1. Home
  2. Vesti
  3. Kada u Americi padne prvi sneg…
Kada u Americi padne prvi sneg…
42

Kada u Americi padne prvi sneg…

532
42
Podelite sa prijateljima:

Poznato je da Amerikanci nisu preterano dobri vozači, što u neku ruku nije ni iznenađenje kada se zna da su im auto-škole u najmanju ruku smešne, a testovi toliko slabi, odnosno toliko lagani da ih gotovo svako može položiti. U interesu je da se kupuje (i slupa) što više automobila, i da se što više novca plaća za svrhe osiguranja. Obično su jesenja sezona i prvi dani zime oni u kojima viđamo najviše saobraćajnih slučajeva zbog vremenskih neprilika.

Kada se tome doda informacija koja govori da zimski pneumatici nisu obavezni, kao i da su vlasnici terenaca i kamioneta sa pogonom na sva četiri točka „puni sebe“ i s idejom da mogu da voze kao da snega i/ili leda uopšte nema, dolazimo naravno do recepta za katastrofu.


Ovih dana američka savezna država Kolorado se našla u medijima nakon što je napadalo oko desetak centimetara snega. Prethodno je padala kiša, put se predvodio u led, a zatim smo videli i spomenuti sneg. Incident se desio u gradu Denveru u ranim jutarnjim satima, a na predelu jednog mosta je došlo do lančanog sudara u kome je učestvovalo preko sto automobila.

Kako prenose lokalni mediji, stanovnike Denvera i nije toliko iznenadio sneg koliko ih je šokirao debeo sloj leda ispod njega, pa je praktično bilo nemoguće izbeći sudare. Na pitanje zašto lokalne vlasti nisu bacile so na puteve, oni kažu da jesu, ali da je bilo nemoguće to uraditi na baš svakoj ulici.

Nije nam baš jasno kako su propustili onu baš prometnu, pod imenom Zapadne šeste avenije, gde je do incidenta i došlo. Sudari su postali toliko česti da su policijske snage prestale dolaziti, već je vozačima javljeno da ih pozovu samo u slučaju da je neko povređen, a u protivnom, od svih strana u sudaru je zatraženo da razmene podatke iz vozačkih dozvola i informacije o osiguranju.

Neki vozači koji su učestvovali u sudaru kažu da je loše vreme uzrokovalo da ne primete kolonu vozila, sve dok nije bilo kasno. U tim uslovima im nije ostalo ništa drugo nego da pritisnu kočnicu, pri čemu je broj sudarenih vozila samo rastao. Logika bi nam rekla da je u takvim uslovima pametno usporiti, ali dosta puta smo videli da logika nije jača strana Jenkija.


Sreća u nesreći je ona da su brzine bile dovoljno niske da nije zabeležena niti jedna povreda, a u vreme pisanja ove priče put na šestoj aveniji je još uvek zatvoren za saobraćaj…

AutoRepublika

(532)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

42 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Jedan od jacih faktora koji uticu na brojnost zimskih udesa jesu – savremena vozila! Danasnji auomobil raspolaze sa nizom elektronskih uredjaja ciji je zadatak da pomognu vozacu u kriticnim situacijama. Mladi vozaci se zbog toga suvise oslanjaju na tehniku i ne razmisljaju o tome da su fizicke granice na snegu i ledu jako niske! Uzasavam se kada zimi u retrovizoru vidim da auto iza mene vozi na suvise kratkom rastojanju, kao da je leto! U takvim situacijama upozoravam ih sa 4 migavca – neki kapiraju, vecina ne.

Renault Terminator

Najbolja tehnologija i tehnika u zimskim uslovima su ljudi,odnosno čovijek koji zna šta znači snijeg i led ispod točkova.I tu dolazi do grešaka naravno,ali daleko manje i skoro zanemarljivo u poređenju sa onim vozačima koji nemaju znanje kako se ponašati na snijegu i ledu i oslanjaju se isključivo na tehnologiju automobila a ponašaju se kao da igraju neku simulaciju vožnje na kompjuteru pa kada se razbiju,vratiće ga računar opet na cestu kao da ništa nije ni bilo.U pravom životu to nije tako,nema popravnog kada završiš u jendeku.

moron

Dobar deo uzroka leži i u američkom razumevanju pojma „all season“ guma. Jer, ono što Ameri smatraju „all season“ gumom, u ostatku sveta je – letnja guma.

Uz to, neki tamo voze i na „polućelavim“ gumama, da ih sada ponovo ne prozivamo 😊

https://autorepublika.com/2018/11/19/zanimljivost-dana-licno-iskustvo-gume-rekorderi-155-000-km/

Renault Terminator

Ma prozivaj ga bre,samo se zajebava😁.

Balkanboj

Upravo to. Kada sam video šta moj prijatelj vozi zimi, t.j. kakve gume ima na svom automobilu (a živi u Čikagu) shvatio sam kako naši zakoni i nisu toliko glupi.

BB

I to guma košta k’o dva hamburera, ali ko će u to još ulagati 🤣

Laki

Prvi snijeg i prva ljetna kiša nakon sušnog perioda se ne smiju podcijeniti nigdje.Dali bio autoput ili neki drugi gdje se brzo vozi čim vidim da par vozila „peglaju“ jedni druge ja skinem nogu s gasa dok se oni ne dogovore što bih i vama savjetovao!!!

'79 DeVille

„…Poznato je da Amerikanci nisu preterano dobri vozači, što u neku ruku nije ni iznenađenje kada se zna da su im auto-škole u najmanju ruku smešne, a testovi toliko slabi, odnosno toliko lagani da ih gotovo svako može položiti…“

Kome je to poznato? Srpskim Sumaherima? Pisete o stvarima o kojima ne znate ama bas nista, o polaganju ispita, o testovima, sudite drugima dok ignorisete sebe i svoje nedostatke.

Od trista miliona vozila na putu ovo i nije vest. Svakodnevno gubljenje zivota u Srbiji svakako jeste.

Yankee

Evo ja sam dosao u Ameriku kad sam imao 15 godina i znam iz licnog iskustva o procesu kakav je bio. Imao sam 8 sati nastave, 8 sati voznje u auto skoli i jos 8 sati gledanja nekoga drugog da vozi. Morao sam da uzmem samo pismeni test i da imam tacno minimalno 15 odgovora na testu od 20 pitanja. Voznju nikad nisam polagao vec se racunalo onih 8 sati koje sam proveo u voznji u auto skoli.
I eto meni takvom su dali vozacku dozvolu sa 16 godina bez ikakvih restrikcija … 😉

Matija

A sada priznaj koliko imas udesa u karijeri! 🙂

Yankee

Ni jedan. Sad kad sam rekao to verovatno cu ga imati ovog vikenda …

Milan Grozdanović

Ovaj tekst je pisao Amerikanac, a logicno je da Amerikanac koji zivi u SAD moze mnogo bolje i detaljnije da prenese utiske iz Amerike od bilo kog drugog. A svakako, toliko je filmova i serija predstavilo koliko je tamo jednostavnije dobiti dozvolu za upravljanje vozilom.

Ako imate drugacije iskustvo i predstavu o vozacima Amerikancima, napisite i posaljite nam, objavicemo.

'79 DeVille

Ja zivim uj Severnoj Americi od svoje dvanaeste godine. Zapadna obala, Vancouver – British Columbia, Victoria – BC, Seattle – Washington State, Cannon Beach – Oregon. Sa punih 16 godina sam polagao vozacki ispit u Seattle. Tada je bilo relativno lako. Odlazak u DMV, polaganje propisa. Prilicno lako za onog ko posveti malo paznje i vremena ucenju propisa. Nije bilo davljenja kao sto je u Srbiji ( to sam cuo i procitao, nikada iskusio, i nadam se da necu). Tada sam imao 16 godina. Vozio sam neko vreme sa ‘L’ licencom (learners license, strogi uslovi koriscenja), a onda polagao praktican… Pročitaj više »

moron

Ali, vidi ti šta se u USA deklariše kao All season guma.

https://www.michelinman.com/auto/tires/michelin-primacy-tour-a-s

A dezenom je u pitanju klasična letnja za evropska razumevanja.

Renault Terminator

Ovo nema veze ni sa All season a pogotovo ne sa zimskom gumom.Ovo je klasična ljetna guma.Bar tako ovde u Evropi.

Renault Terminator

Imao je Zvezdan na Bembari All season Michelinke,Crossclimat,možda ima još,nemam pojma.E to je All season guma,bar od Michelina.

TheStig

Bolje da si autobus uzeo. Čuj x7?! Da si rekao seriju 7 pa bi te čovjek razumio. Ovako supreme leader od mene ima palac dole 😀

BB

Auuu, koliko je turbina tek za ovo čudo…? 😜🤣

Renault Terminator

Ili bolje reći koliko ima turbina😁…

Renault Terminator

Ooo benzinjara,pozdravljaju,pozdravljaju,to volim da vidim..

BB

Pa nisu njemu slučajno stavili bubrege na haubu… Šta god davti ode treba bubreg da prodaš da to popraviš 🤣😂

Renault Terminator

U ovome tenku će biti kao bubreg u loju🤣…

Laki

E sad kad se navikneš na vazdušno ogibljenje onda nema nazad.Kad te vide u retrovizoru sa ovim „Feudalcem“ odmah će uključiti desni žmigavac ne treba ti ni rotaciono ni blinkeri 🤣

Renault Terminator

Čekaj da vidim šta je X7😁….
Ih,ovo bi ja nazvao čardak tenk.Ovo je brate teška artiljerija.
Zašto nikada na BMW?Za X5 mi je jasno zašto ne.
Jaooo ne staj mi na muku…nisam mogao naći Michelin Pilot Alpin ovde kod mene u dimenziji koja mi treba i onda nisam imao kud nego na Michelin Alpin 6.
Daj bre više neki tekst o onoj Alpini,šta si se ulijenio😁

Renault Terminator

Mercedizovan🤦‍♂️🙃…

'79 DeVille

Cross Climate je ‘All Weather’ guma, razlika je velika.

'79 DeVille

Razumeju se kao marica u kriv *urac…. Oznaka M+S je na svim A/S gumama. Nigde je necete naci na letnjim gumama.
Nemam iskustva sa Primacy Tour ali odlicno iskustvo sa Pilot Sport A/S 3+

Renault Terminator

Ja sam u Alberti „polagao“ za vozačku.Priznali su Srpsku vozačku sa sve kategorijama pa je bio neki ubrzani sistem. Kod mene je išlo prvo Class 7,teorija.Mislim da sam imao nekih 40-ak pitanja na testu,slagaću sada nisiam siguran,već polako zaboravljam,vrijeme čini svoje..poslije toga polagao sam vožnju za automobil,bez dodatnih časova,prosto se pojavio u zakazanom terminu sa svojim vozilom (RAM 1500 je bio u mome slučaju) instruktor je sjeo pored mene i udri.To je bila Class 5.E onda sam imao Air brake test,to sam takođe morao položiti prije starta polaganja za kamion.Kada sam to položio e onda sam opet teoriju polagao za… Pročitaj više »

BB

Kakvi lanci? Dobra zimska guma je za asfalt, kišu, snijeg, led. Ja sam u zadnjih 20 godina jednom stavio lance i nisam se pomakao ni za milimetar u odnosu dokle sam došao gumama. Nećeš ti vidjeti opasnost pa zaustaviti da staviš lance pa opet krenuti u naglo kočenje (jer, eto, bolja je trakcoja 😜). Nađi tamo zimske gume pa da vidiš kako to ide… I treba da „čitaš“ led i snijeg, nije svaki isti. Ako je baš hladno, led je „čupav“ guma ima dobru trakciju. Onaj blizu tačke topljenja je jako klizav i lako se završi u kanalu. Ako je… Pročitaj više »

Laki

Više puta sam čuo upravo to da je „Cross Climate“dobar dvije zime a posle toga naglo gubi grip o krivinama da ne govorimo.

'79 DeVille

Udjes ti u kamion in nonsalantno … Sta je bilo kada si se probudio?

Kada saobracajni znak kaze lanci obavezni za sva vozila sto bi se ja pravio pametan pa da me iskljuce iz saobracaja i jos kazne. A i ne kurcim se, niko me ne gleda dok vozim.

Sto se lanaca tice, pogledaj YT, nema bolje trakcije, narocito ako ima leda.

BB

Pa gdje su lanci ovim jadnicima iz priče? Druže, lanci su za ekstremne uslove i planinske prevoje, ali te iznenađenje može sačekati na svakom ćošku, mostu, hladovini, tubsamo zimska guma sa puno lamela pomaže.

A kad sam se probudio? Očistio sam snijeg oko kuće, zašto pitaš?

BB

S druge strane postoje i drugi načini učenja, mislim da niko od nas prisutnih na AR nije naučio vožnju u auto školi, svi smo mi ganjali auto po selima i ulici prije nego izađemo na polaganje. Dakle nešto drugo njima fali…

Laki

👍

Matija

Moj najbolji zimski auto bio je stari VW T3 kombi! Motor je pozadi, dobra trakcija i dobro koci motorom – na snegu i ledu ne pipam kocnicu! U kombinaciji sa zimskim gumama bio je nezadrziv! Nikada nisam dosao u neku kriticnu situaciju. Posle 20 godina poceo je nezadrzivo da rdja a na motoru je vec treci put otisao dihtung glave. Tada smo se rastali. Slava mu! I dan-danas bih ga rado vozio! 🙂

BB

Moj kum imao takav turbo dizel, hvalio ga na sva usta. Iako je bio nejači od Mercedesa koji je imao, bio je brži sa njim, kaže: Ja vidim preko svih auta i nema potrebe da usporavam i da izvirujem kao kad sam autom. A pogotovo što je turbo držao brzinu i uzbrdo…
Isto tako n akraju problemi sa glavom, popravci, ukradu ga lopovi, srećiom pa ga nađu (neke aute su zapalili), i na kraju rastanak…