1. Home
  2. Prezentacije
  3. Aehra debituje s velikim krosoverom
Aehra debituje s velikim krosoverom
4

Aehra debituje s velikim krosoverom

188
4
Podelite sa prijateljima:

Aehra je novo ime automobilske industrije i ne, za divno čudo ne dolazi iz Narodne Republike Kine. Privatna kompanija Aehra je postala javna priča tokom proteklog leta, a osnova je biznismen koji igra i ulogu izvršnog direktora firme, a zove se Hazim Nada, u ortakluku sa Sandrom Andreotijem koji je drugopozicionirani rukovodilac u društvu (COO).

Centrala novouspostavljenog entiteta je u italijanskom Milanu, ali su investitori uglavnom iz Amerike, uz napomenu da ima više profesionalaca u upravi, a koji imaju iskustvo rada u Ferrariju i Genesisu.

Novouspostavljena firma će proizvoditi električna vozila i ona će biti pozicionirana u takozvanom ultra-premijum segmentu. Na svom putu bivstvovanja, Aehra namerava da „nanovo uspostavi pravila automobilskog dizajna“. Misija je poverena bivšem rukovodiocu odeljenja zaduženog za stil u okviru egzotične marke Lamborghini. Čovek se zove Filipo Perini.

Šta nas to čeka od nove zvezde na nebu automobilski proizvođača, možda najbolje ilustruje premijerno prikazani SUV po imenu Aehra. Debi je organizovan u Milanu.

Proporcije ovog električnog automobila su posve neobične, a kabina je pomerena ka napred do neslućenih razmera. Ispostavilo se da je njuška vozila veoma kratka, dok su temelji nosača, stubova krova koji drže prednje vetrobransko staklo, postavljeni čak ispred prednje osovine, što je čest slučaj u segmentu manjih kombija.

Međutim, ovaj automobil ne pripada klasi minivanova, već je veliki četvorotočkaš. Dugačak je oko 5,1 metara, dok je širok oko dva metra. Visina je na nivou od 1,64 metara, a između osovina se nalazi distanca od tri metra.

Razvojni tim obećava izvanredne aerodinamičke parametre za novitet. Sva vrata se podižu u stilu neke bube, insekta, što smo ilustrovali još od naslovne fotografije. Točkovi inkorporiraju džinovske naplatke, pa tako felne na prednjoj osovini poseduju prečnik od 23 inča, dok su nazad jedinice od 24 cola.

Očito je da za prikazivanje nije bila spremna putnička kabina koja nudi četiri mesta za sedenje, ali imamo obećanje proizvođača (još uvek u najavi), da će predstaviti i enterijer, ali za par meseci. Izloženo vozilo je posedovalo izrazito zatamnjena prozorska stakla.

Kao što smo i očekivali, set tehničkih informacija je više onako indikativan, nego što je suštinski informativan. SUV  Aehra meri oko dve tone žive vage i pogoni ga triling električnih motora. Najavljena je izlazna moć pogonskog sklopa od oko 750 do 820 konjskih snaga.

S punom trakcionom baterijom kapaciteta od 120 kWh bi trebalo biti moguće prevaliti distancu od oko 800 kilometara, dok je najviša brzina kretanja limitirana na (bespotrebno) visokih 265 km/h. Procenjuje se da će novi krosover stajati negde u intervalu između 160 i 180 hiljada evra.

Za kraj još da naznačimo da je i sedan u nekom delu razvojne faze, a s obzirom na obećanje proizvođača o predstavljanju već u februaru (koji je iza ćoška), deluje da je na samom kraju. Mada…

Serijska proizvodnja električnih automobila marke Aehra je najavljena tek za 2025. godinu. Iz kompanije najavljuju godišnji obim proizvodnje od oko 25 hiljada vozila, ali lokacija budućeg fabričkog kompleksa još uvek nije definitivno opredeljena. Nemamo čak ni naznake na ovu temu.

AutoRepublika

(188)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Veoma, veoma interesantan auto! „Shaken not stirred“ – tehnicki i dizajnerski on predstavlja pravi koktel raznih stilova: – Njegove dimenzije (5,10 x 2,00 x 1,64 m) karakteristicne su za velike SUV i luksuzne automobile. – Mali klirens govori da je to ipak limuzina. – Kratak nos cija je povrsina u istoj liniji sa prednjim staklom jeste karakteristika „mono space“ minivanova. – Zadnji kraj ima formu fastback, sto je karakteristika sportskih limuzina i kupea. – Njegova noseca konstrukcija sastoji se od karbona, sto je karakteristicno za supersportske automobile. – Velika snaga motora i izvanredne performanse takodje pripadaju sportskim limuzinama najvise klase.… Pročitaj više »

TheStig

Ovo se ne zna kako bi covjek nazvao. McLaren silovao Renault Espace 😀 Dizajner dizajnirao na Absintu haha

Matija

Super definicija! 🙂
Danas je izasla vest u engleskom „Autoexpressu“ o McLarenovom buducem SUV modelu. Ovo je njihova vizija:

comment image

TheStig

Eh moj Matija, gdje je otišao automobilski dizajn…Kao da svi imaju veliku fotokopir mašinu sa 3 dugmenta od kojih se jedno zaglavilo (SUV dugme). Ostala dva biraš na koji model dosadašnji će da liči (al’ to je na nivou koliko svi mi ličimo na prapretka) i koliko visok čardak će da bude.