1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. AR pijaca klasika: Škoda Favorit sa 37 kilometara na satu
AR pijaca klasika: Škoda Favorit sa 37 kilometara na satu

AR pijaca klasika: Škoda Favorit sa 37 kilometara na satu

1.63K
2
Podelite sa prijateljima:

Lako bi bilo zaključiti da je Škoda postala ozbiljan igrač u svetu automobilske industrije tek kada je Volkswagen postao njen vlasnik, ali je činjenica da je modernizovanje započelo daleko ranije. Političari su odobrili poveći budžet još početkom osamdesetih godina prošlog veka, što su učinili s ciljem da se razvije naslednik modela 105/120 i da se svetu pokaže da je Škoda u stanju da napravi vrhunski gradski automobil.

Spomenuti 105/120 je pružao motor postavljen pozadi i pogon na zadnje točkove dok je naslednik imperativno trebalo da ima pogon na prednjoj osovini i motor postavljen napred.

Na njemu se nije štedelo i dizajnerski posao je dopao u ruke čuvenoj italijanskoj dizajnerskoj kući po imenu Bertone, dok je 1,3-litarski benzinac sa 62 konjske snage usavršio Porsche. Favorit će se na kraju proizvoditi od 1987. do 1994. godine i nudiće se kao heč sa petoro vrata, zatim kao karavan pod imenom Forman i na kraju pikap kamionet. Takođe će da bude poslednja samostalna Škoda pre nego što Volkswagen preuzme stvar u svoje ruke.

O ovom automobilu smo spremili detaljnu analizu fokusiranu na to kako je nastao, kao i na način na koji je promenio situaciju u Škodi nedugo pre pada komunizma u Evropi, pa tako nećemo sada ulaziti u previše detalja, a tu priču ćemo naknadno objaviti u našoj sekciji zanimljivosti dana.

Današnja priča je bitna iz razloga što je mnogobrojne automobilske medije preplavila vest da trenutno postoji Favorit u originalnom stanju sa svega 37 kilometara na satu. Proizveden je 1993. godine i originalno je pripadao vlasniku u Atini.

Sadašnji imalac kaže da je originalni vlasnik bila jedna starija gospođa koja je kupila heč, vozila ga iz izložbeno-prodajnog salona do svoje garaže i onda shvatila da vožnja ipak nije za nju. Škoda je zatim parkirana u garažu i tu će provesti skoro tri decenije.

Favorit je tada dospeo u ruke aukcijske kuće i prodat je u Frankfurtu za sumu od 24 hiljade evra. Sadašnji vlasnik je reli vozač po imenu Jiri Mičanek i takođe nema u planu da vozi ovaj automobil. Navodi da školjka ima nekoliko ogrebotina, ali da je enterijer u besprekornom stanju i da još ima svoje zaštitne materijale.

I ako se pitate – ona imitacija drveta nije stigla direktno iz fabrike već je izložbeno-prodajni salon naknadno ugradio. Originalni 1,3-litarski motor se još uvek nije ni razradio, a pre prodaje su zamenjena sva ulja. Favoritu je inače potrebno oko petnaest sekundi da ubrza iz mirovanja do 100 km/h uz maksimalnu brzinu od 150 km/h.


Sumnjamo da ćemo opet videti neki primerak u originalnom izdanju sa ovakvom kilometražom. A ako gospodin Mičanek već nema u planu da ga vozi, bio bi idealan gost u Škodinom zvaničnom muzeju u gradu Mlada Boleslav.

Zoran Tomasović

(1625)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dragan

Klasika, baba ga vozila.

Bungi

Na ovom primjerku vidim kvalitetne presvlake, naslone za glavu i tapacirunge vrata iz VW.Kad je završen potpuni redizajn sa modelom Felicia i ugradnjom VW motora i mjenjača, to je već bio auto.