1. Home
  2. Prezentacije
  3. Upoznajte novu Hondu Civic za kupce u Evropi
Upoznajte novu Hondu Civic za kupce u Evropi
30

Upoznajte novu Hondu Civic za kupce u Evropi

1.29K
30
Podelite sa prijateljima:

Nova generacija japanskog asa stigla je na Stari kontinent.

Posle cele dve godine čekanja otkako je jedanaesta iteracija Civica stigla na druga tržišta, konačno smo ugledali i varijantu namenjenu evropskom potrošačima. Inače, Honda ove godine slavi jubilarni 50. rođendan Civica, legende ovog brenda koja je tokom duge karijere prikupila više od 27,5 miliona registracija u 170 zemalja širom sveta.

No, prethodna generacija uprkos svojim vrlinama nije uspela da napravi ozbiljan komercijalni rezultat u Evropi (prošle godine prodato tek nešto više od 13.000 komada), što će Honda pokušati da popravi sa novitetom. Jedanaesti po redu Civic je preuzeo značajno umereniju stil u odnosu na nekadašnji model, što bi trebalo da bude prednost, ili bar tako veruju u upravi japanskog proizvođača.

Dakle, izmene u vizuelnom smislu su velike. Za početak Civic je preuzeo formu fastbacka, odnosno u izvesnoj meri koketira sa izgledom tradicionalnih limuzina. Ipak, ovaj kompakt je u međuvremenu i porastao, jer Honda navodi da je dobio za 35 mm veće međuosovinsko rastojanje.

Japanci nisu prezentovali apsolutno sve podatke u vezi sa novim automobilom, ali su se fokusirali na ono što su smatrali da je najvažnije. Tako nadolazeći Civic u Evropi ima pravo isključivo na hibridni pogonski sklop, dok performantna verzija Type R i dalje koristiti samostalni termički motor.

Dakle, predstojeći kompaktni model upotrebljavaće kombinaciju dvolitarskog benzinskog agregata sa četiri redno postavljena cilindra (radi na Atkinsovonom ciklusu) i dva elektromotora. Vozaču će ukupno na raspolaganju biti 135 kW snage i 315 Nm obrtnog momenta.

Honda tvrdi da će novi Civic biti u stanju da za prevaljenih 100 km potroši manje od 5 l benzina u kombinovanom ciklusu vožnje, što bi trebalo da bude jedna od primarnih vrlina sledeće generacije japanskog asa.

Kada je reč o kabini, vidimo da je azijski brend nastavio sa minimalističkim pristupom. Na prikazanim fotografijama u prvom planu su dva displeja, što je postavka koju danas koriste gotovo svi veći proizvođači. Neke od kolega iz inostranstva zamerile su Hondi previše strog izgled u kabini, dok drugi veruju da je to učinjeno namerno – sa ciljem da se automobil dopadne kupcima sa nemačkog govornog područja.

Honda će početi da prima porudžbine za jedanaestu generaciju Civica u Evropi od sledeće jeseni. Inače, naredni Civic će na naš kontinent stizati iz dalekog Japana, jer je fabrika u Svindonu (UK) koja je proizvodila taj model za ovaj deo sveta ugašena još 2019. godine.

Što se tiče još uvek aktuelnog Civica mk10 u Evropi, on je u većem delu kontinenta nestao iz ponude i više ga nije moguće naručiti. U pojedinim zemljama i dalje ima vozila na lageru, ali i to će uskoro nestati, tako su potvrdili zvaničnici Honde za Stari kontinent.

AutoRepublika 

(1291)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

30 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Velja

Da li ste sigurni da se radi o turbo motoru?

J4ZZ3R

Nije turbo motor, greška je u tekstu. Inače, kao i Jazz, izuzetno klasičan i malkice dosadan eksterijer i meni bar, fantastičan enterijer sa poboljšanim infointaimentom što je bila najveća zamerka Civicu MK10.

Ako ne bude bliži 35k nego 30k, možda da Bog da se od jeseni ili proleća 2023 opet družimo.

Naravno, ako je išta moguće planirati u ovim ludim vremenima

moron

Pročitah: „Vozaču na raspolaganju stoje … Bose sound sistem sa 12 zvučnika, 11 vazdušnih jastuka i Honda Sensing ADAS bezbednosni sistemi…“

Toliko o ceni.

Iznogud Časni

Ar ne grijesi u vijestima, to smo apsolvirali neki dan :))) a ti, trk po model nek ti daju na test, najbolje ces ga opisati!

Zoran

Ako gledamo ranije trendove, možemo zaključiti da će početna cena biti 29k (31.5-2.5 subvencije). Novi HR-V startuje od 32.5, a prošli je bio oko 1k skuplji od Civica…

BB

Ovo je dimenzijama i konceptom blizu Crome mk1 koja mi je kao automobil najviše pasala od svih koje sam vozio. Međutim mislim da ova hibridna varijanta neće biti jeftina, što meni kao balkancu nije nebitno, a kako se vrijeme mijenja pitanje je šta će biti uopšte sa nekom srednjom klasom u svjetskim okvirima…

J4ZZ3R

Pa velim ja Donu, Civic X par godina star i zaboraviće Alfu kao da nikad nije ušla u njegov život.

BB

A zar je ušla?

Iznogud Časni

Tako će i bit al zaboravit nikad neću . Prva ljubav zaborava nema 🙂

Izmenjeno 2 godine pre od strane Iznogud Časni
moron

Ta buduća „neka srednja klasa“ će, ako bude imala sreće, voziti onaj „spušetni“ Sandero 1,0 Sce …

BB

Vraćam se u mladost… Lada 2105 🤣😂

moron

Ali, samo ako budeš imao sreće …

TheStig

Sve klase će u istu klasu. Tzv „gulag“ klasa. 😅

Zvezdan Božinović

Osetno sediran dizajn spram odlazeće generacije. Morao bi da bude dopadljiv širem krugu kupaca, a i meni se novi više sviđe od starog.

Matija

Civic cesto pravi skokove u dizajnu, ovoga puta vidi se evolucija predhodne generacije. Dizajn je OK, bolji od predhodnog, harmonican i bez suvisnih eksperimenata. Linija krova je veoma lepa! Jedino mi viseci nos napred smeta. Enterijer je takodje rutinski dobar, bez nekih eksperimenata i iznenadjenja. Pitam se po ko zna koji put, zasto dizajneri ne umeju da integrisu tuch-displej u kokpit?! Zasto stoji tako nasadjen na njegovoj gornjoj povrsini, kao da je zaboravljen?!

BB

Nekako strma šajba uranja u haubu koja je prilično ravna, a onda to vude da se vidi taj „viseći nos“. Ostalo OK.

Matija

Dobro si primetio, svaka cast! Prednje staklo je moglo da bude vise nagnuto, ne mnogo. U „Auto, Motor und Sportu“ daju objasnjenje za to: A-nosaci su ovde blize oku pa se izmedju njih vise vidi u sirinu, znaci bolji je pregled puta. Ja bih ipak prednost dao vecem nagibu, gornja silueta bila bi skladnija.

Laki

Biće ovde zainteresovanih itekako ovo je za „širu“ publiku.

Damir Sesvete

Generalno gledano auto je dopadljiv, jedino fali što nema poveznicu na neki klasičan Honda DNK, da nema znaka teško bih pogodio da je Honda. Bočna linija vrata sa tim profilom i kvakama dosta vuče na Audi .

Zoran

Unutra je isti kao novi HR-V… Možda malo dosadan, ali svakako interesantniji od mk X.

Zoran

Pitanje za redakciju – kako je mk10 još uvek aktuelan, ako ga nema u prodaji još od septembra prošle godine?

J4ZZ3R

Zatvorena je fabrika jos u Julu prošle godine. Ima u prodaji još malo primeraka sto je ostalo na lageru, ali ne i kod nas

Iznogud Časni

Pa eto, sta Kragujevac čeka, vidis da nije teško?

Matija

Iz ciste radoznalosti potrazio sam u internetu dimenzije ovog Hondinog modela – i doziveo sam iznenadjenje!

Dimenzije su: L x B x H = 4,55 x 1,80 x 1,41 m.
Njegva visina je manja od Audija A7 koji se smatra kupeom!

Dimenzije Audija A7: L x B x H = 4,969 x 1,908 x 1,422 m!

Jedva cekam da ga vidim u salonu!

moron

Znači, novi civici je niži 2-3 cm? Pa, zašto, „majku mu“ …

BB

Meni i tebi u inat 😉

moron

Eto, i kada sve u autoindustriji ide tim putem „poniženja“, kako ja na kraju da ne kupim Sandero Stepway? Svi putevi „tamo“ vode … 😊
Pa da se vozim kao čovek, dostojanstveno, uzdignute glave …

BB

Iznogud će te razumijeti tek kad stane na štikle 👠👠😂🤣

'79 DeVille

Honda Civic je oduvek bila kantica u poredjenju sa ‘pravim’ kolima. Popularna zbog cene, i filmova Fast & Furious.
Mi smo u porodici posdovali 2002 Civic, 1.7, automatic, sedan, presli oko 300,000 km bez kvarova. Samo redovno odrzavanje i potrosni delovi.
Mehanicki veoma solidno vozilo, narocito sedma i osma generacija. Jos uvek ih veoma cesto vidjam na putu. Enterijer je po dizajnu mediokritet na kvadrat, a zavrsni radovi ocajni.
Udobnost osrednja. Upravljanje solidno, nije trkacki automobil. Motor prilicno slab, 115 KS, ali za grad i autoput ok.

Vlaja

Pa ti ocigledno ne znas sta je civic kad to pises …