1. Home
  2. Prezentacije
  3. Kako Lincoln vidi svoju budućnost?
Kako Lincoln vidi svoju budućnost?
3

Kako Lincoln vidi svoju budućnost?

210
3
Podelite sa prijateljima:

Fordov premijum brend Lincoln je prošao kao „bos po trnju“ tokom poslednjih nekoliko decenija. Tradicionalni bestseler na američkom tržištu među luksuznim automobilima je privukao svega 86.929 kupaca prethodne godine, a situacija je bila toliko loša da je nekadašnji predsednik Alan Mulali planirao da eliminiše brend pre petnaestak godina.

Njegovi naslednici kao što su Mark Filds i Džim Farli nisu delili takvo mišljenje i investirali su poveće sume novca da ožive brend koji je sinonim za starije kupce, one u „najboljim“ godinama, ali kao što vidimo preko prodajnih razultata, Lincoln definitivno nije opravdao očekivanja.


Ove godine se navršava tačno jedan vek od kada je Ford postao vlasnik Lincolna (brend je osnovan pet godina ranije), a u tu čast nam stiže koncept pod oznakom L100. Debitovaće na ovogodišnjem skupu poznatom kao Pebble Beach, koji svake godine služi kao lokacija za okupljanje ljubitelja nekih od najprestižnijih četvorotočkaša ikada predstavljenih.

Tokom razgovora sa medijima, predsednica Lincolna Džoj Falotiko nam kaže da je brend tokom poslednjih sto godina debitovao s velikim broj kultnih modela, a L100 nam nagoveštava kako čelnici vide njegovu budućnost.

Možemo da vidimo dosta revolucionarnih detalja, kao što su pneumatici uvučene ispod školjke i vrata koja se otvaraju širom celog vozila. Sumnjamo da neki moderni automobil stiže sa toliko stakla kao što to čini ovaj Lincoln i uočavamo ga na krovu, haubi i naravno na šoferšajbni.

Jednako futurističan je i enterijer. Primećujemo da nema volana i da se ispred vozača nalazi samo poveći monitor preko koga vlasnik može da podesi sve komande. Pretpostavićemo da nam Lincoln priča o nekoj dalekoj budućnosti gde će svi četvorotočkaši biti samovozeći, i da će takva opcija biti zakonski dozvoljena.

Sedišta se takođe mogu postaviti u kontraš stilu što je nešto poslednji put viđeno u velikoj meri još tokom tridesetih godina prošlog veka. I spomenuti stakleni krov u današnja vremena ne bi zadovoljio bezbednosne zakone, plus bi naravno emitovao veliku količinu toplote u kabini, ali kao i za sve drugo, možda će jednog dana doći period kada će vlada odobriti takve poteze. Mehanika je naravno na struju, ali osim toga nemamo nekih drugih detalja šta konkretno pokreće ovaj Lincoln.

Ne znamo da li će ijedan detalj sa L100 ikada ući u serijsku proizvodnju ili Lincoln jednostavno želi da privuče pažnju na sebe posle dugo godina ignorisanja javnosti. Jasno je da je brendu očajnički potrebna pomoć, inače ćemo mu pisati čitulju isto kao i Pontijacu, Saturnu, Oldsmobileu, Mercuryju i mnogim drugima američkim brendovima.

AutoRepublika

(210)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Glavni konkurent Linkolna, Kadilak, veoma uspesno je pronasao svoj put u buducnost zadrzavajuci pri tome sva obelezja svog tradicionalnog dizajna. Isto to treba da uradi i Linkoln – da pronadje svoju tradiciju i da je stavi u prvi plan. Sta je to Linkolnova tradicija – to bi bila veoma opsirna analiza njegove istorije i njegovih stilova, sto nije za ovo mesto. Linkolnova dizajnstudija, kao sto je u tekstu receno, samo skrece paznju ali u negativnom smislu: „da li su dizajneri uzimali drogu?!“ pitace se publika! Sa ovom studijom Linkoln ce definitivno odbiti i ono malo pratilaca koji jos uvek stoje… Pročitaj više »

Yankee

Nije Cadillac nesto uspesniji od Lincolna. Proslogodisnja prodaja Cadillaca je iznosila 118.310, a Lincolna 86.929. I vecinski deo te razlike je otisao na Cadillac Escalade. U vecini drugih kategorija Cadillac i Lincoln su relativno ravnopravni po popularnosti.

Matija

Prihvatam! Razlika u prodaji iznosi tacno 31.381 auto, to je za Linkoln -36%! Nije za zanemarivanje. Govorio sam o najnovijim dizajn studijama i modelima. Po mom misljenju Kadilak ima sasvim jasno definisan stil, Linkoln se izgubio. Uopste govoreci, od 70-tih godina pa do pre neku godinu cela americka auto industrija je izgubila svoj lik. Vreme je da pronadju sebe.