1. Home
  2. Prezentacije
  3. Krosover Perodua Ativa za samo 12,5 hiljada evra
Krosover Perodua Ativa za samo 12,5 hiljada evra
1

Krosover Perodua Ativa za samo 12,5 hiljada evra

4.50K
1
Podelite sa prijateljima:

Perodua posluje od 1992. godine i sada je najveći proizvođač automobila u Malezijij. Četvrtina kapitala malezijske kompanije je u posedu japanske marke Daihatsu, pa su tako i modeli koji silaze s proizvodnih traka najvećeg proizvođača automobila Malezije, uglavnom ništa drugo do varijacije na temu modela Daihatsua. 

Tako je i bilo donedavno jer je firma iz Malezije pre pet godina dovoljno sazrela da ponudi sedan iz sopstvene kuhinje. Nazvan je Perodua Bezza i bez parnjaka je u gami marke Daihatsu. Međutim, ovde prikazani SUV Perodua Ativa je ponovo klon, a donorski model je Daihatsu Rocky, odnosno Royota Raize koja je debitovala 2019. godine. Pa opet, novi SUV je od izuzetnog značaja za kompaniju u drugom pogledu.

Dakle, ovo je prvi model marke Perodua koji je postavljen na modularnma DNGA platformu (varijacija arhitekture TNGA namenjene kompaktnim automobilima), a isto tako je i prvenac koji je pogonjen turbo motorom koji radi u tandemu s menjačkom kutijom CVT. Odmah da kažemo da su u ovoj firmi ranije posezali za rešenjem koje uključuje atmosferske motore i četvorostepene automatske menjače.

Istovremeno, već i na samom početku proizvodnog ciklusa, obezbeđena je stopa lokalizacije od čak 95%! Ne samo što je većina komponenti izrađena u Maleziji, već se tu rade i motori i menjači. Posledično, ovi sklopovi će svoje mesto naći i u ostalim modelima marke Perodua, i ne samo to, već će biti isporučivani i indonezijskoj fabrici kompanije  Daihatsu. To je tako značajan stepen lokalizacije da je uslovio i kašnjenje od osamnaest meseci u odnosu na premijeru japanskog donorskog dueta (Daihatsu / Toyota).

Međutim, navedeno je da je malezijska strana saučestvovala u razvoju ovog projekta od samih početaka i da je u finalni proizvod uneto i što-šta, s njihove strane osmišljeno. Opet, Perodua Ativa poseduje minimalan broj osobenosti u odnosu na duo Daihatsu / Toyota.

Među nijima se ističu maska hladnjaka i različito dizajnirani branici, zahvaljujući čemu je dužina uvećana za 70 milimetara (do kote 4.065 mm). Instalirani su i drugačiji, za vozača više zahvalni retrovizori. Drugačije koncipiran sistem ogibljenja, s Mekfersonom naped i polukrutom osovinom nazad, doveo je i do impozantnijeg klirensa za 15 milimetara, pa je najmanje odstojanje od tla ovog krosovera na nivou od 20 santima. Perodua Ativa je visok 1.635 milimetara.

Najočiglednija razlika u kabini u odnosu na dva donorska takmaca iz Toyote, što je validna tvrdnja jer je i Daihatsu pod kontrolom najvećeg svetskog proizvođača automobila, se odnosi na različitu jedinicu uređaja za klimatizaciju s dugmićima umesto ručicama.

Opet, za razliku od Japanaca, Ativa nema automatski klima uređaj, već samo onaj s ručnim podešavanjima, koji doduše može da funkcioniše u dva predodređena režima rada. U prtljažnik stane 303 litra, ali kada podignete, za mnoge besmisleno postavljen, dvostruki pod, dobijate zapreminu koja dostiže ipak solidnih 369 litara.

Bazična Ativa poseduje šest vazdušnih jastuka, ESP, sistem autonomnog kočenja u kritičnim situacijama, prost radio prijemnik i opciju startovanja motora pritiskom na taster. Pored toga, farovi se služe LED tehnologijom. Prestižnije verzije nude virtuelnu instrumentaciju s ekranom dijagonale sedam inča, multimedijalni sistem, kameru kao ispomoć pri vožnji unazad.

Istovremeno, nema magije da na malezijskom krosoveru dobijete ceo set kamera koji bi vozaču omogućio da prati zbivanja svuda oko Ative. Nema ni automatskog sistema parkiranja, što je sve dostupno na Japancima s kojima stalno poredimo simpatični krosover iz Malezije.

Perodua Ativa ne nudi ni sistem integralnog pogona, iako Toyota Raize i Daihatsu Rocky mogu biti opremljeni i njime. Ovo ne čudi jer tamošnji vozači i nisu baš nešto voljni da se dodatno finansijski isprse za verzije 4×4. Ali, s druge strane, pogonska jedinica za komplet triling krosovera je identična. U pitanju je turbobenzinski motor s oznakom 1.0 i 98 konjskih snaga.  Rekosmo da je menjač D-CVT, a on kombinuje konvertor obrtnog momenta, mehanizam u obliku slova V, kao i jedan planetarni zupčanik.

Automobil startuje i ubrzava do 60 km/h, naizgled u jednom stepenu prenosa, a na višim brzinama se aktivira režim koji utiče na sniženje potrošnje goriva.

Za kraj još da navedemo da je Perodua Ativa već dostupna za poručivanje u matičnoj državi dok se cena penje na gore, nakon uvodnih 15 hiljada američkih dolara.

AutoRepublika

(4498)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Todorovic

Vrlo privlacno gde moze da se Vidi