1. Home
  2. Vesti
  3. SUV segment dramatično izgubio na popularnosti u Evropi
SUV segment dramatično izgubio na popularnosti u Evropi
9

SUV segment dramatično izgubio na popularnosti u Evropi

1.17K
9
Podelite sa prijateljima:

Podaci o prodaji na teritoriji Evropske unije tokom poslednjeg relevantnog prodajnog pretpandemijskog meseca, odnosno februara, prezentovani su javnosti od strane čuvene kuće JATO Dynamics. Ono što je najvažnije jeste da je plasirano 1,06 miliona novih četvorotočkaša tokom najkraćeg meseca u godini, što je za 7% manje u odnosu na komparativni lanjski period.

Sam pad prodaje na početku 2020. godine je i očekivan od strane proizvođača, posebno nakon značajnijeg rasta s kraja prošle godine, a sve zbog uvođenja kazni za kompanije čija prodajna gama, u proseku emituje više od dozvoljenih količina ugljen-dioksida. S tim se u vezu može dovesti i podatak o eksplozivnom rastu tražnje za elektrifikovanim modelima koji su činili čak 13% tržišnog učešća, spram prošlogodišnjih 6,6%.

Predstavljeni podaci o tražnji tokom prošlog meseca pokazuju očekivanu dominaciju Volkswagena, ali i neočekivani primat Peugeota nad Renaultom i ostatkom industrije. Nemačke premijum marke su u potpunosti izgubile ekskluzivitet, što će reći da su sve tri plasirane u prvih 10, pri čemu je Mercedes lider, s malom razlikom između brendova. S druge strane, s izuzetkom Toyote, azijske, a posebno japanske marke beleže slabije rezultate.

Pride, Suzuki, Jeep, Mazda i Dacia ostvaruju ogroman pad popularnosti među evropskim kupcima, dok se dvocifrenim rastom (11%) može pohvaliti samo Toyota.

Što se tiče konkretnih, pojedinačnih modela, Clio je iskoristio „prazninu u odbrambenim redovima Golfa“ to jest raskorak između povlačenja i uvođenja u prodaju sedme i osme generacije legende, pa je zaseo na tron najprodavanijih evropskih modela u „mesecu mačije seksualne revolucije“. Iako je razlika u korist Clija potpuno minora, Francuzi su, sudeći po pisanju njihovih medija, pali u trans oduševljenja ovim povodom.

Pravim (francuskim) pobednikom se slobodno može smatrati Peugeot 208 s obzirom na činjenicu da je njegova prodaja startovala kasnije u odnosu na konkurentski Renaultov model. Najveći rast prodaje su zabeležile limuzine BMW Serije 3 (73%), a onda i Volkswagen Passat (54%).

Možda i najveće iznenađenje, a svakako ono što je obeležilo prodajni februar u Evropskoj uniji, jeste loš plasman krosovera. Najbolje prodavani Peugeot 3008 se našao tek na dvanaestom mestu na rang listi.

AutoRepublika

(1170)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ako čovek gleda samo cifre iz tabele, rast od +73% za BMW trojku zaista deluje fascinantno. Ali, tih oko 10.600 komada iz februara 2020. je npr. u rangu februara iz 2017, a lošije od februara 2016. Bolje je možda pitanje što je trojka bila tako loša februara 2019. (samo oko 6.500). To bi objasnilo ovih +73%.

Zoca

Februara 2019 se prodavala stara trojka,a ionako je prava statistika na mesecnom nivou smejurija.Samo jos nasi politicari (pa neki i sa ekonomskim fakultetom?) to nikako da shvate.

moron

Mislim da jedan od priznatih/poznatih statističkih metoda jeste i poredjenje podataka istoimenih meseci za različite godine (što ne znači da su naši političari u pravu kada se su se hvalili sa „BDP“-om za prva dva meseca 2020. ). Trojka je imala i „malo lošiji“ februar 2018. godine (oko 7.100), možda 30-35% lošiji od februara 2017 i 2016. Ali, slažem se načelno sa tvojom primedbom. A posebno u uslovima nedavnih promena načina obračuna i početka primene perioda penalizacije flotne emisije, a sve je potpuno statistički izgubilo smisao (na duže staze) sa ovom pandemijom. A životno, zaista me interesuju kojim putem kreću… Pročitaj više »

Zoca

Tromesecni period je minimalni isecak da bi se uocila neka relacija.Tako da je za SUV jos preuranjeno govoriti.Ja ,ne verujem u neki veci pad.

TNT

Dakle, kad si kupio 500l krenuo sunovrat mpv automobila, koji je završio tako kako je završio 😀. Sad si kupio SUV / krosover, a pre nego što si ga i dobio, ide ovaj naslov 😀. Promeni nick u @baksuz, pusti trojčicu…

Znaš stav nekih od nas – kupi jedno električno sokoćalo, pa da bude koristi od loše sreće 😀.

moron

Misliš, ako me već služi ona narodna, „Da dotaknem zelen bor, u ruci bi mi se sasušio“, pa da kupim i jedan EV, a za spas naftnog lobija ? 🙂

TNT

Takoe.

don

fiat, kad pogledas, uopce nije tako los..panda rastura, a tu je i fico, sve skupa 50 keka.Jos kad dodje novi tipo.

moron

Da, u onoj gore tebli, levo, Fiat kao brend je „na nuli“ 🙂 Ni u plus, ni u minus …
A onda je počela pandemija … Nastavak sledi 🙂