu 2023. godine pristupiti uspostavljanju nove organizacije distributivne mreže u Evropi, počevši od Austrije, Belgije, Luksemburga i Holandije.

„Nakon toga ćemo redom menjati po Evropi, kako bi se nova distributivna šema proširila i na ostale zemlje“, stoji u pisanoj izjavi grupacije nastale spajanjem Fiat Chryslera i francuske grupacije PSA.

Uprava grupacije Stellantis je tokom prošle godine izjavila da će sa svim evropskim distributerima i serviserima, u sklopu plana za smanjenje troškova i podršku investicionom ciklusu vezanom za elektrifikaciju, raskinuti sve kupoprodajne ugovore vezane za vozila, kao i one koji regulišu pružanje usluga koncernu. Konstatacija se odnosi na svih 14 brendova koji posluju unutar grupacije, i to počev od juna 2023.

Plan pretpostavlja prelazak na agencijski model, što smo nedavno pisali da je želja i rukovodstva grupacije BMW. Takav poslovni model podrazumeva da proizvođač automobila dobije veću mogućnost kontrole prodajne transakcije i da ima veći uticaj na cene po kojima se promet obavlja, dok bi se trgovci i serviseri usredsredili na logistička pitanja, i ne bi bili ugovorna strana u odnosu sa krajnim kupcem.

Zamenik generalnog direktora Stellantisa zadužen za Evropu, ili kako to Anglo-Saksonci kažu „Chief Operating Officer“, Uve Hohgešurc, navodi da je grupacije usredsređena na promociju održivog distributivnog modela, po kom osnovu bi vajdu videli svi akcionari.

Stellantis je izjavio da je već rekonstruisao situaciju u kojoj bi takav poslovni model funkcionisao i da je simulacija otkrila da bi distributeri uživali u najmanje jednakoj profitabilonsti, ali uz smanjenu dozu inherentnog poslovnog rizika.

Portparol Stellantisa je dodatno kazao da će i marke koje nastupaju u segmentu lakih komercijalnih vozila usvojiti isti poslovni model, ali tek od 1. januara 2024. godine.

Nama preostaje da rezimiramo. Novi poslovni model proizvođačima i njihovim vlasnicima (akcionarima) donosi veći profit, distributerima donosi jednak ili viši profit uz manje rizika. Pitamo se, na čiji teret će ići sve ove uvećane dobrobiti na strani ponude vozila? Da nije da su opet kupci „srećni dobitnici“?

AutoRepublika

(192)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
DUDE

Kad jedna korporacija krene da se vise bavi sama sobom nego kupcima, to je znak lose organizacije i propadanja.
Cenim da ce distributeri dobijati odredjen procenat propisane cene i to je to. Sledeci korak je prelazak na internet kupovinu i nestanak distributera. Ko bude pametan, ulagace u servis. Sva prodata kola moraju kad-tad da dodju na servis.