1. Home
  2. Prezentacije
  3. Jedanaesto pokolenje Honde Accord ugledalo svetlost dana
Jedanaesto pokolenje Honde Accord ugledalo svetlost dana
16

Jedanaesto pokolenje Honde Accord ugledalo svetlost dana

6.42K
16
Podelite sa prijateljima:

Accord u desetoj generaciji nije nastupao na našem tržištu, a u ponudi se zadržao samo pet godina, pri čemu je rezultanta procesa zatezanja bora bila jedva primetna. Sada donosimo izveštaj o američkom debiju sedana novog naraštaja, onog koji Japanci nazivaju jedanaestom generacijom. Iako, zapravo je pred nama temeljno ažuriran stari Accord, onaj iz 2017. godine.

Okvir karoserije je zadržan, pa tako ponovo vidimo siluetu s padajućom linijom krova. Ali, zato vidimo neke dodatne elemente napred, dok su sve karoserijske ploče potpuno nove. Accord je skockan u novom korporativnom stilu Honde, koji podrazumeva škrte linije i ravne površine. Stoga sedan iz Japana deluje strožije i solidnije od prethodnika. Hauba je duža, dok je za zavarivanje bočnih stranica i krova korišćen laserski var. Zato i nije bilo potrebe za zaptivanjem lajsni. LED farovi su obeležje svih verzija noviteta.

Dužina limuzine je superiornija za 71 milimetar, pa je novi Accord sada dug otprilike kao Serija 5 iz BMW-a (4.971 mm). Zato se širina i visina nisu menjale, pa i dalje iznose 1.862 mm i 1.450 mm. Isto važi i za razmak između osovina koji je na nivou od 2.830 mm.

Takođe je i platforma ista, s tim da prednje oslanjanje tipa Mekferson sada dolazi s novim amortizerima i homokinetičkim zglobovima, dok su postavke jedino što je menjano pozadi gde je i dalje multilink osovina. Prednji trag točkova je sada širi za 15 milimetara i iznosi 1.615 mm, dok je zadnji trag, nasuprot tome, smanjen za istih 15 mm, pa je sada 1.590 mm. Felne mogu biti prečnika 17″ ili 19″.

Iako je nov enterijer Honde Accord, arhitektura čeonog panela je već viđena kod drugih predstavnika palete japanske marke, pri čemu mislimo na sve, od Civica do Pilota.

Umesto „šarene“ instrumentacije sada vidimo potuno digitalizovanu komandnu tablu s ekranom od 10,2 inča. Multimedijalni sistem može imati monitor od 7,0 ili 12,3 cola, ali u oba slučaja je zadržan fizički taster. Top verzija nudi integrisane usluge koje nudi Google, kao i projekcioni ekran (HUD).

Opredeljenje za nova sedišta je omogućilo da se dobije santimetar više prostora između prednjih i zadnjih jedinica. Dodatno, za dekoraciju kabine su korišćeni skupoceniji i kvalitetniji materijali. Po ugledu na ostale Honde i novi  Accord je dobio taze čeone vazdušne jastuke koji preveniraju klizanje glave vozača: vozačev vazdušni jastuk je dobio oblik krovne, dok je suvozačev oblikovan na način da poseduje tri uspravne sekcije povezane mekom žabicom.

Stari Accord je pružao obične jastuke za kolena, dok su sada u zadnjem redu sedišta, već od serijske opreme uključeni jastuci po bokovima, pa ih je ukupno deset komada. Nije menjana zapremina prtljažnika, pa i dalje iznosi 473 litara, mereno poštovanjem američkih standarda.

Uvodni pogonski sklop je isti. U pitanju je jednoipolitarski turbobenzinac koji je profitirao za novi, modifikovani sistem direktnog ubrzigavanja goriva i ojačanu radilicu. Ipak, snaga je ostala na istih 195 „konja“ i 260 Nm najvišeg obrtnog momenta. Toliko koliko je krasilo i odlazeći model. Menjač tipa CVT sada simulira izmene stepena prenosa u situacijama najizazovnijih sprintova. Iz asortimana je isključena alternativa s dvolitarskim motorom.

Najveća očekivanja su od hibridnog izdanja Accorda, barem što se tiče proizvođača. Takvi sedani će biti ponuđeni s četiri paketa opreme, dok će benzinaca biti dva. Kao rezultat toga, Honda očekuje da će najmanje polovina budućih vlasnika imati izbor u vidu hibrida.

Pod haubom Accorda se nalazi četvrta iteracija hibridnog pogonskog sklopa, a ona i dalje uključuje dva električna motora (jedan koji pokreće točkove dok je drugi akitvan u režimu generatora. Ali, sada u snažniji i montirani jedan uz drugi. Navodi se da je ova promena dovela do toga da hibridni sitem bude s boljim odzivom na pritisak papučice gasa.

Dvolitarski atmosferac, koji je deo pogonskog sklopa o kom pišemo, takođe je bio subjekt modernizacije, pa je dobio direktno ubrizgavanje umesto razdeljenog ubrizgavanja. Nema menjačke kutije već je impelementiran samo redukcioni zupčanik. Snaga sistema je snižena sa 215 na 207 ks, ali je došlo do uvećanja najvišeg obrtnog momenta, pa je on umesto nekadašnjih 315 sada na koti od 335 Nm.

Jedanaesta generacija sedana će biti montirana u istoj fabrici, onoj izgrađenoj u američkoj saveznoj državi Ohajo, u kojoj je rađena i odlazeća iteracija. Proizvodnji će se u kasnijem trenutku priključiti i Hondina fabrika u Kini.

Prodaja Accorda u Americi kreće ove zime. Cenu nemamo, ali znamo da se Accord od kog se opraštamo (bez da smo ga videli uživo) prodaje preko bare za početnu sumu od 26,5 hiljada dolara.

AutoRepulika

(6415)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Yankee

Kad porastem bicu Lincoln Aviator.

comment image

Milan Grozdanović

i na kraju kupis BMW 😉

TheStig

Nije bolest sve sto boli 🤣

Bungi

Znam tačno na šta misliš.Prvo za oko zapadne lijep automobil.A nakon toga se ispostavi da njega vozi još ljepša žena. 😛😜🤪

Balkanboj

Pa realno umiruća Insignia je tih dimenzija i nije to ništa preveliko. Osim kad treba uparkirati u neku gradsku garažu napravljenu za automobile iz 60-ih godina.

Deluje simpa, kabina više negoli eksterijer.

Renault Terminator

Lijepa Honda,klasika,nema greške.Ovaj hibrid sa 207 konja prava mjera.Mane,mali prtljažnik za te dimenzije automibila.U Evropi ga neće biti?

BB

Stvarno, u tolikoj dimenziji ke prtljažnik baš mali…

Yankee

„Prodaja Accorda u Americi kreće ove zime. Cenu nemamo, ali znamo da se Accord od kog se opraštamo (bez da smo ga videli uživo) prodaje preko bare za početnu sumu od 26,5 hiljada dolara.“

Prateci Hondine trendove iz proteklih nekoliko meseci, eliminisace dva bazna paketa opreme, a onom narednom ce dignuti cenu za $3.000, pa ce tako pocetna cena biti $33.000 umesto sadasnjih $26.500. 😉

Matija

33 hiljade u Americi znaci preko 40 hiljada u Evropi. Zasto bas ni jedna firma ne pokusa srecu sa damping cenama u Evropi?

Laki

Vrlo dobro sve skupa.

Rikošet

Dopada mi se jednostavan dizajn, ali da je nešto novo i inovativno ponuđeno nije. S vana mi liči na više automobila istovremeno…

Enterijer mi je bolji dio automobila u svakom pogledu…

https://www.youtube.com/watch?v=Ng-AvudE7C8

Matija

Limuzina duzine oko 5 m pripada gornjoj klasi automobila, cena za ovako veliki auto je veoma primamljiva. Dizajn je uradjen kvalitetno, ne postoji nista sto bi trebalo kritikovati, osim jednog – ovde nema bas nista novo, to je rutinski dizajn na visokom nivou! Prtljaznik od 473 lit. nije mali ali sa velikim zadnjim poklopcem ova limuzina dobila bi jos veci a unutrasnji prostor mogao bi fleksibilnije da se koristi. Problem je sto istocna trzista traze zaseban poklopac prtljaznika – to je neka njihova moda za koju nema objasnjenja. Evropljani su mnogo racionalniji u vezi toga.

TheStig

Uh prilicno diskutabilan dizajn. Ne lici na Hondu. 😵‍💫

Crni

Piše Honda ali ovo je modifikovana kopija Peugeota 508. Mislim isključivo na exterijer vozila. Šteta, Accord je nekada bio puno odvazniji sa dizajnom.

DUDE

Malo Lincoln Navigator, malo Volvo S90.
Sve u svemu: diskretan automobil svedenog dizajna, proverenog kvaliteta, old-school.
Da je cena kao u USA, rado bih ga uzeo u razmatranje.
Steta sto se vec 2 generacije ne prodaje u Evropi.