1. Home
  2. Vesti
  3. Stellantis bi mogao u potpunosti da se povuče s kineskog tržišta
Stellantis bi mogao u potpunosti da se povuče s kineskog tržišta
1

Stellantis bi mogao u potpunosti da se povuče s kineskog tržišta

286
1
Podelite sa prijateljima:

Svi znamo da je tržište Narodne Republike Kine najveće svetsko tržište automobila, i to baš ubedljivo, ali se ispostavlja da ne donosi sreću baš svima. Tako na primer, grupacija Stellantis nikako ne uspeva da se konsoliduje na njemu, o čem je nedavno govorio i sam Karlos Tavarez kao izvršni direktor gigantskog koncerna tokom kongresa u Berlinu. 

Tavarez je na kongresu objašnjavao koliko je ranijva pozicija Stellantisa u Kini, i rekao je da to ide do te mere da rukovodstvo koncerna čak razmatra ideju o potpunom povlačenju s tog tržišta, naravno pod uslovom da Stellantis ne uspe da se izdigne iz sivila. Izjava deluje pomalo začuđujuće, posebno u kontekstu oštre najave da bi industrijski div mogao i da obustavi celokupnu ponudu u najmnogoljudnijoj zemlji na svetu, a ne samo proizvodnju.

Imajući ovo u vidu, nije ni čudo što Tavarez insistira i aktivno lobira protiv kineskih proizvođača u Evropi, zalažući se za uvođenje carinskih barijera, o čemu je nedavno pričao na Salonu automobila u Parizu. Tada je govorio da Evropljani moraju da se bore s nepovoljnim uslovima poslovanja u Kini, dok je nagoveštaje o eventualnom povlačenju s kineskog tržišta, portugalski menadžer izneo i u julu.

Za razliku od ostalih proizvođača automobila iz Evrope, Stellantis je ostao nesnađen u Kini, odnosno grupacija beleži uzastopne gubitke. Tavarez je bez trunke okolišanja izneo da evropski radnici moraju više znoja da proliju kako bi anulirali efekte gubitaka koje generišu društva koja posluju u Kini, a deo su grupacije koju on predvodi s mesta izvršnog direktora.

Za kraj još da kažemo da smo i ranije pisali o problemima francuskih proizvođača na kineskom tržištu, pa ćete tako naći priču o tome kako svi hrle u Kinu dok se PSA guši u problemima, dok je i Renault u veoma sličnom sosu.

AutoRepublika

(286)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Baš me zanima koji će Kineski proizvođač kupiti projekt C5X i od njega napraviti tržišni bum, možda i mi dobijemo čistokrvnog kineza po dosta povoljnijoj cijeni 😉