1. Home
  2. Testovi
  3. AR test : Opel Astra 1.2 PureTech/130 EAT8 GS Line
AR test : Opel Astra 1.2 PureTech/130 EAT8 GS Line
90

AR test : Opel Astra 1.2 PureTech/130 EAT8 GS Line

2.99K
90
Podelite sa prijateljima:

Novo poglavlje

Ova 2022. ostaće zabeležena u analima Opela kao godina kada je lansirana šesta generacija Astre. Ovaj nemački proizvođač tako je nakon Corse, Mokke i Grandlanda opet posegnuo za zajedničkom „bankom organa“ grupacije Stellantis, nova Astra nije dakle ništa drugo do preobučen Peugeot 308.

Svežeg i orginalnog dizajna, nov Opel Astra deli EMP2 platformu, menjače, agregate, ogibljenje i još mnogo toga s bratskim Peugeotom 308 i DS4. Izuzmemo li hibrid sa spoljašnjim punjenjem od 225 ks, planiran dogodine, i kod Astre pronalazimo benzinski 1.2 PureTech od 110 i 130 ks, dizel blok 1.5 BlueHD/130 ks, i slabiji PHEV od 180 ks.

Nešto kasnije, očekuje se i 100 % električna verzija, kao i karavanska modifikacija karoserije, upravo kao kod Peugeota 308. Dakle još od 2017, kada je postao ravnopravan član familije PSA, danas Stellantis, koliko god se to skepticima ne dopada, Opel je u punoj renesansi!

Nova Corsa i Mokka crpu energiju grupacije i verovali ili ne, ostvaruju odlične prodajne rezultate, Corsa se recimo do sada prodala u preko 300.000 primeraka. Od Astre se očekuje još više, iz prostog razloga jer se radi o najpopularnijem modelu kuće, do 1991. godine pa do danas, prodala se u preko petnaest miliona primeraka.

Ruku na srce pod pokroviteljstvom GM, Opel je imao znatno šire tržište od evropskog, no ako ništa drugo njegov opstanak nije više u pitanju. Dakle Astra šesti opus nije krenula od praznog papira, sve što je „nevidljivo “ golim okom je zajedničko vlasništvo grupacije, sve ostalo je različito.

Dizajneri Opela opet su uspešno zakamuflirali zajedničku bazu i podarili Astri autetičnost kao u slučaju Corse, Mokke i SUV-a Grandlanda. Tim bolje jer prilikom kupovine automobila dizajn često igra presudnu ulogu, s te strane Astra ima sve šanse za uspeh!

Vizuelno gledano radi se o pravoj metamorfozi, nova nema nikakvih zajedničkih stilskih elementa s prethodnom, počevši od proporcija. Ova generacija bez sumnje deluje modernije, kompaktnije, uz sada prepoznatljive oštre forme.

Prednji deo nasledio je isto tako crnu masku Vizor spojenu s farovima, deluje kao da čine celinu. Skuplje verzije, kao što je ovde predstavljena GS Line, poseduju i dvobojnu karoseriju i specifične branike, što uz aluminijumske naplatke od 18 cola i niskoprofine gume dimenzija 225/40, za koje sam na prvi pogled pomislio da su izduvane, samo pojačavaju utisak.

Ništa manje nije atraktivan zadnji deo, izdvojiću samo treće štop svetlo postavljeno vertikalno u crnom plastičnom spojleru. Naravno da sve Astre neće biti ovako atraktivne, no uprkos tome nalazim da poseduje jak karakter koji mi se iskreno rečeno sviđa!

Možda ne toliko koliko Peugeot 308 i DS4, koji su pobrali silne lovorike po pitanju dizajna, ali sasvim dovoljno da se za njim znatiželjno okrenem! Rekao bih stvar ukusa, Corsa se recimo mnogo više dopala kupcima s druge strane reke Rajne, da li zbog stila ili samo zato što je teoretski još uvek nemački brend, vrag će ga znati…

„Švapski“ strogo

Inženjeri i dizajneri Opela imaju punu slobodu i nezavisnost prilikom kreiranja karoserije i enterijera, tim bolje, neupućeni u automobilska zbivanja nikada ne bi pogodili da se ispod skuta Peugeota krije Astra, kao ni u slučaju Mokke koja je na bazi Peugeota 2008 i Corse, i koja sve deli s modelom 208.

Spolja smo tako zaključili da ova dva modela nemaju zajedničkih tačaka, isto je i po pitanju enterijera. Nema kod Astre ni traga ni glasa od takozvanog i-Cocpita kao kod francuskog brenda, ergonomija vozačevog radnog mesta je potuno klasična.

Umesto minijaturnog upravljača kod 308 ovde je solidnih dimenzija, uz odlična AGR sedišta po kojima je Opel i pre prelaske pod skute PSA bio poznat. U našem slučaju presvučena su kombinacijom eko kože i Alkantare, s električnim komandama za vozača, računajući i one za donji, lumbalni deo leđa.

Predviđen je čak i produžetak za ispod kolena, retkost u segmentu. Na ovom polju ne pronađoh mu nikakve zamerke, mišljenja će verovatno biti podeljena u vezi instrument table, nazvane „Pure Panel“. Kao i kod Mokke, i ovde se radi o dva velika ekrana od 10 inča, no kod Astre su spojena u jednu celinu, te blago zaokrenuta ka vozaču. Desni je kao po običaju info-zabavni, dok drugi, ispred vozača, zamenjuje klasične instrumente.

Dok se ne da kontakt sve je crno, tek po startovanju uverih se da funkcioniše u stilu smartfona. Iako je grafika različita, sistem za multimediju, isti je kao i kod ostalih modela grupacije Stellantis, dakle pomalo komplikovan za upotrebu, ni najbolji ni najlošiji na tržištu!

Ovde je predviđen i asistent „Hey Opel“, preko koga se izdaju vokalne komande i dobijaju neophodne informacije. Tek da se zna, u serijskoj opremi za sve verzije su konekcije Apple CarPlay i Androit Auto. Osim što deluje moderno, kokpit se pokazao i retko praktičnim, usled odsustva ručice menjača, koja je kao i kod novijih modela grupacije zamenjena sklopkom skromnih dimenzija, mesta za odlaganje sitnica na centralnoj konsoli ima u izobilju.

Primećujem da su pored sklopke menjača i druge komande preuzete iz aktuelnih modela kuće, odnosno za ručnu elektronsku kočnicu i taster za izbor programa rada motora, čak je i oslonac za lakat isti. Poklopac iz dva dela skriva ogromnu rupetinu u koju staje više vlaša od 1 litre, dok se sitnice mogu odložiti u pregradak s roletnicom pored menjača (ujedno služi i za beskontaktno punjenje smarfona), te udubljenja za limenke, naravno i u police na vratima i standardni pregradak ispred suvozača.

Upotrebljena plastika je na nivou najboljih predstavnika u segmentu, kao i sam kvalitet fabrikacije. Sve mi deluje veoma solidno, rekao bih posve normalno ukoliko se zna da Astra silazi s istih proizvodnih traka kao i DS4, u Fabrici u Rizelshajmu u Nemačkoj.

U vezi kokpita i ergonomije treba istaći da su glavne komande, gde pre svega mislim na klima uređaj, te grejače sedišta i upravljača, „izvučene“ iz ekrana, kako bi se direktno poseglo za njima. Pametno, jer ekrani su prilično komplikovani i bogati informacijama, posebno onaj ispred vozača u funkciji instrument table.

 

Svega tu ima no i to zavisi od vozača koji može da izabere funkcije koje želi imati ispred očiju. Treba ući u memoriju dok vozilo nije u pokretu i izvršiti selekciju željenih, odnosno napraviti više različitih profila s drugačijim informacijama, koje će po potrebi izabrati. Naravno da se može promeniti i boja ekrana zajedno s dekorativnim osvetljenjem unutrašnjosti (LED diode na centralnoj konsoli i vratima), ali pojedini pokazivači, kao što je to obrtomer, uvek je vidu banalne vertikalne crte, pored koje se ciframa ispisuju obrtaji motora.

Moglo je to i bolje u stilu 308, gde se veoma uspešno imitiraju klasični pokazivači za brzinu i režim rada motora… Za utehu predviđen je „head up“ displej, tako da pogled ni nije neophodnu spustiti na instrument tablu. Za prednja sedišta rekoh da su odlična, podrazumeva se da se u segmentu bolje osećaju putnici napred nego li na zadnjoj klupi.

Prostor koji im je na raspolaganju je posve prosečan, dve osobe do nekih 1,8 metara neće imati većih problema s glavom i nogama, sve dok su na prednjim sedištima vozač i suvozač slićnih dimenzija. I ovde mogu biti grejana (opcija), dok je za punjenje smartfona predviđen jedan USB priključak, pored izduva za topli/hladni vazduh.

Tako dođosmo i do prtljažnika, za 52 litra većeg nego li kod predhodne Astre. Kada je spuštena polica koja ga deli po horizontali, ili bez nje, zapremina iznosi 422 litara, da bi se njenim podizanjem na viši nivo i obaranjem zadnjih naslona dobila ravna površina od 1.332 litra.

Podaci se odnose na voženi model, kod hibridne verzija prtljažnik je osetno manji, njegova maksimalna zapremina ograničena je na 305 litara. Onako usput, nova Astra po spoljašnjim dimenzijama veoma je bliska prethodnoj (duža je i šira tek za 5 mm), odnosno sličnih je dimenzija kao i 308 i DS4 (4,37×1,86×1,47).

Poznata priča

Kako je nova Astra veoma tražena od strane francuskih novinara, nisam, što bi rekle Lale, „zakerao“ (insistirao) po pitanju motorizacije. Ma daj šta imaš, rekoh Kristoferu šefu voznog parka, tako da mi zapade snažniji benzinac 1.2 PureTech od 130 ks, uparen s automatskim menjačem EAT8.

Ovaj može biti i klasičan šestostepeni, kao kod slabije verzije od 110 ks (kod ove nije predviđen automatski), kada je Astra jeftinija za 1.800 evra (isti završni nivo). Kad smo već kod cene zašto odmah ne reći da početna uz voženi agregat iznosi 28.200 evra (31.250 za testirani GS-Line), odnosno uz slabiji od 23.750 evra.

Razlika je značajna jer snažnija verzija startuje s višim završnim nivoom Elegance, slabiji s istom opremom jeftiniji je tek za 800 evra. Cene se odnose na francusko tržište, ukoliko se ne varam za domaće još uvek nisu poznate. Dakle da sam mogao da biram verovatno bi se odlučio upravo za voženu verziju ili eventualno 1.5 BlueHDi/130, hibrid od 180 ks sigurno je perfomantniji ali i skuplji za čitavih 7.550 evra (bez uračunatih subvencija).

Vratimo se zato našem malom trocilindarskom 1.2, sada nam dobro poznatom iz nebrojenih modela grupacije. Tek kurioziteta radi, poslednja Astra koju sam pre dve godine vozio imala je isto tako trocilindarski 1.2 od 145 ks, ali je ovaj bio poreklom iz GM.

Jednostavno prilikom prelaska Opela u ruke PSA u ugovoru je stajalo da Astra mora zadržati svoje agregate sve do 2022. godine, uostalom nikom se nije isplatilo da značajnije investira u model na kraju karijere. Dakle šta reći o francuskom motoru 1.2 PureTech, a ne ponoviti se?

Agregat koji pokreće znatno veće i teže modela naravno da nema nikavih problema ni u Astri, koja je zahvaljući upotrebi lakih materijala (poklopac motora od aluminuma, peta vrata od plastike…) obuzdala težinu na 1.340 kilograma. Iako je dovoljno snažan za većinu „normalnih“ vozača, od njega ne očekujete perfomanse kakve je svojevremeno imala Astra 1.4 T/150 ks i 1.6 Turbo od 200 ks.

OK, tu su sada hibridi slične snage, ali s težinom većom za oko 350 kg (1.678 Kg), što negativno utiče na perfomanse. Sve dok je vožnja umereno dinamična 1.2 PureTech više manje uspešno ispunjava svoju funkciju, s tim da se mora pomiriti s (pre)grlatim zvukom prilikom snažnijeg ubrzanja. Evidentno je da mu menjač s osam prenosa pomaže da se što bolje iskaže, zahvaljujući njemu uvek je u adekvatnom režimu rada.

Izborom programa „Sport“ ostaje u nižim prenosima (postoje još „Normal i Eco“), kada i električna asistencija upravljača oslabi. Prenosi se mogu menjati i manuelno ručicama pored upravljača (dugme M na sklopki menjača), čime se iskreno rečeno ništa ne dobija, elektronika uvek ima poslednju reč (sama prebaci u viši ili niži prenos ukoliko su obrtaji motora neadekvatni).

Automatika sve obavlja sama i funkcioniše savršeno, jedino ponekad zna da cimne prilikom zaustavljanja. Opet zahvaljujući automatskom menjaču s osam prenosa režim rada agregata na autoputu je nizak, sve do nekih 145-150 km/h ne prebacuje 2.500 o/min (pri 130 km/h tek 2.200 o/min). U ovakvim okolnostima potrošnja se kreće oko 6,5 lit, što je znatno više nego li na otvorenom putu.

Pravo miholjsko leto izmamilo nas je u prirodu, odosmo tako za vikend s našom Astrom do brvnare na jezeru kod prijatelja, udaljenu stotinak kilometara. Nakon 1h30 „cool“ vožnje (brzina kretanja između 50 i 110 km/h), putni računar pokazao je podatak od samo 5,6 litara na stotinu kilometara.

Na kraju testa ukupni prosek se stabilizovao na posle prihvatljivih 7,1 lit, bez obira što po gradu potrošnja može biti i dvocifrena. Ruku na srce zbog i dalje hronične nestašice goriva na francuskim pumpama, vozio sam prilično ekonomično, s malo težim stopalom na gasu prosek je viši za jedno 0,5 lit.

Dizel iste snage troši oko 1,5 lit manje, ali je njegova rentabilnost veoma diskutabilna, pre svega zbog osetno skupljeg goriva i razlike u ceni od 2.400 evra. Što se tiče vozne dinamike samo reči hvale, iako inženjeri Opela drugačije podešavaju ogibljenje (u principu adaptiraju ga nemačkim putevima), ne osetih neku posebnu razliku u vožnji između Astre i 308.

Želim reći kako je Astra veoma agilna, pokretljiva, čak i kada se pogura do maksimalnih granica zadnji kraj kontrolisano proklizava. Vožena verzija u završnom nivou GS Line nije ništa tvrđe trimovana od ostalih, ali spomenuti Michelinovi niskoprofilni pneumatici 225/40 R18 evidentno pozitivno utiču na ponašanje na putu, odnosno negativno na udobnost.

Ne toliko da bi je značajnije narušili, daleko od toga, preko ležećih policajaca bez problema sam prelazio brzinom većom od preporučene. Pored aktivne sigurnosti podrazumeva se da poseduje i sve elemente pasivne, kao i elektronske sisteme koje grupacija Stellantis ugrađuje u svoje modele.

Mislim pre svega na aktivni regulator brzine i poluautonomnu vožnju, na autoputu se uverih da funkcioniše besprekorno. Ostale sisteme i opremu ne vredi navoditi, u zavisi od završnog nivoa lista bi bila preduga. U Francuskoj ih je ukupno pet, kao što rekoh cena najjeftinije Astre na ovon trzištu iznosi 23.750, dok za najskuplju 1.6 HYbrid Ultimate/180, treba 43.000 evra.

U vezi nje samo par podataka, za osnovu je poslužio četvorocilindarski benzinac 1.6 od 150 ks, koji je potpomognut električnim motorom od 110 ks, napajan baterijom od 12,4 KWh. Za sledeće druženje planiram upravo ovaj pogonski sklop, mada bi mi dizel 1.5 BlueHDi bolje „lego“ ukoliko se nađe vremena, para i goriva za neki duži put.

Jer kriza s nestašicom, odnosno štrajkovima, nije definitivno rešena, samo dan pre nego li sam preuzeti novu Mazdu CX-60, zbog nedostatka goriva test vožnja mi je pomerena za sredinu novembra! Što se tiče Astre, pa i Opela ukoliko hoćete, nebo je vedro, iako će pojedini reći kako je izgubio autetičnost od kako je pod skutima PSA, odnosno Stellantisa.

Važnije od toga je to što Opel nije više gubitaški brend, njegova sudbina nije kao nekada pod znakom pitanja. Ovakva kakva je, nova Astra bez sumnje će postići solidan komercijalni uspeh, pored još 3-4 modela, koji isto tako imaju veoma dobru prođu, pronašla je svoje mesto pod Suncem, pre svega stilom vidljivo različitim od braće.

Tekst i slike: Perica Rajković

 

Opel Astra 1.2 PureTech/130 EAT8 GS Line

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: hečbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4,37 x 1,86 x 1,47
Međuosovinsko rastojanje: 2.670 mm
Zapremina prtljažnika: 422 lit
Masa praznog vozila: 1.341  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: 3/benzin
Radna zapremina: 1.199
Snaga: 130 ks pri 5.500 o/min
Maks. obrtni moment: 230 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: automatski EAT8

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/polukruta osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 225/40 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 9,8 sec
Maks. brzina: 210 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: benzin
Zapremina rezervoara: 48 lit
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 5,5/7,1 lit
Emisija CO2: 126-131 g/km

Cena

Cena u Francuskoj od 23.750 evra

Dobre strane:

Dizajn, dinamički kvaliteti, kvalitet fabrikacije, dovoljno snažan i ekonomičan agregat, opšta udobnost, automatski menjač

Loše strane:

Posve prosečan unutrašnji prostor, bez snažnih SUS agregata, vibracije i buka agregata u višim obrtajima, grafika instrument table         
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 8 
Enterijer: 8
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 7,5 Ukupno 7,5 
Kabina:7,5
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5 
Pozadi:7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse:8
Šasija
Ogibljenje: 8,5 Ukupno 8,5
Kočnice: 8,5
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7,25 
Potrošnja: 7,5
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 7 
Ocena: 7,75

(2993)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

90 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Nekome se više sviđa savremeniji ( nabudženiji ) dizajn Pug 308, ali i ova verzija Astre, koja je „opuštenija“, skromnija, je veoma dobra.

U principu, sa istom mehanikom, to će biti i najveća stavka za odluku običnog kupca između 308 i Astre.

Hi Tec dizajn, ili klasika… birajte sami

Peki,

fotka bureta i stolica sa lišćem, kao i servirano suvo voće, fantastično, jednostavno sam baš zastao dok sam listao fotke, predobre

Bravo sa sve

pozz

Izmenjeno 1 godina pre od strane s mile
Peki

„Suvo voce“ su zapravo kolaci sa svezim lakiranim vocem, posluzeni kao desert! Nisam hteo da preterujem i slikam lososa na rostilju s povrcem koje sam iseckao i pripremio (to ovde nazivaju ratatuj, krcka se na laganoj vatri oko sat vremena), kao ni sa sirevima koji smo degustirali uz crno vino pre deserta… 🙂

s mile

Ja te molim, da kada god možeš, postaviš fotke „iz kuhinje“, obožavam šarenilo hrane. Ona tvoja letovanja, sa šerenilom hrane su mi šlag na torti, uz test auta.

Suki

Dobro jutro, Peki. Odličan test i odlično auto. Baš mi je žao što se nismo vidjeli i što nisam uspio sjesti u Astricu. Eto još jedan razlog da se nađemo idući put. Lijepo je vrijeme u Francuskoj ovih dana, treba to iskoristiti! Sutra idem na E-expo, najveća nordijska izložba svega na struju. Od dildaca do kamiona!🤣🤣🤣🤣🤣
Ps. Danas sam slučajno naletio na cijenu nove Honde Civic Advance i ostao šokiran😱😱😱😱😱: 58 000 Eura. Znam da danska ima jako skupe aute i da ni ostali nisu jeftiniji, ali 58 000! Otišle cijene svega u 3 pm.
Veliki pozdrav!

moron

Ako si potencijalni kupac, a ne salonski šetač, kod nas će tu Hondu Civic da ti ponude za ispod 40, a imaš (potencijalno) i subvenciju (ako podneseš zahtev posle N.G.)

J4ZZ3R

A za salonske bicikliste je li isti, tvrd stav ili prolaze isto kao šetači 🙂
Svejedno hvala predsedniku i Delta autu što su nam omogućili nižu cenu Civica nego u Danskoj, a boga mi i Turskoj. Nema predaje! 🙂

Izmenjeno 1 godina pre od strane J4ZZ3R
moron

😊😊😊

Branko

Lijep uradak Peki… 🙂 Btw, isplativost dizela ne da nije upitna, nego je nema! Barem po ovim cijenama dizela u Hr.

Iznogud Časni

Valjda se auto vozi iz gusta, čuj isplatljivost. Pa sa dildama nikad nećeš biti isplatljiv, struja će rasti, a baterije po 20 Krka zamjena, probaj prodati kome polovan, oces moj kuki,dizel vozis jer za 2500 dobija puno jači motor, čvršće komponente (zbog prirode dizel motora) a to znači izdrzajnije… Ali 20 000e razlike u cijeni diSela i hibrida nikad se neće isplatiti pa ni tad.

moron

Da, taj gušt je ono što mene i dalje povremeno vuče dizelima

Branko

Pa nije tako; PHEV ima istu ili nižu cijenu, barem u Hr. Baterija ne košta 20 “krka”, nego 7.100 EUR (provjerio). Prodao sam polovan i dobio dobru cijenu. Što se tiče momenta, EM je usporediv s dizelom po među ubrzanju. Održavanje je osjetno jeftinije kod PHEV nego kod dizela. Ali tko voli, neka izvoli.

moron

I u Srbiji je to mrtva trka 😊 Početkom meseca bijah do ZG. Onim mojim žabarskim đubromobilom pogonjenim mazutom. Da sam išao i CRV-om i vozio na isti način, tj. u granicama dozvoljenog ( što bi bila razlika potrošnje 2-2,5 litra na 100 km ), ekonomski ne bi bilo nikakve razlike.

s mile

Malopre dođog od majstora za auto, pre mene bio Taxista, na TNG, kolega njegov kaže, 30 god sam na TNG, a sada samo na BMB. Dizel skup, TNG sporo isplativ, tako da samo Benzin.

moron

Taksista, logično, sve to gleda samo kroz pitanje dobiti.

BB

Moj prijatelj isto prestao sipati plin… Nije taksista ali svaki dan 100 km na posao…

s mile

sa tom kilometražom, neka gleda metan, dok država ne udari akcize

BB

Daleko mu pumpa 😜
Relacija je Srbac Banja Luka, C3 Picasso 1.4 benzin 95 konja

Laki

Opel iz kataloga u prošlosti uvijek počinje sa „GG“ na tablicama za „Gross Gerau“ sad vidim i kod Francuza dali je slučajno??

moron

Peki, svaka ti čast za one fotografije prirode i u prirodi. Mislim, lepe su i sve ostale, ali, na ove „prirodnjačke“ sam veoma slab 😊

Peki

A ja se toliko trudio da uradim dinamicne sliku u voznji, odoh s prijateljem do jednog slabo koriscenog kruznog toka gde se vrteo k’o blesav, cak smo uspeli i da prospemo nesto benzina iz kanistera koji sam imao u prtljazniku, smrdela je Astra i kada sam je vratio, bez obzira sto sam stavio „kilo“ nekavog spreja koji neutralise mirise! A te slike iz prirode uradih mojim smarfonom, u prolazu, moracu da batalim „dinamicke“ fotke, previse posla za nista…

moron

Izvini sto sam bio iskren, ali, šta ću, samo ti i ubuduće teraj te prirodnjačke fotografije. Uostalom ko ih nudi u svojom testiovima? Skoro niko. A ti baš imaš veoma raznovrsnu ponudu i usuđujem se reći da NIKO ne radi testove ovako lepo kao ti. Bar što se tiče moga ukusa …

s mile

Dvorci, kapije, bašte, priroda, hrana… ma sve je extra dodatak na auto test.
Pravo zadovoljstvo, za čitanje i uživanje.

moron

Najlosije što mogu da uradim sa fotografijama Pekijevih putopisa, jeste da ih dam mojoj supruzi da ih i ona pogleda. I ako me Peki ne razvede, niko neće 🙂

moron

Nešto prema sadašnjoj Astri i nemam neke posebno prijatne emocije. Zbog klasičnih instrumenata (tj. odsustva i-cocpita) smatram je ergonomski boljom varijantom 308-ice mk3. Ali, pošto i samu sadašnju 308-icu baš nešto i ne gotivim, ni ova astra mi se baš nešto posebno ne dopada. Sa ranijim generacijama to nije bio slučaj. One su mi baš bile drage. A ako bih morao da biram, bila bi to karavanska astra, sa 1,2 THP 130 AT. Jeste da dizel nudi veći obrtni moment i mislim da je prijatniji za vožnju (pa bih na ime toga prihvatio i da su mnogo skuplji za vožnju… Pročitaj više »

BB

Vidi, što se tiče momenta, ovaj motorić ide sasvim dobro. Čak iznenađujuće dobro.

Što se tiče menija na instrument tabli, dva mjeseca sam tražio bord kompjuter a tri mjeseca sam tražio prosječnu potrošnju, kad sam je našao bilo je 12 l/100 km (možda to ima veze sa vučom 😜)

moron

Imao bi prijatnije korisničko iskustvo da nisi uspeo da pronađeš taj bord 🙂

BB

Onda bi me kopkalo koliko stvarno troši… 😜

TheStig

Sta znaci ide iznenađujuće dobro? Koliko sek od 0 do 100 i od 80 do 120?

moron

Pa, sigurno bolje nego bilo oji atmosferav te snage, a vrlo slično dizelu, verovatno malo slabije

BB

Od nula do 100 cca 10s, ubaciti se iz sporedne ulice i uklopiti se u kolonu, veoma lako i brzo. Kvačilo i mjenjač odrađeni fantastično, obično se mali benzinci lako gase ako nisi dobro dozirao gas/kvačilo, ovdje to ide kao mlijeko…
Od 80 do 120 još nisam stigao 😜🤣😂, možda sutra oprobam 😉

moron

Čekamo sa nestrpljenjem rezultat dog današnjeg super-testa …
😊

BB

Otvorena cesta prosjek 5.0… u povratku ćemo vidjeti šta auto put kaže…

Uglavom osjećaj brzine je da se auto sporo kreće iako u krivini se osjeća da „sat ne laže“…

J4ZZ3R

A znaš kako lepo ide taj motorlić u c3 / 208 kao praćka … Šta sam BMWa obišao u c3ci… Jedino što moraš da se potkoliš rukom o sedište suvozača u krivini 🙂

TheStig

Praćke im automobili sto idu od 0 do 100 za 10.5 sek 😆E moji entuzijasti. 😅

BB

Neki znaju da idu uzbrdo, neki u krivine, a neki sruše kočnice niz Trebević tako da ni u OVLAŠtenom servisu ne znaju da poprave… 😀

TheStig

Dovescu tebi Kiu da ti pogledas. Vec si se za gume specijalizirao. Sad su na redu kocioni sistemi 🤣

BB

Nedostatak kočnica mene ne može da zaustavi,ali nedostatak vazduha u gumama izgleda da može 😜

J4ZZ3R

Ova dva što sam ja pomenuo idu 9s do 100km h, a praćka nije baš neka brza sprava 🙂 nije metak, nego praćka 🙂 ali za gradski automobil to je jako lepo.
BREAKING news, kupih danas jedan totalno neracionalan automobil, kao privremeno špekulativno rešenje, ali mogu ti reći da bi ga svaki entuzijasta početnik poželeo.
Hajde pogađanje, ko pogodi dobija uporedni test tog automobila i 2008ice pre bilo kog drugog na Balkanu 🙂 ma
šta test rukopis, sve sa hemijskom boljom od Trampove 🙂

Izmenjeno 1 godina pre od strane J4ZZ3R
moron

Ako može pomoć, da li je to tvoje novo vozilo dostupno i u paketu opreme pod nazivom Ambience?

J4ZZ3R

Jok, ali EXTREME provokacija 🙂

moron

Onda je, bojim se, očito da ti i ja ne delimo iste auto snove …

J4ZZ3R

🙂 logično je da si ti bliži i Rumuniji i da te pušu rumunski vetrovi, a da češki porcelan nikad nije zaista izašao iz kuće

TheStig

Kia Stinger ahahaha. Salim se. Ako je neracionalan rekao bih mazda mx5 😁Mada bi ostao kao neraseljeno lice da si to uradio. Sta je jos neracionalno? Uh brate postavljas teska pitanja. Moze pomoc prijatelja? BB de pomozi ti si strucnjak za neracionalne izbore 🤪

Iznogud Časni

Trebao si navesti pet automobila i da izmedju njih biramo, a ovako mi vadiš žuč. Ako je usporedni test, onda mora biti ista klasa kao 2008. Ostaje jedino jazz, samo ne znam sta je tu entuzijastično.🤌🤷🏼‍♂️

J4ZZ3R

Ok: A) 2022 VW UP GTI sa 3k na satu (test) B} 2022 Mazda MX5 G132 Revolution sa 8k na satu C) 2021 Honda e Advance+ sa 12k na satu D) 2021 Mazda CX3 G121 Revolution sa 13k na satu E) 2022 Toyota Yaris 125 Elegant Assist F} 2022 Honda Jazz Executive 1.5 e:HEV G) 2022 Fiat 500e 24kwh H) 2021 Honda HRV 1 5 CVT Elegance sa 7.8k na satu I) 2018 Civic Type R GT sa 72k ma satu J) 2022 Suzuki Swift Sport (yellow) K) 2022 VW Golf 1.5 TSI DSG Life L) 2021 Peugeot 308sw 1.2… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane J4ZZ3R
BB

Glasam za tačku G 😂🤣😂🤣
Taj se dizajn ionako najviše slaže aa tom tačkom 😜😂🤣

TheStig

Sve sem Civic Type R je duboko razocarenje 😁

J4ZZ3R

Da ima Type R sa HDI motorom iz Berlinga 🙂

TheStig

Ako bude VW brisem te iz virtuelnih prijatelja na listi u mojoj glavi haha🤣

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
J4ZZ3R

🙂 Nisi glasao

moron

Auto put zna biti nemilosrdan 😊

BB

Gumi defekt je bio nemilosrdniji 😉

Laki

Probao sam ovaj motor i mene je iznenadio odzivom na gas .

J4ZZ3R

1 2t sa 100ks?. .. Meni regionalne vožnje budu ispod 5 (imam i sa 4.4 litra), a u gradu moja supruga troši oko 7.6 litara

moron

Ne bi to ni dizel značajno manje. Šanse nema.

BB

Taj, vjerujem kad se razradi, da će biti i niža 😉

J4ZZ3R

Angažovao me Pežo, nakon što su raskinuli ugovor sa Đokovićem, treba im neko novo, lepše lice i eto… Živ mi moj Pežo 🙂

BB

Mora da si vakcinisan 😜

J4ZZ3R

Samo to nisam, ali igram tenis super 🙂

BB

Kad si pomenuo neracionalan izbor, mislio sam da si opet sjeo u Hondu 😜. Ali očigledno da si se vodio politikom sad i odmah, pa si uzeo nešto što niko nije htio tj. Bilo na stanju 😜

J4ZZ3R

🙂

Rikošet

Pljuc, nije to više ona GM Astra, čvrsta kao tenk i klasična unutra, i ćao 🙂 To je preobučeni francuska sobarica, koja treba da se uvuče tamo gdje inače Francuzi ne mogu, a to su u lijepo uređena dvorišta dobro situiranih njemačkih penzionera… Herr Dietrich, Hans ili Olaf će se tako osjećati manje prevarenim, a boli briga PSA za Opelom i njegovim proizvodnim pogonimam sa (pre)skupim njemačkim radnicima, koje su u međuvremenu sveli na nivo statističke greške… U situaciji gdje imamo „original“ i „kopiju“ dajem glas za original, dakle malo se protegni i uzmi 308 ili C4 stvar ukusa, a… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet
J4ZZ3R

Tebi će da bude potrebno fizičko obezbeđenje kao ovo pročita naš Opelboy tj Balkanboy 🙂

Rikošet

Znaš kako, mislim da svi dojučerašnji Opelovci, to jeste generacija koja danas broji 35+ ne mogu bezbolno da svare ovu tranziciju sa GM-a na PSA… Razlog? Pa prije svega što je GM dugo godina bio vlasnik Opela i profilisao je njegove kupce prema specifičnim dizajnerskim, tehničkim i pogonskim rješenjima. Osim toga on je bio „gazda“ koji dolazi iz tamo neke daljine preko Atlantika. GM nije štedio puno kada je riječ o Opelu, a PSA to radi drastično… Realno do oživljavanja Chevroleta, Opelovi kupci nisu imali neke značajnije konkurente iz GM jata, jer je Saab bio priča za sebe, a ova… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet
moron

Loše to povezuješ, da Opelovci ne mogu da svare tranziciju Opela u svetlu promene vlasnika. Nema to veze sa vlasničkim pitanjem. Imao sam dva pežoa zaredom, a mada se vlasnik firme/brenda nije promenio, ja nisam mogao da podnesem sve promene koje su donele kasnije generacije pežoa. Imam Fiata, i on služi kako treba, ali, ja ne znam da li ću opet kupiti Fiat. Kao što ne mogu da garantujem da ću ostati veran Hondi. Možda hoću, možda neću. Ono što mene boli i smeta mi, to su sveukupne promene u auto industriji, a i po samim brendovima. Nema to veze… Pročitaj više »

TheStig

Kako nema veze sa vlasničkom strukturom? 😀 Ima veze jer je mali broj korporacija počeo da preuzima sve što išta vrijedi. To je prvo krenula od medija gdje se velike medijske kuće tipa Rojters krenule da kupuju sve drugo. I krenule da oblikuju javno mjenje putem svojih manipulacija. Tako je i u automobilskom industriji. Ko vlada industrijom? VW i Toyota te Tesla koja kreira nerealne profite zahvaljujući nekakvoj špekulaciji. A ko je vlasnik tih brendova? Korporacije. A nekad su vlasnici bili preduzetnici, manji investitori i radnici. A VW radi ono što radi od pamtivjeka. Prosipa fašizam unutar automobilske industrije praveći… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane TheStig
BB

Ima i poneki koji nije suv, evo Pekijeva Astra je mokra od benzina 🤣😂

moron

Da je imao i šibicu, osušio bi je do nivoa ugljenisanja 😊

Rikošet

Poenta je u onom što je GM radio, a ne kako je vladao, odnosno ne radi se o činjenici da su im draži Amerikanci od Francuza. To je nebitno… A što se tiče onoga što ne vare kod PSA to si sam naveo iz svog iskustva, zbog čega si uostalom i odustao od kupovine novog PSA modela i prešao na Hondu… Da finiširamo GM im je u prošloj Astri K davao 1.4, 1.6 atmosferce, 1.0 T, 1.4 T i 1.6 T i Bi-Turbo sa rasponom od 100 do 200 KS. Sad imaš 1.2 THP sa tri klipa i 110 i… Pročitaj više »

moron

Zaboravio si da je Astra prethodne generacije pod GM imala nakon fejslifta samo 3 – cilindraše (benzin i dizel), kao što je i Insignija nakon FL spala i na 3 cilidra u slabijem dizel izdanju.

Rikošet

A slušaj tad je već Astra na papiru bila u PSA grupaciji… Redizajn je odrađen katastrofalno i odlična je podloga za sve one koji bi htjeli na nečemu da grade priče o teoriji zavjere u stilu GM je rasturio Astru, a samim tim i dobro srozao njen imidž. Da li je bilo loše namjere ili se poklopilo da trocilindarskim ludilom ne znam, ali znam da je taj period Opelove istorije pod GM-om za mene lično za izbjegavanje… Razlog je jednostavan za dvije godine je prodato jedva 100.000 Astri sa tim motorima. Ko će to da održava s godinama, kojem proizvođaču… Pročitaj više »

moron

Pa, te iste benzinske 3-cilindrične motore je GM nudio i u USA. Nije to sa tim motorima imalo bilo kakve veze sa time što je Opel već u mislima bio prodat PSA, već sa načelnim opredeljenjem GM-a.

Rikošet

To je kraj ere GM Opela, koja nije doživljena tako, jer je brend zvanično ušao u PSA grupaciju. S druge strane generacija starijih ljubitelja Opela ionako se nikada ne bi identifikovala kroz savremene trocilindraše, kao što je to uostalom slučaj i sa većinom ostalih brendova… Uzima se najbolje od onog što je ponuđeno unazad, a sa tri cilindra se niko ne oduševljava u takvoj postavci stvari… Lista Opelovih/GM benzinaca u kojima su uživali poklonici ovog brenda je podugačka. Većina ih je uglavnom sa četiri, a poneki je imao i šest cilindara. Ta priča je puno starija i nema veze sa… Pročitaj više »

Izmenjeno 1 godina pre od strane Rikošet
moron

Pa i ja ti govorim isto. Mnogi poklonici Opela su počeli dizati ruke od njega i pre nego li je prešao u vlasništvo PSA i sa razloga koji nemaju nikave veze sa promenom vlasničke strukture.

Iznogud Časni

Sta si ti vidio dobro u opelu da bi se ovaj sramio sto je sad pezo u svinjskoj kozi (jel se tako kaze?)?

Rikošet

Razlika je bitna, ali i preobimna da je ponavljam. Toliko puta sam to pisao negdje smo se mimoišli…

Da te ispoštujem barem malo hajde da damo odgovor koliko je Opel imao razvojnih centara u Njemačkoj i inženjera pod GM-om, a koliko ih ima pod PSA…

Opel je pod GM-om bio i razvojna kompanija i nije bio samo puki prepakivač platformi, motora i mjenjača kao što je danas…

Navoditi šta je valjalo, a šta nije možemo samo ako smo oba posjedovali istog Opela pa da razmjenimo iskustva. Ako nismo onda mlatimo praznu slamu, pozivamo se na forume, majstore, prijatelje, komšije…

DUDE

Sad jos samo test Astre karavan, pa smo kompletni.

moron

I mene baš interesuje taj test 😁

TheStig

Ova Astra je za mene potpuni fijasko. Stilizovana kd strane kvazi dizajnera ljubitelja woke kulture sa sjekirama nakon partija uz pozamašnu dozu speed-a. A cijena da se prekrstiš i lijevom i desnom. Peki dobro je ispalo sto si je polio benzinom, trebao si je samo jos zapaliti 😂🤣

J4ZZ3R

Da AR ima smisla za marketing to bi se i desilo, mada bi supreme leader verovatno prvo trebao zapaliti one Bayerishe Motor Werke makine 🙂

TheStig

Supreme Leader nema vremena da se oglasi na AR. Vjerovatno mjerka neku M mašinu 😁

Iznogud Časni

Donijecu benzin i šibice, samo nek rekne kad.:-)

J4ZZ3R

Benzin iz Francuske samo, sve sa žutim prslukom 🙂

Aleksandar Zlatković

Nova Astra je po meni, lepša spolja, nego iznutra. Ekrani vade tu Opelovu klasičnost enterijera.Ne sviđa mi se velik volan, U 308-ici mi se više dopada, jer je manjeg obima.

moron

Ako je ergonomija pežoa na bazi i-cocpita i volana dole u krilu bolja, zašto ga niko ne sledi u primeni tog rešenja ?

Aleksandar Zlatković

Da, stoji činjenica da je volan, iako malog obima, nije baš prilagodljiv vozaču, to je u ostalom i Alvirović zamerio na svim novijim Pežoima. Uključujući i model 308 koji je bio na njegovom testu.

J4ZZ3R

Vidi, kao neko ko dve godine gazi i-kokpit po gradu, mogu ti reči da je što se mene tiče reč o prilično opuštenom i logičnom planu, bar za lice mojih proporcija (prosečan Crnogorac)

Izmenjeno 1 godina pre od strane J4ZZ3R
moron

Mogu samo da ponovim isto pitanje – ako je to rešenje bolje, što ga niko ne kopira ni posle 10 godina od tržišnog lansiranja te ideje ?

TheStig

Ne kopira ga niko jer je sranje. Pežo je prekršio osnovno pravilo funkcionalnosti u dizajnu. Ako nesto nije pokvareno nemoj ga popravljati.

Aleksandar

Dizajn prednjeg dela auta maske i farova ,branika katastrofalan promašaj što naš narod kaže:“ ružan ko djavo “ .Zadnji deo daleko lepši i ukupan dizajn osim tog prednjeg dela.Astra J je recimo remek delo dizajna za ovu Astru naročito Astra J kupe GTC .Ne svidjaju mi se ovi mali turbo motori sa mnogo konja ….