1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Da li možete da zamislite Citroen DS koji bi voznim karakteristikama postideo BMW M3?
Da li možete da zamislite Citroen DS koji bi voznim karakteristikama postideo BMW M3?
2

Da li možete da zamislite Citroen DS koji bi voznim karakteristikama postideo BMW M3?

8.70K
2
Podelite sa prijateljima:

Pre par dana je na francuskom portalu Turbo objavljeno kako se na odličan način zabavila individua s umetničkim sklonostima i sposobnošću korišćenja adekvatnih savremenih softvera koji omogućavaju da se razmahnu talenti kompjuterske animacije. Dobili smo na uvid viziju Citroëna DS s (pre)moćnim motorom i šasijom podešenom da, na stazi, zada glavobolju slavnom nemačkom performantnom modelu BMW M3.

Svi naime znamo da je Citroën DS  ikona automobilskog dizajna. Apsolutna je referenca za sve stiliste, nezavisno od toga da li su na platnom spisku takvih divova kakvi su Bugatti, Audi, Mercedes ili pak Aston Martin. Ovaj Citroënov sedan jedinstvenog stila je predstavljen 1955. godine. Tehnološka rešenja koja je tada promovisao su bila inovativna, pa bude divljenje i više od šezdeset godina kasnije.

Pa opet, Citroen DS niko neće pamtiti niti pominjati po performansama koje oduzimaju dah. Legenda se ne može pohvaliti ni nekom posebnom voznom dinamikom. Osmišljen je, pre svega da vlasnicima ponudi udobnu vožnju i nesvakidašnji komfor. Dame Francuske onog doba, i nisu bile previše zainteresovane za sportsku vožnju, a bilo ih je puno među kupcima.

Upravo su to sve razlozi koji su motivisali Sugar Chow da pristupi modifikaciji izvornog DS-a, s ciljem predstavljanja trkačke zveri.

Automobil je dobio veoma široke blatobrane, lukovi iznad točkova su nestvarni, dok je i šasija spuštena na najbližu tačku tlu. Motor bi, prema prikazanim renderima, mogao biti smešten napred, ali nam je lako zamisliti ga i pozadi.

Nažalost, ili na sreću, sve ovo ostaje samo na hard disku…

AutoRepublika

(8699)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Salata

Odlicno izgleda..ne bi pogresili ako owaj model puste u prodaju

Bungi

Citroen DS Ajkula, je pojam elegancije i tehnološkog napretka u autoindustriji. Ne idu na ovo umjetničko djelo pneumatici sa formule 1.