1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Još jedna Isdera traži novog vlasnika
Još jedna Isdera traži novog vlasnika

Još jedna Isdera traži novog vlasnika

865
0
Podelite sa prijateljima:

Ne baš tako davno smo preneli vest da jedna od najvećih nada devedesetih godina prošlog veka traži novog vlasnika. Reč je o modelu Isdera Commendatore. Kompaniju koja ga je razvila je osnovao čovek po imenu Eberhard Šulc 1982. godine, nakon dugogodišnjeg rada u firmi Porsche, a upravo je model Commendatore onaj kom smo se najviše divili zahvaljujući sportskom stilu i Mercedesovom motoru sa dvanaest cilindara koji će kasnije pokretati i Pagani Zondu.

Tu priču možete da pročitateovde.


Ali ovaj sportista je samo jedan jedan od Isdere, a kompanija je dug period poslovala samo zahvaljujući modelu Imperator 108i. Debitovao je 1984. godine na bazi revolucionarnog Mercedesovog koncepta CW331 i u narednih devet godina će pronaći svega trideset mušterija.

Ključna dizajnerska razlika između Imperatora i modela CW331 je ležala u farovima koji kod Isderine verzije nisu bili skriveni, a i celokupna mehanika je zasnovana na nemačkog rođaku.

Sve je započelo oko 5,0-litarskog motora sa osam cilindara koji je omogućavao maksimalnu brzinu od 285 km/h, ali kako je Mercedes razvijao moćnije motore tako je i Isdera postajala brža. Vrhunac moći je stigao početkom devedesetih godina prošlog veka kada je debitovao 6,0-litarski motor s 395 „konja“.

Ovaj konkretni primerak je iz 1991. godine, a aukcija kuča Bonhams koja ga inače prodaje ne kaže kakvo „srce“ pokreće sportistu. Ipak, ako pogledamo priložene fotografije, možemo da vidimo značku „5,0“ pa ćemo zaključiti da je reč o modelu sa nešto manje od 300 „grla“. Možda ne preterano velika brojka za današnje standarde, ali za period ranih devedesetih godina više nego impresivna.

 

Nažalost, Bonhams nije objavio nikakve druge informacije, pa možemo samo da nagađamo gde je ovaj Imperator originalno prodat i ko ga je posedovao.

Zainteresovani kupci se mogu obratiti preko njihovog sajta i dokumentacija će im biti dostavljena, ali samo ako pokažu da su ozbiljni kupci, dok Bonhams očigledno smatra da ne želi da gubi vreme s nama „običnim smrtnicima“. A kada je reč o ceni, eksperti kažu da će ovakvo zadovoljstvo koštati novog vlasnika između pola miliona i 700 hiljada evra.

 

Za one kojima je to previše. da kažemo da Isdera postoji do današnjeg dana i za određenu sumu novca će vam napraviti kakav god četverotočkaš želite. Ali ako zaista negujete poriv da se razlikujete u moru nemačkih sportskih automobila, a zaista ih ima mnogo, onda je model Imperator 108i, svakako onaj pravljen za vas.

AutoRepublika

(865)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments