1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. „Ružno pače“ sa originalnih 3 hiljade km na satu traži novog vlasnika
„Ružno pače“ sa originalnih 3 hiljade km na satu traži novog vlasnika

„Ružno pače“ sa originalnih 3 hiljade km na satu traži novog vlasnika

1.76K
4
Podelite sa prijateljima:

American Motors Corporation (AMC) je jedan od onih automobilskih proizvođača koji je od samog početka zna da mora da bude drugačiji u moru rivala. Kompanija je osnovana sredinom pedesetih godina prošlog veka i poslovala je u periodu koji se protezao na više od tri decenije. U tom intervalu, firma je debitovala s nekim zaista čudnim modelima koje sigurno pamtimo do današnjeg dana, a ako ne po imenima, onda zasigurno po dizajnu.

Jedan od njih je model Pacer, koji se proizvodio tokom samo pet godina (od 1975. do 1980. godine) i u tom periodu pronašao više od 280.000 kupaca.

Iako AMC nije uspeo da realizuje sve zacrtane planove s ovim modelom, posebno onaj po pitanju revolucionarnog rotacionog motora, Pacer je zaista bio unikantan heč po mnogo detalja. Čak i ako zaobiđemo dizajn, spomenućemo da je bio širok oko dva metra. Navedena brojka ne samo da je bila u rangu značajno većih automobila, već je jednom prilikom AMC čak uspeo da „uglavi“ konkurentski model Chevrolet Vega unutar Pacera.

Da, zaista je bio prostran, a sa opcionim V8 motorom i relativno brz.

 

Ispred nas se sada nalazi Pacer iz 1980. godine koji je tokom poslednje „četiri i kusur“ decenija prešao svega 1.844 milja (2.968 kilometara). Ne znamo gde se nalazio tokom navedenog perioda, i niti da li je sve vreme bio parkiran, ili pak vožen s vremena na vreme, ali svakako možemo zaključiti da izgleda kao onog dana kada je sišao sa proizvodne trake.

Aukcijska kuća Mecum, preko koje će ovaj Pacer pronaći novog vlasnika narednog meseca, napominje da je reč o izuzetno bogato opremljenom modelu koji je naručen sa opcionom opremom poput klima uređaja, AM/FM radija, servo kočnica, centralne brave i još mnogo toga.


Kao što smo spomenuli ranije, AMC je originalno planirao da koristi nove rotacione motore, ali je posao propao kada se partnersko društvo General Motors, koje je otkupilo patent od nemačkog NSU-a, povukao iz priče. Iz tog razloga, Pacer je koristio veoma zastarele benzince sa šest i osam cilindara i bio daleko teži nego što je trebao.

Ovaj konkretni primerak nema najpoželjiji 5,0-litarski V8, ali pruža 4,2-litarski benzinac u konfiguraciji sa šest linijskih cilindara. Razvija 110 konjskih snaga i maksimalnih 285 Nm obrtnog momenta. Snagu prenosi na zadnje točkove preko trostepenog automatskog menjača, koji je inače bio opcija na ovom paketu opreme DL (standardan menjač je bio četverostepeni manuelni).

Spomenućemo da je DL služio kao ponuda bogata opcijama kada je originalno debitovao, ali do 1980. godine je bio jedan od osnovnijih paketa. I pored toga, može se pohvaliti opremom koja je bila nezamisliva u nekom inostranom vozilu iz navedenog perioda.

Eksperti očekuju da će novi vlasnik morati da izdvoji oko 20 hiljada američkih dolara ukoliko želi da ovaj Pacer završi u njegovoj garaži, ali nije isključena ni mogućnost da bude oboren rekord u pogledu najskupljeg Pacera. Tu čast trenutno čuva primerak koji je pre tri godine otuđen za sumu od 28.600 najmanjih zelenih novčanica.

AutoRepublika

(1758)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Bungi

Toliko naprednih ideja u dizajnu je primijenjeno na AMC Pejseru koje su se tek 10-ak godina kasnije pošle masovno koristiti kod drugih automobila.Prototip je imao podižuče prednje farove i prava je šteta što su na serijskim modelima zamijenjeni buljavim farovima.Treba pomenuti da orginalnost spoljašnjeg dizajna nije pratila orginalnost unutrašnjosti i mehanike. Šteta.

moron

Motor čestak 4,2 sa 110 ks? Mad Max će „da poludi“ od Amera i njihove tehnike … Onaj V8 sa 5 litara je imao 115 ks ? 😊
Nisu čuli za novi 1,0 Tce iz Megana ?

Mad Max

Sećam se ja ove krntije. Imao moj komšija ovakvo čudo, nekad davno u ono vreme restrikcija goriva, par – nepar, bonova. Sećam se samo da je bio sav korodirao, a hrom je bio boje korozije.

Yankee

Stvar kod Pacera je bila da je originalno trebao da ima rotary motore. General Motors je kupio licensu od NSU-a i imao pravo da preprodaje tu licensu, a AMC je kupio. E onda se desava naftna kriza pocetkom 1970-ih godina, a rotary motori padaju u zaborav. Tako da je AMC morao da koristi samo 20-ak godina stare I6 i V8 motore (jer nije imao druge) na kojima je jos morao da smanji kompresiju zbog novih zakona o izvudnim gasovima. Najveca greska AMC-a je bila sto su odlucili direktno da se suprostave GM-u, Fordu i Chrysleru umesto da su kao ranije… Pročitaj više »