1. Home
  2. Vesti
  3. Ford SuperDuty je još jednom pomerio granice među lakim komercijalnim vozilima
Ford SuperDuty je još jednom pomerio granice među lakim komercijalnim vozilima
0

Ford SuperDuty je još jednom pomerio granice među lakim komercijalnim vozilima

109
0
Podelite sa prijateljima:

Svi smo sigurno čuli za pikap kamionet F-150, pa možda najbitniji Fordov model, ali je on zapravo samo deo ponude američkog proizvođača vozila pod imenom porodice F Serija. Tu spadaju i SuperDuty (od F-250 do F450) i HeavyTrucks (od F-550 do F-850) i svako od njih ima zapaženu ulogu.

Eksperti će se složiti da je SuperDuty ipak najviše bitan iz razloga što sa svojom cenom ulazi u teritoriju premijum vozila i ume da košta i preko 100 hiljada dolara. Kada znamo da je godišnja isporuka SuperDutyja preko 400 hiljada jedinica, nije teško uvideti da kompanija na njemu pravi veliki profit.


Potpuno novi SuperDuty je debitovao pre nekoliko sedmica, ali bez tehničkih detalja. Oni su objavljeni danas i kao što ćemo videti u ostatku ove priče, još jednom je pomerio granice u pogledu toga kakvo bi jedno lagano komercijalno vozilo trebalo da bude.

Konfiguracija F-450 uparena sa dizel motorom će moći da ponese terete mase do 3.630 kilograma i da povuče prikolice sa teretom od preko osamnaest tona. U stanju je da zapravo bude jako sposobniji, pa smo u Top Gear America videli jednog od voditelja kako vuče lokomotivu i vagone sa masom od 150 tona, i to sa još prethodnom generacijom, ali se Ford brzo ogradio od cele priče uz objašnjenje, „bilo kakvo preterivanje preko navedenih brojki će rezultirati u gubljenju fabričke garancije“.


Ono što nas najviše zanima jeste informacija o tome šta se krije ispod haube. Ponuda startuje sa potpuno novim 6,8-litarskim benzincem koji se može pohvaliti sa 405 konjskih snaga i maksimalnih 603 Nm obrtnog momenta. Sledi 7,3-litarski benzinac sa 430 „grla“ i maksimalnih 658 Nm obrtnog momenta, a u vrhu možemo da vidimo „svemogući“ 6,7-litarski turbodizel sa oznakom PowerStroke.

Dostupan je u dve konfiguracije, sa 475 „konja“ i maksimalnih 1.424 Nm obrtnog momenta, dok oni bogato opremljeni modeli kao što su King Ranch i Limited se mogu pohvaliti sa čak 500 konjskih snaga i maksimalnih 1.627 Nm obrtnog momenta. Jedini menjač u izboru je desetostepeni automatski, a pogon na sva četiri točka je standardan na svim verzijama osim onog baznog XL-a. SuperDuty će se inače nuditi sa po tri veličine kabine i dve veličine prikolice.


Ford je sa nama podelio i početnu cenu koja iznosi 43.970 američkih dolara, a kao što smo spomenuli, neke konfiguracije spadaju među najskuplje modele američke automobilske industrije sa cenom od preko 100 hiljada „zelembaća“.

AutoRepublika

(109)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments