1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Zlatna vremena Forda
AR pijaca klasika: Zlatna vremena Forda

AR pijaca klasika: Zlatna vremena Forda

200
1
Podelite sa prijateljima:

Ok, možda malo preterujem sa takvom zakonitošću, ali početkom 21. veka smo zaista mogli da vidimo neke fantastične automobile sa znakom Forda. To se posebno odnosi na američko tržište gde su „pucali od snage“ legendarni modeli kao što su SVT Focus, SVT Mustang i SVT Lightning. Primetićete ova tri slova ispred imena svakog modela, a ona su skraćenica od kovanice koja u originalu glasi „Specijal Vehicle Team“.

Reč je o Fordovom posebnom odeljenju za tjuning, a njihovo najveće delo je bio egzotični model GT.

Predstavljen je 2003. godine u konceptnoj formi za proslavu postojanja američke kompanije u trajanju od jednog veka, dok smo serijsku verziju videli dve godine kasnije. GT je pružao fantastičan retro stil svog prethodnika po imenu GT40, za koji svi znamo da je dominirao na trci 24 sata LeMansa tokom šezdesetih godina. Dva vozila zapravo nisu delila mnogo toga sa izuzetkom dizajnerskih linija, pa tako čak ni onaj najbitniji detalj iz imena, a on se tiče toga da automobil bude visok 40 inča (102 cm).

GT je pokretao 5,4-litarski motor preuzet iz, verovali ili ne, iz pikap kamioneta zvanog SVT Lightning. Razvijao je 550 konjskih snaga i maksimalnih 678 Nm obrtnog momenta uz pomoć kompresora, dok je menjač bio šestostepeni manuelni.

Fabričke informacije kažu da mu je bilo potrebno 3,8 sekundi da ubrza iz mirovanja do 100 km/h uz maksimalnu brzinu od 330 km/h. Ford će na kraju da isporuči 4.038 primeraka tokom dve godine proizvodnje po početnoj ceni od 139 hiljada američkih dolara (oko 212.100 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca).

Iako je Džeremi Klarkson pomalo ukaljao imidž GT-a, s pričom da se često kvari (problem je zapravo bio sa sistemom protiv krađe koji bi se često aktivirao pre vremena, što je Britanac kasnije i priznao), GT je i dalje veoma popularan kolekcionerski primerak.

Primerak iz današnjeg oglasa možemo pronaći u gradu Longvju unutar američke savezne države Teksas. Na prvi pogled deluje kao svaki drugi, ali to traje dok malo ne pregledamo detalje i vidimo da je urađena jedna velika mehanička izmena.

Naime, ovaj GT je zamenio fabrički kompresor sa turbo punjačem, a posao je uradila firma Heffner Performance. Vlasnik kaže da se automobil sada može pohvaliti sa čak 1.007 „konja“ i maksimalnih 1.186 Nm obrtnog momenta.  Testirana je i maksimalna brzina na stazi Texas Mile gde je ovaj GT dostigao maksimalnih 357 km/h. Naravno, takva snaga bi bila besmislena bez modifikovanja i ostalih detalja, kao što su menjač, kočnice i ogibljenje.

I pored pozavidnih performansi, kolekcionari zapravo prefiriraju modele u fabričkom stanju i nisu ljubitelji ekstremnih modifikacija. Dva dana pre kraja aukcije vlasnik je dobio 24 ponude od čega najviša iznosi 291 hiljadu dolara.

Cena svakako jeste visoka, ali na sajtu za preprodaju „Bring a Trailer“ se trenutno mogu pronaći još nekoliko vozila u fabričkom stanju gde ponude prelaze brojku od 400 hiljada najmanjih zelenih novčanica. Impresivan automobil svakako, ali nekada je „manje u stvari više“…

Zoran Tomasović

(200)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Model GT – „GT 40“ je u medjuvremenu patentirao neko drugi! – je fantastican auto! Zasto je samo dve godine ostao u proizvodnji??? Njegov naslednik je ultramoderan auto, cija se karoserija sastoji uglavnom od rupa za prolaz vazduha! Ni malo prijatan utisak!