1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Početak novih vremena za Volkswagen
AR pijaca klasika: Početak novih vremena za Volkswagen

AR pijaca klasika: Početak novih vremena za Volkswagen

1.92K
4
Podelite sa prijateljima:

Iako nam prvo na pamet padne prva generacija modela Golfa kao začetnika novih vremena za Volkswagen, činjenica je ta da je pionir zapravo bio sportski Scirocco. Debitovao je 1974. godine, oko šest meseci pre Golfa i tokom jednog perioda se smatrao najviše sportskim Volkswagenom u ponudi. Iako je delio većinu mehaničkih delova s mnogo poznatijim rođakom, Scirocco imao gotovo svaki detalj unapređen, i danas se smatra jednim od najoriginalnijih dizajnerskih proizvoda čuvenog italijanskog stiliste Đorđeta Đuđara.

Istorijske knjige će nam reći da je ovaj heč s troje vrata originalno razvijen kao zamena za zastarelog sportistu zvanog Karmann Ghia, mada je Volkswagen istovremeno radio na još jednom modelu u saradnji sa Porscheom (tu poziciju će kasnije da popuni Porsche 914).

Scirocco je postao veliki prodajni hit i ujedno bio prvi Volkswagen koji se masovno prodavao i u Aziji. Većina njih je zapravo pronašla kupce u Americi gde su mušterije zahtevale jeftine i lagane četvorotočkaše sa sportskim duhom. Scirocco će na kraju da opstane kroz dve generacije u „originalu“, uz još jedno moderno izdanje.

Primerak iz današnje priče je proizveden 1981. godine koja je bila poslednja za prvu generaciju. Potiče sa američkog tržišta gde se Scirocco spomenute godine nudio samo sa jednim motorom. Reč je o poznatom 1,7-litarskom benzincu sa 78 konjskih snaga, ali ga više ne možemo videti pod haubom.

Vlasnik napominje da je u prošlosti zamenjen s 2,0-litarskim iz treće generacije modela Jetta. Procesom eliminacije dolazimo do zaključka da sada razvija 114 konjskih snaga i maksimalnih 166 Nm obrtnog momenta. Jetta se mogla pohvaliti i ubrzanjem od nule do 100 km/h za 10,5 sekundi i maksimalnom brzinom od 195 km/h, a manji i lakši Scirocco bi trebalo da ima još bolje performanse.

Menjač je petostepeni manuelni, a snaga sa prenosi na prednje točkove. Spomenućemo da je u svoje vreme ovaj automobil koštao 8.495 dolara što iznosi 27.850 „zelembaća“ u današnjoj vrednosti novca.

Scirocco se nije mogao pohvaliti s mnogo elektronike, ali je imao večno privlačan stil verovatno najvećeg automobilskog dizajnera, kožna sedišta, disk kočnice i bio je veoma zabavan za vožnju. Možda nije imao onu svakodnevnu praktičnost kao Golf GTI, ali na kraju dana je svojim imidžom davao impresiju „ne moram da vozim decu u vrtić svakog jutra“.

Ovaj primerak je ranije proveo vreme u američkim saveznim državama Nju Džerzi i Pensilveniji dok je trenutno u Oregonu. Na satu stoji brojka od 40 hiljada dolara, ali je ona iz Jettinog motora i ne znamo koliko je Scirocco originalno prešao od kada je napustio fabriku u Nemačkoj.


Posle deset dana aukcije i čak 31 ponude najviša je iznosila trinaest hiljada američkih dolara.

Zoran Tomasović

(1916)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Prva generacija Scirocco je dizajnersko remekdelo Djudjara! Svi pokusaji u narednim generacijama da se ovaj dizajn „modernizuje“ propali su i prodaja je permanento opadala. Poslednja generacija pokazala se kao komercijalni fijasko. Kao i kod drugih proizvodjaca, menadzeri VWa mudro su zakljucili da publika ne zeli kupe automobile. Tema „Scirocco“ ce biti neizvesno dugo zakopana, verovatno sve dotle dok se ne pojavi jedan samouvereni i kreativni menadzer koji zna svoj posao!

Bungi

Meni je Korado dostojan naslednik Široka. I estetski i mehanički.

Matija

Da, lice. Meni je Korado suvise masivan, izgubio je onu opticku lakocu i dinamiku koju je imao Scirocco.

Laki

👍