1. Home
  2. Prezentacije
  3. Superautomobil Alpine Alpenglow najavio budućnost marke
Superautomobil Alpine Alpenglow najavio budućnost marke
16

Superautomobil Alpine Alpenglow najavio budućnost marke

192
16
Podelite sa prijateljima:

Strategijom Renaulution je predviđena ekspanzija i transformacija marke Alpine. Ako se gama trentno sastoji od različitih benzinskih verzija sportskog modela Alpine A110, onda obećavajuća postava nazvana garažom iz snova (Dream Garage) uključuje tri elektromobila. U pitanju je navijena verzija hečbeka s oznakom Renault 5, kupeoliki krosover, i naposletku sportski automobil koji će zameniti aktuelni A110.

Njihov razvoj još uvek traje i prvu premijeru je razborito očekivati tek za godinu dana. Stoga, dolazeći Salon automobila u Parizu služi grupaciji Renault da prikaže neobičan izložbeni koncept koji su nazvali Alpine Alpenglow. Stvoren je da prikaže koje su mogućnosti ćerka firme i koji je pravac razvoja dizajna brenda. Naposletku, retro tema modela A110 ima ograničen korisni vek upotrebe i nekada mora doći do promene koncepta stila.

Prototip je dobio ime po optičkom efektu „alpskog zračenja“, koje se opisuje kao crvenkasti sjaj koji se prikazuje blizu horizonta a nasuprot Sunca, u trenucima kada je silueta Sunca tik ispod pomenutog horizonta. Dakle, nije teško rastumačiti poruku konstruktora: Alpine Alpenglow simbolizuje osvit doba koje donosi nove tehnologije.

Pred nama je čisto trkački superatuomobil impresivne dužine od 5,21 m, uz još upečatljiviju širinu od 2,14 m i visinu na nivou od 1,02 m. Karoserija je tipa monokok i izrađena je od plastike ojačane ugljeničnim vlaknima (uključujući reciklirana).

Kokpit je namenjen jednoj osobi i donosi integrisano „pilotsko mesto“ dok je i obruč upravljača veoma specifičnog oblika, kako se i da videti na slikama. Svi tasteri i dugmat su locirani na volanu.

Alpenglow za divno, predivno čudo poseduje motor s unutrašnjim sagorevanjem goriva koji je smešten iza kokpita. Dozu avanturizma donosi činjenica da sagoreva vodonik, što ishoduje izuvnom materijom u vidu vode i pare.

Vodonični cilindri u obliku kapi trpe pritisak od najviše 700 bara i smešteni su ispod karoserijskog „perja“ na obe strane u odnosu na vozača . Pogonski sklop je razvio zajednički poduhvat Hyvia, a ta firma je oformljena prošlog leta od strane društava Renault i Plug Power, sve s ciljem razvoja vodonične tehnologije. Međutim, konstruktor nas nije počastio nikakvim tehničkim specifikacijama koje bi se mogle smatrati sveobuhvatnijim.

Eto, to je otprilike sve što je za sada dostupno na temu koncepta Alpine Alpenglow. Ako Francuzi ostanu verni planovima iz strategije Renaulution, onda ovo vozilo nema šanse da se popne na proizvodne trake. Ali, zato je veoma verovatno da će trkački automobil iz Alpine, onaj koji bude delegiran da predstavlja marku na nadmetanju izdržljivosti 24 časa Lemana, izgledati baš ovako.

Da, francuska kompanija je najavila učešće u ovom šampionatu počev od 2024. godine!

AutoRepublika

(192)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Iskreno, zastao mi je dah kada sam video prve slike ovog automobila! Ovako nesto retko se vidja – fluidne linije i povrsine u savrsenoj funkcionalnoj i estetskoj harmoniji, perfektne proporcije, plava boja koja sugerise tok brze planinske reke! Izuzetno! Ovo umetnicko delo moguce je zahvaljujuci tome posto se radi o trkackom prototipu kod koga takoreci nema ogranicenja. Alpina najavljuje da ce sa ovim prototipom nastupiti na trkama ali i na putevima. Zivo me interesuje kako ce ova tehnicka skulptura da izgleda u putnoj verziji! Vodonicni gorivni motor kao pogon ne bi trebalo nikoga vise da cudi – ovo je sve… Pročitaj više »

Zsphere

Fantastican dizajn, farovi su zastavice sa r5 turbo

Izmenjeno 1 godina pre od strane Zsphere
Renault Terminator

Poslije more čardaka iz Renaulta…ovako nešto brutalno i dobro je prosto nevjerovatno.Bio sam izgubio svaku nadu u Renault da će ikad više napraviti normalan auto kao npr. BMW.

Matija

Sef Renoa nije Francuz – vec Italijan! Luca de Meo – vidi se da pod njegovim rukovodstvom Reno dobija novi lik: dizajn i temperament! Tupavi Stelantis je u italijanskim firmama Alfa, Maserati i Lancia postavio sefove iz Francuske?!

Renault Terminator

Mnogo sam očekivao od njega..a on ugasi Talismana,Megana,Scenica,Espacea,još samo Clia da ugase i mogu da stave katanac na firmu Renault.Ugasio je i Renault Sport.Izbacio ime Renault iz F1 da bi stavio Apline.. Za mene Captur,novi Megane,Arkan i ostali čardaši nisu automibili i to nije Renault kakvog sam ja volio i poznavao.Tako da iz mog ugla kao višedeceniskog konzumatora Renault automobila,Luca de Meo je potpuni promašaj.Biće još taj Clio 5 generacije u porodici,kupliću ga prije ili kasnije za ćaću a ja sam zbog neimanja izbora kupovine normalnog, klasičnig,običnog,standardnog automobila u gami Renaulta prešao na BMW i verovatno ću i ostati na… Pročitaj više »

Matija

Promene u Renou su posledica prelaska na baterijski pogon. To bi trebalo da publici stavi do znanja „sada okrecemo drugi list!“ Mnoge firme zele da se pokazu u novom svetlu, gase se cuveni modeli, radjaju se novi ali anonimni. Slazem se sa tobom da su svi modeli koje si nabrojao mogli da nastave svoj zivot sa baterijskim pogonom.

Renault Terminator

I BMW se okreće struji,čudima itd…ali i dalje pravi limuzine,normalne automobile.Ima i kod njega čardaka ali se ne odriče klasičnih,normalnih,običnih automobila.Ja to veoma cijenim kod proizvođača koji se ne odriču svog indentiteta.Renault se odrekao sebe i pravi nešto što nikada nije i po čemu nije poznat,ja to ne volim,meni se to ne sviđa. Sijećam se ranije,davno..jbt izađe novi Megane,VelSatis,Clio,Laguna…jedva čekam neke promocije,probne vožnje da ih probam,da ih vozim..maltene svršim od uzbuđenja što je izbačen novi model i idem da ga probam,provozam..jbt kupio sam ovaj BMW…sretniji sam i više uzbuđen i više emocija pokazao kada sam kupio KTM-ov trekking bicikl nego… Pročitaj više »

BB

Onda moraš preći na Mercedes, bar da te vozi Renault motor 😜🤣😂

Renault Terminator

Dosta mi je vala i Meržde…navozao sam se Merždinih putničkih kombia,kamiona, što kipera,što tegljača,što prikoličara.Pun mi ga je ku.ac više hebem ti Mercedes.A vozio sam i Merždin autobus..još mi samo fali Meržda i u dvorištu🤣

BB

Ali oni nisu imali Renault motor 😜

S mile

Jeli more, kako sluzi clio III Tce…

Renault Terminator

Za sada dobro.Odradali smo komplet veliki servis,znači svi filteri,ulje u motoru,ulje u kočnicama,ulje u mjenjaču,novi antifriz,nova vodena pumpa,roleri,zatezači..,svi kaiševi stavljeni novi,nove svećice,kupio sam ćaći i nove 4 zimske gume Michelin Alpin A4,auto je detaljno pregledan,na trapovima bez greške.Na proljeće moraće prednje pločice da zamjeni eto to je to.Majstor koji mu održava auto kaže da je kupio dobar primjerak,predhodni vlasnik ga je održavao.
A ovaj servis..to i on i ja odmah odradimo na svakom auto koji kupimo,što je do nas,mi odradimo🙂.

Laki

Mene su i drugi razočarali ne samo „Reno“ inače si napravio dobar izbor sa F10 za moj pojam.

Renault Terminator

Zadovoljam sam za sada sa F10.
Prijatno sam iznenađen malom potrošnjom,prosječna brzina 47km/h,potrošnja 7.3l benzina.Težak je to auto,2.0 turbo,ima tu i konja..tu me baš prijatno iznenadio.Upravljivost,stabilnost…to se podrazumjeva kod BMW,to sam i očekivao pa i nema iznenađenja🙂.

Milan Grozdanović

Ruzniji auto ne videh

TheStig

Ovo je vise skejtbord u koji legnes i imas iznad glave nesto da ne pokisnes 🤣