1. Home
  2. Vesti
  3. Fiat sprema novu generaciju FireFly agregata za hibridne modele
Fiat sprema novu generaciju FireFly agregata za hibridne modele
0

Fiat sprema novu generaciju FireFly agregata za hibridne modele

299
0
Podelite sa prijateljima:

Italijanski malolitarski motori dobro su se pokazali u dosadašnjoj eksploataciji, te se Fiat priprema za uparivanje ovih pogonskih jedinica sa elektromotorom i stvaranje hibridnih pogonskih sklopova. 

Fiat je svoje FireFly turbo agregate ustupio i ostalim članovima FCA grupacije. To su malolitražni agregati od 1 litra sa tri cilindra i 1,3 litra sa četiri cilindra. Agregati su u skladu sa Euro6d propisima koji se zasnivaju na WLTP protokolu testiranja emisije štetnih gasova i potrošnje goriva.

Pomenuti motori u potpunosti su izrađeni od aluminijuma te imaju i malu masu od 93 do svega 100 kilograma. Zahvaljujući svojoj modularnoj arhitekturi zahvalni su za proizvodnju ali i lako prilagodljivi uklapanju sa elektromotorima.

Fiat planira da koristeći svoju porodicu malih turbo agregata formira nove pogonske grupe za plug-in hibridna vozila, kao i tzv. „lake“ hibride. Ove postavke se već uveliko testiraju, a prema informacijama iz italijanskih medija navodno su vozila sa takvim pogonskim sistemom već prešla pet miliona kilometara u opitnom režimu.

Blagi hibrid sa 1,0-litarskim trocilindarskim agregatom stiže ove godine u modele Fiat Panda, Fiat 500 i Lancia Ypsilon. Proizvodnja ovih motora je organizovana u Poljskoj, a uskoro će silaziti i sa proizvodnih traka pogona u italijanskom Termoliju.

Sigurno ste se pitali kako proizvođači testiraju pouzdanost i opšti kvalitet nekog motora, pre nego što ovaj uđe u serijsku proizvodnju. Fiat je objavio da su prototip primerci bili predmet brojnih analiza tokom 75.000 radnih sati. a da su sprovođeni virtuelni testovi, kao i da su vozila opremljena ovim jedinicama prevalila ukupno pet miliona kilometara na različitim svetskim drumovima i uslovima saobraćaja.

AutoRepublika 

(299)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments