1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Drugi život isluženih američkih vojnih kamiona
Drugi život isluženih američkih vojnih kamiona

Drugi život isluženih američkih vojnih kamiona

2.13K
0
Podelite sa prijateljima:

Amerikanci su tradicionalno poznati po sposobnosti da dobro vode računa o svom kapitalu. Baš ta osobina im je omogućila da na efikasan način koriste brojne predmete koji su naizgled izgubili upotrebnu vrednost. Među njima se svakako nalaze i rashodovani kamioni koji su svoj radni vek odslužili u američkoj armiji.

Nakon odsluženja svog vojnog roka (a prema vojnim standardima se broje godine starosti, a ne kilometraža koju je kamion prevalio), sva vozila se upućuju na aukcijsku prodaju. Na prvu loptu čudno, ali ove mašine se prilično brzo i dobro prodaju, i to ne samo ljubiteljima vojne opreme.

Rashodovani „vojnici“ se u svom drugom životu koriste u vatrogasnim službama, poljoprivredi ili pak u segmentu tegljača ili vučnih vozila. Generalno govoreći, bivši vojni primerci služe u brojne svhe, odnosno za potrebe nacionalne ekonomije, izuzev što se po pravilu ne koriste kao dugoprugaši.

Nekoliko je desetina firmi prisutno na tržištu a čija je osnovna delatnost usmerena na restauraciju i prilagođavanje isluženih kamiona nekim novim namenama i zadacima. Jedna kompanija se naziva Plan B, a za sumu od 18.500 američkih dolara, konvertuje standardni M923 kamion u veoma upotrebljivu „zverku“.

Nakon prerade, kabina je duža a dodat je još jedan par vrata. U unutrašnjosti se nalaze komforna sedišta koja leže na vazdušnom oslanjanju. Dodati su i dopunski rezervoari za gorivo koji su smešteni na šasiji, a pravu poslasticu predstavlja modifikovani krov.

Ne znamo ni da li je potrebno naglašavati, ali odrasli i ovi u odrastanju su poklonici domaćih inženjering rešenja. Standardan je dizel koji potpisuje Cummins, baš kao i Allisonova automatska transmisija. Pogonske osovine je proizvela kompanija Rockwell. Sve pobrojane stavke potpadaju pod standardni set modifikacija, a uz doplatu, tjuner je spreman da kamion oplemeni, manje-više svim stavkama opreme koje vam srce poželi.

Opet, druga to jest rivalska firma po nazivu Boyce, zapošljava profesionalce užih specijalnosti. Ova kompanija prerađuje jedan drugi američki klasik vojne industrije, model M35A3. Na njega ugrađuju dve specijalne megaosovine, a proizvod je posebno popularan u Teksasu.

Pošto ova modifikacija seže u inženjering zonu prilično dublje od one iz našeg prvog primera, i cena je sledstveno viša. Za osnovni paket izmena se doplaćuje suma od 25.500 američkih dolara, a interesantno je da za navedeni iznos, klijenti dobijaju i nove metlice brisača, kao i poliranje prednjeg vetrobranskog stakla.

AutoRepublika

(2126)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments