1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Kul Mitsubishi… ko bi rekao?
AR pijaca klasika: Kul Mitsubishi… ko bi rekao?

AR pijaca klasika: Kul Mitsubishi… ko bi rekao?

259
4
Podelite sa prijateljima:

Teško je to zamisliti na osnovu njegove današnje ponude, ali je postojao period kada je Mitsubishi bio možda najviše kul automobilski brend iz Japana. Pričamo o vremenima tokom devedesetih godina prošlog veka kada su Tomi Makinen i njegov Lancer Evolution dominirali u Svetskom reli šampionatu (WRC), a za one sa plitkim džepom Mitsubishi je takođe nudio fantastični Eclipse.

Ali, ukoliko biste želeli nešto još više, japanski proizvođač vozila je takođe nudio još jednog velikana koji je mogao u sam koš sa legendama kao što su Toyota Supra, Nissan Z i Mazda RX-7. Amerikanci ga znaju pod imenom 3000GT, a ostatak sveta kao GTO.

Stigao je kao naslednik modela Starion, o kome smo ranije i pisali, a plan je bio „civilizovati“ ga povodom prostora i svakodnevnih uslova vožnje bez da se oštete performanse. Proizvodio se od 1990. do 2000. godine zajedno sa mehaničkim blizancem pod imenom Dodge Stealth pošto su Jenkiji u navedenom periodu imali vlasništvo nad određenim delom japanskog giganta.

Ukoliko želite najpoželjniji 3000GT, potrebno je da izaberet onaj sa značkom VR-4. Ona označava da se ispod haube krije 3,0-litarski turbobenzinac sa šest cilindara, koji razvija 304 konjske snage i maksimalnih 417 Nm obrtnog momenta, dok se snaga prenosi na sva četiri točka preko petostepenog manuelnog menjača.

Mitsubishi je nudio ovaj model i s nekoliko atmosferaca identične zapremine kao i sa četvorostepenim automatskim menjačem i pogonom na prednjoj osovini, ali kao što smo spomenuli, VR-4 je onaj zahvaljujući kojem nam zastaje dah.

To je označilo ubrzanje od nule do 100 km/h za 5,4 sekundi i maksimalnu brzinu od 274 km/h, ali 3000GT svakako nije bio jeftin. Koštao je čak 44.590 američkih dolara (oko 89.214 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca), što je u modernoj valuti bilo za preko deset hiljada najmanjih zelenih novčanica više nego što je koštala Toyota Supra sa turbom.

Primerak iz današnje priče se nalazi u gradu Nejpervil unutar američke savezne države Ilinois i fabriku je napustio 1993. godine. Do sada je prevalio svega 40 hiljada kilometara i bogato je opremljen detaljima kao što su 17-inčne felne i kožni enterijer. O njemu se ne navodi mnogo detalja povodom istorije, osim podatka da je u rukama sadašnjeg vlasnika svega godinu dana, i da je od tada prešao tek 80 kilometara.

Jedini nedostatak se tiče ugradnje audio komandI na volanu, ali osim toga se navodi da je 3000GT u stanju u kakvom je bio i onog dana kada je napustio izložbeno-prodajni salon. Kupci se očigledno nisu složili.

Iako je prodavac dobio čak 29 ponuda, najviša od njih je iznosila tek 18.880 „zelembaća“, što je daleko manje od realne vrednosti. Nismo sigurni zašto je tako, ali nema sumnje da je neko obavio odličnu kupovinu.

Zoran Tomasović

(259)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

Osim 4WD pogona, imao je i upravljanje na sva 4 kotača.

TheStig

…aktivnu aerodinamiku i dvozonsku automatsku klimu.

Branko

😁

Bungi

Bio je pravi samurajski mač, imao sem njegov poster na zidu.