1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Treća sreća – Buell će ponovo proizvoditi motocikle
Treća sreća – Buell će ponovo proizvoditi motocikle

Treća sreća – Buell će ponovo proizvoditi motocikle

286
0
Podelite sa prijateljima:

Ako pričamo o industriji motocikala u Sjedinjenim Američkim Državama, većini nas će verovatno prvo na pamet pasti Harley Davidson ili čak možda i Indian. S druge strane, ukoliko ste želeli neki od sportskih modela, morali biste da birate neki od dvotočkaša iz Japana, Italije i Nemačke, sve dok se čovek po imenu Erik Bjul nije setio da napravi prvog poznatijeg američkog sportistu.

Bjul je dugo godina radio za Harley Davidson, a svoju kompaniju je osnovao 1983. godine i dao joj ime po svom prezimenu. U narednih desetak godina Buell je proizveo neke od najpoznatijih američkih sportskih motocikala, a 1993. godine Harley Davidson preuzma kontrolu nad 49% kapitala, uz kompletno preuzimanje pet godina kasnije.

Buell će poslovati relativno uspešno sve do velike recesije iz 2008. godine. Godinu dana kasnije, Harley Davidson je ugasio brend posle 136.923 isporučenih primeraka da bi se fokusirao na sopstvene modele. Nedugo posle toga Erik Bjul osniva novu firmu EBR (Erik Buell Racing), ali je bankrotirao već 2016. godine. Novi vlasnici su nedavno kupili pravo na ime i sada planiraju da ponovo započnu serijsku proizvodnju.

Novi predsednik firme Bil Melvin kaže da Erik Bjul više ne radi za novi EBR, ali da duh onoga šta je pokušavao da razvije tokom protekle četiri decenije i dalje živi u brendu. Sam Melvin zapravo ne krije da ne zna gotovo ništa o motociklima i da je njegova firma Liquid Asset Partners pozvana da proceni stanje EBR-a nakon spomenutog bankrota iz 2016. godine.

U saradnji sa partnerima je shvatio da potencijal još uvek postoji i da Buellovi modeli nisu razlog za upliv u stečaj, već je to bio propust da se izmire dugovi indijske firme Hero MotoCorp koja je pre desetak godina prodavala svoje modele „preko bare“ upravo preko Buellovih izložbeno-prodajnih salona.

Melvin dodaje da će novi EBR pružiti četiri modela za 2021. godinu. Svi će deliti takozvani „Rotax“ agregat zapremine 1.190 „kubika“, ali će služiti za različite svrhe.

Neki od njih će privlačiti ljubitelje ulične sportske vožnje, drugi će želeti proterence, a prvo bi trebalo da vidimo modele 1190 RX i 1190SX. Na sajtu EBR-a stoji i podatak da će do kraja godine debitovati i veći kruzer 1190 Super Touring. Spomenuti agregat je razvijen da pruža različitu nivo izlazne snage, od čega će se model u vrhu moći pohvaliti sa čak 185 „grla“.

Naravno, Buell ne bi bio ono šta jeste bez učešća u profesionalnom motociklističkom sportu, pa Melvin ima planove za povratak u nekoliko različitih šampionata, od čega je prioritet bačen na terenske trke Baja koje se održavaju u Meksiku.


Bilo kako bilo, više informacija ćemo sigurno saznati narednih meseci, a mi ćemo ih prenositi kako budu postajale dostupne.

AutoRepublika

(286)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments