1. Home
  2. Testovi
  3. Mercedes-Benz A klasa 180 CDI (2013.) posle 117.000 km
Mercedes-Benz A klasa 180 CDI (2013.) posle 117.000 km

Mercedes-Benz A klasa 180 CDI (2013.) posle 117.000 km

32.47K
2
Podelite sa prijateljima:

Za životni vek jednog psa, pet godina je ozbiljno dug vremenski period. Sa automobilima je situacija još drastičnija. Toliko je godina prošlo od kada je Mercedesov lepotan predstavljen javnosti u Ženevi. Kad malo bolje razmislim, ovaj… pogledam, nema veće zabune od ove koju sam uneo – „Mercedesov lepotan“, koji sad? Pa, naravno, pričamo o A klasi, međutim, celokupna gama je toliko atraktivna da epitet lepotana pristaje skoro svakom modelu koji imaju u ponudi, i po tom kriterijumu je jasna analogija sa, na primer, ženskom olimpijskom košarkaškom reprezentacijom Srbije.

Jedan primerak A klase je završio u krugu najbližih prijatelja, odnosno mladi i uspešni kolega je izrazio tople ljubavne vibracije ka supruzi i uručio joj ključeve ovog modela. Neposredno pre kupovine, pale su konsultacije naravno, test vožnja, razmatranje i konačno odluka. Marija, čestitamo! Da vidimo šta si to dobila…

Da li je moguće da ovo nije 1.461 ccm3

Stanje u kom smo zatekli automobil je takvo da je bez problema mogao da prođe kao par meseci star demo model. Pažljiva inspekcija spoljašnjosti i detaljan pregled enterijera, nisu nam otkrili godinu proizvodnje A180 CDI. Međutim, čim sam čuo da ugrađeni agregat poseduje 80 kW ali iz 1.796 kubika, bilo je jasno da se radi o primerku proizvedenom pre 2014. godine, kada je mesto u ponudi zauzeo, hvaljeni „dizelčić“ Renault porekla. Bez ikakve predrasude prema renomiranom francuskom proizvođaču, naprotiv – uz zasluženi respekt, ovaj podatak bi trebalo da obraduje ponosnu vlasnicu, jer je uvek bolje izabrati agregat veće zapremine a iste snage kao manji.

Unutrašnji svet

Pogled u enterijer je potpuno prirodna ekstenzija utisaka koji su kreirani izvana. Iako potpuno crn, a već znamo – crno nije boja, u A klasi deluje fino i prvi utisak je da je u ravni sa konkurentom iz Minhena, a nešto plemenitiji od na primer VW Golfa. Korišćeni materijali, doduše, nisu na nivou onih koji se ugrađuju u automobile viših segmenata ovog proizvođača, ali su dovoljni da naprave onaj premijum dodir. Završna obrada, takođe. U prilog tome, govori i činjenica da ni posle toliko kilometara eksploatacije, nema nikakvih neprijatnih zvukova kao posledica loše izrade. Ovo me posebno raduje, s obzirom na činjenicu da autori drugih testova A klase nisu imali sreće da testiraju očuvani primerak, ili su jednostavno, iz nekog razloga, bili zluradi, pa su opleli po poznatoj Mercedesovoj „očajnoj“ završnoj obradi.

Na račun ergonomije, moglo bi se uputiti par zamerki: polugica automatskog menjača se nalazi na poziciji polugice brisača, pa je krajnje neprirodno izabrano mesto izvor velike nelagode; komande klima uređaja (koji inače radi odlično) se nalaze pri dnu konzole i teško je upravljati njima i držati pažnju na tekuća saobraćajna dešavanja. Parkirna kočnica se nalazi iznad levog kolena vozača, što takođe nije u skladu sa Božijim zapovestima. Pored toga, info-zabavni sistem, po kriterijumu lakoće korišćenja, nije u ravni sa Audijevim MMI, a posebno je daleko od iDrivea koji koristi BMW. Što se ostalog tiče, primedbi nema.

Pozicija za upravljačem se lako pronalazi, a sedišta su udobna i sa prosečnom bočnom podrškom. Preglednost sa vozačevog sedišta je blago kompromitovana jedino širokim C stubovima. Na zadnjim sedištima mesta ima nešto manje od očekivanja kreiranih na osnovu spoljnih dimenzija A klase, kao i činjenice da ima poprečno ugrađen agregat, što implicira pogon na prednje točkove, kao i potencijalno više prostora u kabini. Međutim, taj prostor se ne razlikuje bitno od BMW-a serije 1, koja je jedini preostali predstavnik C segmenta sa pogonom na zadnje točkove. Pozadi, moguće je udobno smestiti dvoje ljudi visokih do nekih 1,85 metara. Preko toga, neće im biti drago što su toliko izrasli, zbog deficita po visini i po dužini prostora za kolena (pod uslovom da je delija iste visine na prednjem sedištu). VW Golf nudi veći komfor na zadnjoj klupi i od A klase i od serije 1. Pored toga, nudi i veći prtljažnik za četrdesetak litara, što u ovaj klasi nije zanemarljiva razlika.

Točkovi u trku

Okret ključa i motor startuje, ni ne trudeći se da sakrije da je dizel u pitanju. Staloženo i mirno, posebno kada dostigne radnu temperaturu. Obrtni moment od 250 Nm je dovoljno ubedljiv za jednu tečnu vožnju i 1.375 kg težak automobil nema poteškoće da ubrza do 100 km/h na sat za 10,6 sekundi.

 

Imajući u vidu namenu ovog automobila, korektne performanse. Ne mogu da ne primetim da su pre desetak godina automobili iz segmenta iznad, sa dvolitarskim common rail dizel motorima, imali ovu težinu. Nije to slučaj samo sa Mercedesom, rasprostranjena je ova boljka, koja je kao naručena za sledeću generaciju, prilikom čijeg lansiranja ide medijska tirada, o drastičnom smanjenju mase. Ni serija 1 tu nije značajno bolja, približne snage, sa samo 50 kilograma manje, od čega se verovatno najveći deo odnosi na cilindar manje.

Ubedljivo najveća vrlina ovog agregata je veoma niska potrošnja i na ovom testu se kretala oko 5,2 litra, s tim da nije zalazio u veće gradske kolapse, jer je testiran tokom vikenda. Ali, vožen je i prilično brzo na autoputu, pri čemu je iskazao veoma zavidan nivo stabilnosti, i ulivao nam je sigurnost načinom na koji se nosio sa brzinama primerenijim većim automobilima. Međutim, sa porastom brzine, nesrazmerno se i buka povećava i ona potiče 90% od motora, a 10% od opstrujavanja vazduha. VW Golf, bez korišćenja mernih instrumenata, deluje tiše od A klase. Stiče se utisak da se ovde ne radi o lošijoj zvučnoj izolaciji, pre je agregat sam po sebi nešto bučniji na višim obrtajima. Ukoliko ste korektan učesnik u saobraćaju, do ovih brzina i povišene buke, nećete ni doći, jer je na 130 km/h sve prijatno mirno i tiho, a obrtaji radilice su na samo 2.200. Da ne ispadnemo baš bahate drumske siledžije, brža vožnja o kojoj govorim je i dalje sporija od 160 km/h.

Automatska transmisija je sedmostepena s dvostrukom spojnicom. Korektno i ništa više od toga. Prilično bolja je DSG iz VW grupe, a još mnogo bolja ZF osmostepena koju koristi BMW. Zato, manuelni menjači koji su se ugrađivali u A klasu, jednako nadmašuju pandane iz Minhena, kao što je obrnut slučaj kod automatika.

Oslanjanje A klase je podešeno nešto tvrđe u odnosu na očekivanja utemeljena u višedecenijskom imidžu koji Mercedes gradi. Prelasci preko neravnina se malo intenzivnije osete, ali ne toliko da bi uznemirili opšti kvalitet vožnje. Zato su tolerancije na bočne sile u krivinama sasvim zadovoljavajuće, odnosno A klasa ima prilično korektnu voznu dinamiku. Moglo bi se reći da uliva spokoj, čak i više nego VW Golf. Malo iznenađenje, zar ne?  Na deonicama ravnog puta, i bez kolovoznih oštećenja, vožnja je izvanredno prijatna.

Opšta ocena kočionog sistema je vrlo dobra: postojano, kratki zaustavni putevi, lako doziranje. Upravljanje je u liniji sa oslanjanjem i kočionim sistemom, odnosno dovoljno  precizno i bez prenaglašene asistencije. Usklađeno je sa namenom automobila i uklapa se harmonično u opštu postavku.

Na zvaničnom sajtu ovlašćenog uvoznika, nismo mogli, naravno, da pronađemo podatke o ceni (jer se ovaj agregat ne ugrađuje više ni u jedno vozilo iz game), ali imamo informaciju da je nov primerak plaćen oko 28.000 evra, dok je ovaj sa testa, u opisanom stanju, za Marijinu radost koštao nešto manje od 1,5 miliona dinara (bez poreza na prenos apsolutnih prava od 2,5% na tržišnu vrednost procenjenu od strane Poreske uprave).

Zaključak

Savršen izgled uz ekstremno nisku potrošnju i značajnu dozu vozačke radosti, po (nakon nekoliko godina) vrlo umerenoj ceni. U odnosu na BMW serije 1, kao što smo naveli, ima svoje prednosti i mane, dok dobra alternativa ovom dvojcu može da bude i neki model van premijum segmenta. Ipak ovo nije klasa za pokazivanje mišića, u bilo kom smislu (sve dok ne pričamo o AMG ili M verzijama).

Tekst i foto: Zvezdan Božinović

Mercedes-Benz A klasa 180 CDI

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: hedžbek
Vrata/Sedišta: 4/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.292x 1780 x 1433 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2699 mm
Zapremina prtljažnika: 341 l
Masa praznog vozila: 1375 kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/Turbo dizel
Zapremina: 1.796 cm³
Snaga: 80 kW/109 ks pri 3.200 o/min
Maks. obrtni moment: 250 Nm pri 1.400 o/min

Pogon

Tip: na prednje točkove
Menjač: A/7

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/55 R16

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,6 s
Maks. brzina: 190 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: dizel
Zapremina rezervoara: 50 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,1/5,2 l
Emisija CO2: 109 g/km

Cena (Allure paket)

Cena novog je bila oko 28.000 evra – cena polovnog oko 1.500.000 RSD (bez poreza)

Dobre strane:

Dizajn, niska potrošnja, imidž

Loše strane:

Očekivan veći upotrebljivi prostor u odnosu na veličinu vozila, nešto bučniji agregat
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 9
Enterijer: 9
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 7,7
Kabina: 7
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8,5
Kočnice: 9
Motor
Performanse: 8 Ukupno 9
Potrošnja: 10
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 8
Ocena: 8,17

(32465)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

A klasu sam cenio dok je imala raniju formu. Imala je dobru ponudu prostora. Čak sam negde 2003-04. razmišljao da kupim onu produženu verziju. Ova verzija sa testa je toliko teskobna, da je to tuga. Za moje razumevanje, ovo je „dvosed“.

Zvezdan

Xaxa, jeste, skucena je prilicno. Ali, i Marija je sitna zenica 🙂