1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. U Americi pronađen izuzetno retki amaterski trkač
U Americi pronađen izuzetno retki amaterski trkač

U Americi pronađen izuzetno retki amaterski trkač

233
0
Podelite sa prijateljima:

Kada se spomene legendarni motor Hemi, većina nas verovatno prvo pomisli na vozila kao što su Dodge Charger ili Plymouth Road Runner, ali je činjenica da je ova ikona američke automobilske industrije bila u ponudi i kod nekih vozila koje je svet odavno zaboravio. Po prvi put je debitovao 1966. godine, s ciljem da homologuje učešće u šampionatu NASCAR, a u narednih nekoliko godina će se naći ispod hauba i modela Plymouth Barracude i Dodge Dart.

Ova priča je o Dartu iz 1968. godine kada je korporacija Chrysler ponudila samo osamdeset jedinica za potrebe učešća u tadašnjem šampionatu NHRA koji se tiče trkanja na pravcu.

Dart je izabran pošto je pružao najmanju masu i predstavljao je američku firmu među kompaktnim automobilima, a u kombinaciji sa moćnim agregatom je redovno „čistio“ konkurenciju. Naime, spomenuti Hemi zapremine 426 kubnih inča (7,0 litara) je na papiru razvijao 425 „konja“ (iako je brojka u stvarnosti, zapravo bila bliža 550 „grla) i maksimalnih 665 Nm obrtnog momenta.

Snaga se prenosila na zadnje točkove preko četvorostepenog manuelnog ili trostepenog automatskog menjača, a četvrtinu milje (402 metra) je mogao preći za manje od jedanaest sekundi, i to pri brzini većoj od 210 km/h.

Naravno, nije samo mehanika bila unapređena već i masa, koja je redukovana na cifru manju od 1.360 kilograma. Promene su pretrpeli i kočni sistem, ogibljenje i još dosta toga.

U takvim uslovima, malo koji Dart Hemi je preživeo. Većina njih je poslato „pod presu“, u vreme naftne krize početkom sedamdesetih godina prošlog veka, a ono malo njih, što je nekako i preživelo, je parkirano u garaže pošto su se smatrali bezvrednim klasicima.

Na sreću svih ljubitelja četvorotočkaša, s vremena na vreme možemo da pronađemo poneki primerak ispod više centimetara prašine. Upravo se jedan od njih nedavno našao u oglasima, a vlasnik napominje da je reč o izuzetno poznatom modelu nazvanom „Mister Ed“.

Tokom šezdesetih godina prošlog veka ga je koristio čovek po imenu Ed Knežević u gradu Kolumbus (američka savezna država Ohajo), koji je imao jako mnogo uspeha u seriji NHRA, i bio izuzetno popularna sportska ličnost u celoj Americi.

 

Nažalost, originalni motor Hemi nije ispod haube, ali jeste drugi agregat identične zapremine onom iz Dodgea Chargera. Takav podatak donekle snižava vrednost vozila, pošto se brojevi šasije i motora ne poklapaju s onima koji su bili aktuelni kada je Dart napustio fabriku, ali je i dalje reč o izuzetno cenjenom i popularnom klasiku.

Mehanika je navodno funkcionisala momenta kada je Dart parkiran u hangar, a na toj lokaciji je završio samo zato što je prethodni vlasnik ostario, i više nije bio u stanju da ga vozi.

Posle čak 106 ponuda na sajtu za preprodaju robe zvanom eBay, najviša cena je iznosila 90.100 američkih dolara, ali to nije bilo dovoljno da zasiti vlasnika.

On sada kaže da je spreman uraditi razmenu sa osobom koja će mu ponuditi Dodge Challenger Demon iz 2018. godine (poslednji put kada se proizvodio). S obzirom na činjenicu da je kompanija isporučila samo 3.000 jedinica u Americi i Kanadi, teško je verovati da će na kraju, naš junak ove priče pronaći odgovarajućeg vlasnika koji je spreman na razmenu…

AutoRepublika

(233)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments