1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. KTM dokapitalizacijom stekao četvrtinu kompanije MV Agusta
KTM dokapitalizacijom stekao četvrtinu kompanije MV Agusta

KTM dokapitalizacijom stekao četvrtinu kompanije MV Agusta

112
0
Podelite sa prijateljima:

Prošla su neka dva meseca otkako smo saznali da je krenula da se razvija bliža saradnja između proizvođača motocikala, kompanija MV Agusta i KTM. Tada smo čitali o početku zajedničkih prodajnih aktivnosti na tržištima Amerike, Kanade i Meksika, dok je s kraja nedelje koju lagano ispraćamo, objaveljno da KTM AG preuzima 25,1% kapitala u kompaniji MV Agusta. Da bi se dogovor realizovao, bilo je neophodno da premijum partner uloži sumu od 30 miliona evra.

„MV Agusta i Pierer Mobility su sporazumeli na temu strateške saradnje,“ objavili su iz firme MV Agusta u saopštenju za javnost koje je izdato još 3. novembra 2022. „Dogovoreno je da KTM AG, kao deo grupacije Pierer Mobility, strateški podrži firmu MV Agusta u smislu jačanja lanca nabavke i preuzimanja te funkcije na sebe.“ Dodatno, asortiman marke MV Agusta bi bio nuđen kroz svetsku maloprodajnu mrežu koju je oformio Pierer Mobility.

Sporazum je podrazumevao da KTM AG dokapitalizuje firmu MV Agusta Motor SpA, sa sedištem u Varezeu, iznosom od 30 miliona evra, na temelju čega stiče 25,1% kapitala, uz mogućnost da i s manjinskim udelom, onemogući donošenje važnih odluka, ukoliko proceni da nisu mudre. U utorak je održana skupština akcionara italijanskog partnera, da bi u sredu stigla objava da je dogovor ozvaničen, a da u upravni odbor apeninske firme ulaze dva viša, za sada neimenovana rukovodioca KTM-a.

Na poziciji izvršnog direktora kompanije iz Varezea ostaje suvlasnik iste, Timur Sardarov. On je izrazio zadovoljstvo potpisom važnog sporazuma i poželeo dobrodošlicu partneru s germanskog govornog područja.

Nesumnjive su dobrobiti koje je ovaj sporazum doneo brendu MV Agusta, dok su koristi za drugu stranu više indirektne prirode. Mogu se pronaći u jačanju ponude u segmentu „uličnih“ i „premijum“ modela, posebno u kontekstu otvaranja servisnih usluga za vlasnike dvotočkaša s oznakama na kojima piše MV Agusta. Posebno na teritoriji Amerike su saloni s više brendova u ponudi sasvim uobičajena stvar, a tu je i KTM jak jer pod kontrolom već ima sledeće marke: Husqvarna i GasGas, a od nedavno je sličan ugovor potpisao i s kineskim ortakom, preduzećem CFMoto.

Stoga, obe strane naglašavaju radost novopotpisanim ugovorom i situaciju opisuju globalno poznatom anglo-saksonskom krilaticom „win-win“. Zaista, neželjenog preklapanja neće biti, kako računa uprava dueta, jer KTM forsira jednocilindarske i dvocilindarske motore, dok Italijani guraju agregate s tri i četiri cilindra.

Za kraj još da kažemo da se očekuje da se ova saradnja i ponuda italijanskih dvotočkaša kroz maloprodajnu mrežu KTM-a, proširi na ostala globalna tržišta.

AutoRepublika

(112)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments