1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mini Aceman stiže kao mali, ali izdignuti porodični karting
Mini Aceman stiže kao mali, ali izdignuti porodični karting

Mini Aceman stiže kao mali, ali izdignuti porodični karting

94
0
Podelite sa prijateljima:

U svetlu globalnog usporavanja potražnje za električnim vozilima koje je počelo još tokom prošle godine, tržišni potencijal Minija Acemana je upitan, jer neće imati „ugljovodonične” verzije, već samo električne. Ovaj novi proizvod će se u Minijevoj liniji nalaziti između trenutne pete generacije hečbeka Coopera i treće generacije kompaktnog krosovera Countrymana.

Spoljašnji dizajn i glavne tehničke karakteristike Minija Acemana su se pojavile u elektronskoj bazi podataka kineskog Ministarstva privrede još pre dve nedelje, a sada možete da se divite zvaničnom snimku. Međutim, oficijelna prezentacija je uključivala samo trenutni vrhunski Aceman SE sa bakarnim dekorom, i animiranom opremom za rasvetu. Služba grupe BMW kojoj je posao da sarađuje s medijima, očito nije želela da u ovom momentu s nama podeli fotografije osnovne verzije Acemana E-a.

Mini Aceman je izrađen na istoj onoj novoj platformi na koju je postavlje i električni hečbek petog naraštaja, Mini Cooper (novi benzinski Mini Cooper zadržava staru platformu UKL1). Ukupna dužina Acemana je 4.076 do 4.094 milimetara u zavisnosti od modifikacije. Širina je 1.754 mm, visina je 1.515 mm, dok je međuosovinsko rastojanje na nivou od 2.606 mm.

Putnička kabina je opredeljena ka smeštaju do pet persona. Proizvođač obećava da će u drugom redu za sedenje biti dovoljno prostora za noge, kako bi Aceman mogao da se koristi kao porodični automobil. Zapremina prtljažnika zbog pomeranja zadnje klupe je mala, pa iznosi svega 300 litara, dok sa preklopljenim naslonima drugog reda sedišta 1.005 litara.

Unutrašnjost sa tekstilnim dekorom Acemana je skoro ista kao i kod novog električnog Minija Coopera. Ne postoji zasebna instrument tabla, ona je integrisana u centralni okrugli multimedijski ekran prečnika 240 milimetara, a glavne informacije od značaja za vožnju se prikazuju na „projekcijskom platnu“, odnosno na vetrobranskom staklu.

Sofisticirano višebojno osvetljenje tipa LED može da stvori drugačiju atmosferu u kabini, sve u zavisnosti od raspoloženja vozača i izabranog režima rada pogonskog sklopa.

Mini Aceman će na početku prodaje biti ponuđen u dve verzije sa jednim motorom i pogonom na prednje točkove. Bazični Aceman E pruža elektromotor koji proizvodi 135 kW (184 konjske snage) i 290 Nm obrtnog momenta, dok je kapacitet ugrađenog baterijskog pakovanja na nivou od 42,5 kWh. Zato je domet uz jedno punjenje oko 310 kilometara u skladu s pravilima protokola WLTP.

Maksimalna snaga punjenja baterijski ćelija premijum noviteta je 75 kW. Aceman E ubrzava do 100 km/h za 7,9 sekundi, uz najveću brzinu od 160 km/h.

Snažniji i skuplji Aceman SE pak nudi elektromotor sa maksimalnom snagom od 160 kW odnosno 218 „grla“ i 330 Nm obrtnog momenta. Tu je i baterija od 54,2 kWh, čije je pakovanje dovoljno za 406 kilometara vožnje. Naravano, samo kada su pune i kada se poštuju pravila eksploatacije opisana u ciklusu WLTP. Maksimalna brzina punjenja se odigrava na 95 kW. Aceman SE stiže iz mesta do „stotke“ za 7,1 sekundu, uz najveću brzinu kretanja od 170 km/h.

Aceman će u budućnosti pružati sportsku verziju John Cooper Works (JCW). Dolaziće s istim pogonskim sklopom kao i Aceman SE, ali sa agresivnijim dekorom i avanturističkijim postavkama šasije, dok pres služba BMW Grupe obećava da će se čak i osnovni Aceman E voziti u skladu s najboljom tradiciji Minija i da će da pruža „osećaj vožnje kartinga“.

Cenovnik za Mini Aceman još nije objavljen. Očekuje se da će se u prodaji naći tokom ove jeseni. Aceman će se proizvoditi na istom mestu kao i novi električni Mini Cooper, što će reći u Kini, to jest u zajedničkom preduzeću oformljenom od strane grupe BMW i Great Wall Motora (GWM). Ta jedinica se zove Spotlight Automotive.

Fabrika ove kompanije se nalazi u okrugu Žangjiagang u provinciji tečnog imena Sudžou, to jest Đangsu. Plan je da tokom 2026. godine, Aceman i električne verzije Minija Coopera dobiju „britanski pasoš“, to jest da počnu da silaze s proizvodnih traka Minijeve istorijske fabrike izgrađene u engleskom Oksfordu.

AutoRepublika

(94)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments