1. Home
  2. Prezentacije
  3. Nakon 30 godina lansiran vaskrsli Subaru Rex
Nakon 30 godina lansiran vaskrsli Subaru Rex
1

Nakon 30 godina lansiran vaskrsli Subaru Rex

357
1
Podelite sa prijateljima:

Naziv Rex nije bez istorijske težine za Subaru. Nosio ga je minijaturni kei automobil u periodu od 1972. do 1992. godine, a nosio je motor s linijski postavljenim cilindrima. Prva generacija Rexa je posedovala agregat montiran nazad, dok je kod naslednika u drugom i trećem naraštaju, on izmešten napred, ali je kupac mogao da bira želi li prednji ili integralni pogon. Ranih dana AutoRepublike smo doneli divan tekst o automobilima iz klase kei.

Kasniji modeli Subarua su dobijali druga imena ali je Rex ponovo dočekao svojih pet minuta. Nakon trodecenijske pauze, četvrta generacija Subarua Rexa, predstavljena je u matičnom Japanu.

Današnji Rex nije više u kategoriji kei vozila, pa čak nije ni plod nezavisnog razvoja. Ispostavilo se da je novi krosover Subaru Rex blizanac modela zvanih Daihatsu Rocky i Toyota Raize, a koji se sklapaju u Japanu od 2019. godine, uz opasku da egzistira i malezijski rođak po imenu Perodua Ativa. Ovaj model je pri lansiranju koštao samo 12,5 hiljada evra.

Novi Rex se od SUV pod zastovom marke Daihatsu razlikuje samo po grbu marke i nalepnicama s nazivom, što je u današnje doba tipski primerak „saradnje i inovativnosti“ proizvođača. Praksa je posebno raširena u Japanu.

Kao i kod (Toyotinih) blizanaca, i ovde je dužina 3.995 milimetara, i isto tako je Subaru Rex utemeljen na modularnoj platformi DNGA (kao varijaciji arhitekture TNGA, namenjene vozilima najviše kompaktnih gabarita). Šasija podrazumeva opruge tipa Mekferson napred, uz torzionu zadnju osovinu.

Deklarisan je klirens od 185 milimetara, točkovi uključuju felne prečnika 16 ili 17 inča, dok je putnička kabina konstruisana da preveze do pet putnika. Oni svoj prtljag mogu smestiti u prtljažnik zapremine 369 litara, što se može dobiti ako putnici prihvate da se „bakću“ s dvostrukim dnom.

Međutim, ako znamo da blizanci s logotipom Toyote ili Daihatsua mogu posedovati hibridni pogonski sklop i integralni pogon, onda bi trebalo naglasiti i to da se Subaru Rex nudi isključivo s inauguralnim agregatom. Pišemo o atmosferskom trocilindarskom motoru zapremine 1,2 litra. Razvija 87 konjskih snaga, uz 113 Nm najvišeg obrtnog momenta. Uparen je s transmisijom tipa CVT, a pogonski točkovi su jedino oni pričvršćeni na prednju osovinu.

Postoje jedino dva varijateta što se tiče izbora opreme, a i taj izbor je sveden na „ovo ili ono“. Tačnije, dve su unapred predodređene alternative i nema tu kupac puno šta da razmišlja.

Subaru Rex je već moguće poručiti u otadžbini, dok je i cena sasvim prijemčiva i iznosi 12,9 hiljada američkih dolara. Ipak, to je papreno 🙂 spram naknade koju Toyota traži za blizanački model Raize ($12,2 hiljada). Bazični Daihatsu Rocky je još pristupačniji jer se nudi za 11,9 hiljada dolara.

AutoRepublika

(357)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
S mile

12 K USD… ?
u EU bi bio oko 20 K Eur…