1. Home
  2. Industrija
  3. Honda Civic Type R u Americi košta više od Toyote GR Corolle i Nissana Z
Honda Civic Type R u Americi košta više od Toyote GR Corolle i Nissana Z
1

Honda Civic Type R u Americi košta više od Toyote GR Corolle i Nissana Z

220
1
Podelite sa prijateljima:

Nova Honda Civic Type R, koju su pojedini novinari proglasili „zapanjujuće kompetentnom i brzom“, konačno je dobila cenu. Za zadovoljstvo posedovanja sportaka iz Japana potrebno je najmanje 43.990 američkih dolara.

Ovo čini novi Type R pet hiljada dolara skupljim od odlazeće verzije i samo hiljadu dolara jeftinijim od ograničene serije Limited Edition.

Tražiti skoro 44 hiljade američkih dolara za Hondu Civic je previše. Mada, verujemo da će kod nas koštati bar 50 hiljada 😊. Ali, njeni kvaliteti su nesporni. To je najmoćnija serijska Honda koja se nudila u Sjedinjenim Državama.

Novi Type R i dalje koristi odlazeću generaciju K20C1 turbo dvolitarski četvorocilindrični motor. Međutim, ima novi dizajn i navodno poboljšano hlađenje. Nisu navedeni drugi paketi opreme.

Trenutni i najbliži rival Type R-a, GR Corolla, dolazi u tri verzije, sa osnovnom opremom Core koja počinje sa cenom od 36.995 dolara, što je čini 7.000 dolara jeftinijom od Honde. Circuit Edition ima približniju cenu, počevši od 43.995 dolara. Na kraju, najskuplja GR Corolla Morizo Edition ima znatno višu cenu koja startuje od 50.995 dolara.

Međutim, razlika od 7.000 dolara može da bude veliki razlog da neko odustane od Honde, ali pod uslovom da je potencijalni kupac zadovoljan uvodnim paketom opreme u GR Corolli.

Cena Type R-a zapravo ga čini skupljim od novog Nissana Z. Z sa osnovnom opremom Sport kreće od 41.015 dolara, snažniji je za 85 „grla“ i pogone ga zadnji točkovi. To takođe znači da je Hondina cena u osnovi na pragu cene Toyote Supre sa četiri cilindra; startuje od 44.653 dolara.

Ali ovo je realnost. Automobili postaju sve skuplji, a to je posebno slučaj sa automobilima za entuzijaste kao što je nova Honda Civic Type R. Gledamo kako se broj novih zabavnih automobila koji dolaze na tržište smanjuje, tako da će oni koji opstanu zahtevati lepe parice.

AutoRepublika

(220)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Pa, ako GR Corolla ima cilindar manje, valjda i treba da košta „neki dinar manje“ 😁