1. Home
  2. Prezentacije
  3. Maserati Ghibli i Levante dobijaju novo specijalno izdanje FTributo
Maserati Ghibli i Levante dobijaju novo specijalno izdanje FTributo
4

Maserati Ghibli i Levante dobijaju novo specijalno izdanje FTributo

186
4
Podelite sa prijateljima:

Godine 1958. vozačica Marija Tereza ​​De Filipis postala je prva žena koja se kvalifikovala za trku Formule 1 za volanom Maseratija 250F. Ove godine, u znak sećanja na njen vrhunski talenat, Maserati objavljuje specijalne verzije svog sportskog sedana Ghibli i SUV-a Levante. Svaki nosi bedž „FTributo“ i ima jedinstvene boje eksterijera i detalje kabine.

Maserati nudi dve nove boje eksterijera za FTributo, Grigio Lamiera ili Arancio Devil – ova druga je narandžasta nijansa inspirisana nadimkom Marije Tereze – „đavolica“, kako navode u firmi. I Ghibli i Levante FTributo su opremljeni aluminijumskim felnama od 21 inča, sa dizajnom „Titano“ za Ghibli i artiklima „Anteo“ za SUV.

Kada je određena narandžasta boja, točkovi su ofarbani u kontrastnoj sivoj boji, sa kobaltno plavim detaljima koji izdvajaju ivice naplataka, amblemima FTributo i Maseratijevim trozubcem. Grigio Lamiera modeli dobijaju sjajne crne legure i svetlo narandžaste detalje.

Šema boja se nastavlja unutra sa narandžastim i plavim šavovima za presvlake od pune crne kože i logotipima FTributo na naslonima za glavu. Kupci se takođe mogu odlučiti za narandžastu kožnu oblogu, sa sjajnim umecima od ugljeničnih vlakana za centralnu konzolu, instrument tablu i kartice na vratima.

Maserati nije dao detalje o broju primeraka za Ghibli i Levante FTributo, ali tvrdi da će to biti modeli „ograničene serije“. Takođe je nejasno koji će izbor motora biti dostupan; Ghibli i Levante trenutno mogu biti opremljeni ili sa dvolitarskim četvorocilindričnim ili trolitarskim V6 benzinskim motorima, pri čemu su varijante Trofeo sa V8 pogonom na vrhu asortimana.

Automobili ograničene serije nemaju istu agresivnu karoseriju kao vodeći V8, tako da očekujemo da će stići sa manjim motorima.

AutoRepublika

(186)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
branilo

comment image

Marija Tereza ​​De Filipis 1926 – 2016

Izmenjeno 1 godina pre od strane branilo
Matija

Zasto se Maserati muci da jednu ozbiljnu limuzinu pretvori u sportski auto? Krajnje je vreme da naprave veliki cetvorosedi kupe i da se na njemu igraju! Maserati GranTurismo je pogodak negde izmedju, preveliki je za dvosed a nije cetvorosed. Bice to novi krah Maseratija. Steta za firmu sa ovakvim istorijskim imidzom!

Iznogud Časni

i dan danas je prelijep, posebno u narandzastoj . ono sa dizelom nije bilo lose, dapace. Kad jedan Porsche pravi od bicikla do kamiona, zakaj ne bi mogel i maserati. treba jedan dizel sa 150 ks 🙂 za sirotinju. jedan od tri cilindra za pedere, dildu za budale i evo veselja svima.