1. Home
  2. Sajmovi
  3. Koncept inspirisan filmom Avatar – Mercedes Vision AVTR
Koncept inspirisan filmom Avatar – Mercedes Vision AVTR
0

Koncept inspirisan filmom Avatar – Mercedes Vision AVTR

296
0
Podelite sa prijateljima:

Sajam potrošačke elektronike (CES) je mesto na kom je Mercedes-Benz demonstrirao odlučnost da viziju naslovnog filmskog ostvarenja Džejmsa Kamerona, što bi narod rekao, „privede drumu“. Koncept na četiri točka se oslanja na ključne detalje iz Avatara, pa je tako i ovde prisutna jaka veza između čoveka, prirode i mašine koja se javlja kao ideal društva budućnosti u kom u savršenoj harmoniji koegzistira navedeni trojac.

Koncept Mercedes-Benz Vision AVTR (napredna transformacija vozila – Advanced Vehicle Transformation) je već na prvi pogled kreacija inspirisana filmom Avatar. Nalik narodu Na’vi iz filma, kao i njihovoj vezi s letećim objektima Banši, Vision AVTR se ponaša kao da je u pitanju živi stvor koji se povezuje s ljudima i dozvoljava im da se preko njega, povežu sa ostatkom sveta i da osete prirodu koja ih okružuje.

Ukoliko vozač ili neko od putnika položi svoju šaku na centralno postavljenu kontrolnu jedinicu, vozilo će mu očitati brzinu otkucaja srca. Ogroman centralni ekran putnicima omogućava virtuelna putovanja u daleke zemlje, bile one postojeće ili pak samo plod fikcije.

Rasveta i stilski elementi u enterijeru imitiraju ambijent iz domova pripadnika Na’vi naroda. Svi bitni detalji unutrašnjosti su izrađeni od modernih materijala koji su podložni reciklaži. Tu je veštačka koža komercijalnog naziva „Dinamca“ kao i veštačka vuna „Karoon“ koja je proizvedena od korena posebnih biljaka koje rastu u amazonskim prašumama. Primetićete da u enterijeru nedostaje obruč upravljača.

Siluetu koncetpa Vision AVTR odlikuje linija koja krasi svaki sportski automobil koji poseduje dva para vrata, uz istovremeni očigledan pokušaj repliciranja sekvenci iz Avatara. Cela postava koja broji 33 komada multifunkcionalnih zakrilaca montiranih na zadnjem kraju koncepta ima svoju funkciju u jačanju aerodinamičkih performansi vozila u pokretu, zahvaljujući sinhronom dejstvu.

Prednji i zadnji kraj Visiona AVTR krase i pulsirajuće svetlosne grupe, a osvetljeni su čak i točkovi koji bi po zamisli dizajnera iz Daimlera, trebali da asociraju na Wood Sprites.

Mercedes-Benz je bio ovom prilikom dovoljno progresivan kako bi svetu prikazao imaginarnu tehnologiju proizvodnje baterija koje inkorporiraju jedino materijale koje je lako reciklirati. Tako koncept Vision AVTR poseduje baterijsko pakovanje od 110 kilovat-sati. Tehnologija se oslanja baterijske ćelije koje koriste grafen, a potpuno izostavlja retke minerale. Igrom slučaja, o ulozi grafena u proizvodnji baterija, pisali smo prošlog Božića.

Jasno je da se ovde radi samo o pokušaju predviđanja daleke budućnosti, ali to ipak nije smetalo konstruktoru da izlicitira da koncept raspolaže s 470 konjskih snaga (350 kilovata), uz oko 700 kilometara dometa s jednim punjenjem baterija.

AutoRepublika

(296)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments