1. Home
  2. Vesti
  3. Zašto motori gube snagu? (video)
Zašto motori gube snagu? (video)
2

Zašto motori gube snagu? (video)

33.93K
2
Podelite sa prijateljima:

Engineering Explained nam je pružio novi interesantan video klip u kojem se uz navođenje 10 osnovnih razloga objašnjava zašto motori vremenom gube snagu. Ništa od navedenog zapravo ne iznenađuje, ali osvešćuje u smislu da automobil mora da se odgovarajuće održava da bi uzvraćao boljim performansama, odsustvom kvarova i manjom potrošnjom.

Deset razloga je podeljeno u četiri glavne sekcije koje pokrivaju osnovne stvari vezane za rad motora: vazduh, gorivo, kompresiju i paljenje. Kao što se može očekivati, vazduh često može biti najlakša „popravka“ gubitka snage, i to prostom zamenom zagušenog filtera. Isto važi i za loš protok izduvnih gasova, ali se video dotiče i istegljenih sajli za gas, što je manje poznat problem ali vrlo čest kod starijih vozila.

Zatim sledi gorivo. U videu se spominju zaprljane dizne i ishabane pumpe, što su komponente koje se ne mogu zameniti tako lako kao filteri vazduha, ali je ipak popravka relativno laka kod većine vozila. Još jednu dobru stavku kojom se klip bavi je tendencija pumpi goriva da postaju slabije pri visokim obrtajima, dok i dalje funkcionišu kako treba pri slabijem toku goriva. Ovo može biti problem koji se teže detektuje i lako može da se previdi prilikom pronalaženja razloga gubitka snage motora.

Dve poslednje kategorije su i najkomplikovanije. Ovde nisu problem godine, problem je pređena kilometraža. Karike na klipovima mogu da se ishabaju što za posledicu ima slabiju kompresiju. Takođe, mogu da se formiraju naslage na ventilskom razvodu i zidovima cilindara, što dodatno doprinosi smanjenju kompresije. Postoje različiti aditivi koji se sipaju u gorivo i koji mogu da pomognu skidanju naslaga, ali u težim slučajevima mora doći do otvaranja motora. Poslednje navedeno lako rešenje su svećice, koje mogu biti loše ili istrošene do te mere da je zazor prevelik da bi se ostvarivala dobra varnica.

Zaključak je vrlo jednostavan – kada se motor dobro održava on zadržava svoju maksimalnu snagu.

 

(33930)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dalibor bozic

Imam Opel merivu benzin plin 1.6 16v radi normalno na leru kada krene 500m tusi je nesto gubi snagu ili se ugasi .kada se zagrije ide ekstra nez sta BiH moglo biti javite

moron

Dobar video. Jeste sve malo prizemno obradjeno, ali, kao uvod u tematiku i problematiku, dobar je.