1. Home
  2. Vesti
  3. Jeep Renegade će postati čisto električni SUV da bi opstao u Evropi
Jeep Renegade će postati čisto električni SUV da bi opstao u Evropi
4

Jeep Renegade će postati čisto električni SUV da bi opstao u Evropi

171
4
Podelite sa prijateljima:

Budućnost kojoj Jeep teži u Evropi potpuno je električna. Popularni brend poznat po SUV-ovima i off-road-erima započeo je ambiciozan proces transformacije.

Ona je već u toku i dokaz za to je dolazak na scenu novog Jeepa Avengera, prvog čisto električnog SUV-a koji će biti plasiran na Starom kontinentu. Taj model simbolizuje promene koje će se desiti u kratkom vremenskom periodu.

Uzimajući u obzir da će Evropska Unija 2035. godine zabraniti prodaju automobila sa motorima sa unutrašnjim sagorevanjem (ovo pitanje još uvek nije potpuno rešeno, dajmo vremena), jasno je da, da bi bilo koji automobil opstao na ovom tržištu, pre ili kasnije mora da postane električno vozilo.

Jeep će pre tog datuma završiti transformaciju u električni brend. Do 2030. svi modeli u Evropi moraju da budu od električni.

Dok se ne pojavi novi Avenger u prodajnim salonima, Jeep Renegade može da se pohvali da je najmanji SUV brenda. Ovaj model igra vodeću ulogu jer se bavi veoma važnim segmentom i, paralelno, pomaže brendu da napreduje u procesu elektrifikacije.

Moramo zapamtiti da trenutno u portfoliju Renegadea možemo pronaći verzije sa 48-voltnom tehnologijom blagog hibrida (MHEV) i sa plug-in hibridnom tehnologijom (PHEV).

Planovi Jeepa su da održi Renegade u životu. I koristeći prednosti svoje sledeće generacije, on će otići korak dalje podizanjem svoje posvećenosti elektrifikaciji sa navedenim modelom. Renegade će se pridružiti Jeepovoj mladoj porodici električnih SUV-ova. To znači da će sledeća generacija biti čisto električna.

Renegade je na tržištu od 2015. godine, postavši najprodavaniji automobil Jeepa u Evropi. Zato će njegov prelazak na potpuno električnu mobilnost biti ključni momenat. U prvoj fazi, električni asortiman Jeepa će se sastojati od četiri SUV-a.

Gore pomenutom Avengeru moramo dodati još dva već potvrđena modela, Jeep Recon i Jeep Wagoneer S. Četvrti električni model biće niko drugi do Jeep Compass.

Biće razvijen na platformi Stellantis STLA Small. Jeep je odlučio da svoja električna vozila ponudi sa istim performansama na terenu kao termički modeli. Stoga će budući električni Renegade imati pogon 4×4. Asortiman će se sastojati od različitih motora sa snagom od 170 do 245 konjskih snaga.

Sledeći Renegade će biti veći. On će porasti nekoliko centimetara da bi se udaljio od Avengera. Inženjeri Jeepa su uključeni u razvoj platforme STLA kako bi osigurali da njihova vozila održe avanturistički duh i, iznad svega, imaju odlične performanse na terenu.

Ralf Džajls, šef dizajna u Jeepu, potvrdio je da rade na velikom broju modela: „Moj tim trenutno radi na 11 novih modela paralelno. Bilo je zaista dobro raditi sa našim kolegama u drugim delovima Stellantisa. Mi smo specijalisti za karoseriju, a oni za elektrifikaciju. Imali smo doprinos u ovoj ranoj fazi kako bismo bili sigurni da ima prostora za istezanje šasije ili, na primer, dodatni hod vešanja. Zato imamo toliko modela u izradi, da bismo bili sigurni da kada dođe vreme da ih isporučimo, možemo to da uradimo.“

Lansiranje novog električnog Renegadea ne može da se izvede do 2026. godine. Brend mora da sačeka da nova platforma STLA Small bude spremna.

AutoRepublika

(171)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Interesantnije bi možda bilo do kada će da se sklapa aktuelna generacija.

Tradicija

Ja kao neko ko se minimalno razume u električne instalacije ubeđen sam da ova el.vozila neće moći biti ni 70% zastupljena.Navešću samo dva primera za koje svi mogu da se uvere da su tačni. 1.Otiđite u neka malo udaljena sela i pogledajte na veče u sijalicu kada neko od komšija upali neki veći potrošač recimo cikular ili mlin. 2.Zamislite zgradu koja je izgrađena pre 50-60 godina a ima 120 stanova,a onda zamislite da na postojeće el.instalacine priključite 80 el.automobila da se pune požar je neminovan,jer već sada u starim objektima ako u isto vreme rade bojler veš mašina sušilica za… Pročitaj više »

Matija

Za EU Balkan je daleka periferija. Kada se u Nemackoj govori o elektrifikaciji saobracaja onda se misli na centralnu Evropu. Vec Francuska i Italija se ocenjuju kao „juzne zemlje“ gde je elektrifikacija u zaostatku. Prikljucivanje automobila na kucnu mrezu je moguce ali punjenje tada traje citavu vecnost! Osiguraci dozvoljavaju maksimalno opterecenje od 10 ampera a napon od 220 volti puni bateriju veoma sporo. Opasnost od pozara ne postoji. Ako stanari zgrade zele prave punjace onda treba da se obrate distribuciji koja ce sa nekog magistralnog voda dovesti struju velike snage. Instalisanje punjaca bice u dvoristu zgrade ali cisto sumnjam da… Pročitaj više »

MRN

Videh danas u FCA salonu i da Renegade Limited 1,0T 120 ks ima cenu od 22.800.
U opštem ludilu cena (svih brendova), to je odlična cena za vozilo one klase.
Bar za onoga ko cenu dobru ponudu prostora. Jer, „kocka je kocka“. A pozadi u ona kola može da sedne i čovek visok preko dve metra.